Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ (1964)



"Στις φουρτούνες καπετάνιος , έγια μόλα , έγια λέσα - στον παλιόκοσμο ετούτο , η ζωή δεν έχει μπέσα .."

H ΦΑΡΟΣ ΦΙΛΜ παρουσιάζει άλλο ένα δυνατό ψυχόδραμα , σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιώργου Παπακώστα (ΕΝΑΣ ΧΙΠΙΣ ΜΕ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ , ΕΝΑΣ ΜΠΑΤΣΟΣ ΜΕ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ , κι άλλες ευχάριστες βλάχο-κωμωδίες προηγούμενων δεκαετιών με Τάσο Γιαννόπουλο) .
Η καλλίφωνη και ευγενική Αγγελική μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο . Κάποια στιγμή "αποφοιτεί" από το πρότυπο ίδρυμα . Λόγω οικονομικής κατάστασης όμως , δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές της στο ωδείο , και πηγαίνει να εργαστεί σε ένα κοσμικό κέντρο για να βγάλει τα προς το ζην (ως κοπέλα πίσω απ'τη ταμιακή μηχανή) . Ο γόης γιος του ιδιοκτήτη , Άλκης (άρτι αφιχθείς απ'το εξωτερικό) , αναγνωρίζει το ταλέντο της - που συνοδεύεται από ένα υπέροχο πρόσωπο - και την κάνει τραγουδίστρια ... Οι δύο νέοι ερωτεύονται , και δεν αργούν να έρθουν τα πάνω κάτω από τα γνωστά μικρο-αστιλίκια της εποχής (και τώρα τα ίδια σκ@τά είναι , απλά έχουμε ίντερνετ και δεύτερη γλώσσα) .
Η Μαριάννα Κουράκου είναι η Αγγελική , γνωστή και ως "αδικημένη" . Με το που βγαίνει από το ορφανοτροφείο , πιάνει ένα δωμάτιο μαζί με την φίλη της Ελένη (επίσης τελειόφοιτη του ιδρύματος) .  Δεν γνωρίζουν καλά τον έξω κόσμο και δεν έχουν κανένα στοιχείο για τους γονείς τους . Πιάνει σύντομα δουλειά σε ένα νυχτερινό κέντρο και χτυπάει αποδείξεις . Θέλει πιο πολύ να τραγουδάει όμως . Τραγουδάει κρυφά μετά το κλείσιμο του μαγαζιού , ώσπου την πιάνει στα πράσα ο Άλκης και την προωθεί κατάλληλα ... Η επιτυχία και ο έρωτας , δεν αργούν να έρθουν ! Πρώτη φορά αγαπάει η Αγγελική , και πέφτει με τα μούτρα .
Ο Άλκης Γιαννακάς είναι ο Άλκης , ο γόης γιος του αφεντικού . Σκοπεύει να κάνει την Αγγελικούλα αστέρι πρώτης γραμμής . Είναι ναι μεν ερωτευμένος , αλλά πιο χαλαρός . Υπάρχει και άλλη γυναίκα  , η Αννίτα , τραγουδιάρα και πρώην στο μαγαζί ...
Ο Ορέστης Μακρής είναι ο μπαρμπα-Νικόλας . Συχνάζει σε παιδικές χαρές και παίζει το κομπολογάκι του σκεφτικός . Είναι ντυμένος σαν ναυτικός με το μαύρο ζιβάγκο και το καβουράκι , οπότε θα μπορούσε να λέγεται και καπτα-Νικόλας . Φυσικά και είναι ο πατέρας της Αγγελικής (και ναυτικός επίσης) . Ο καπτα-Νικόλας σύντομα αλλάζει σπίτι , λόγω της τραγουδίστριας κόρης , αλλά δεν τα γουστάρει τα λούσα . Πίνει άγρια , σε σημείο καρδιοπάθειας (τραγουδάει για το "αγαπημένο" του κρασί στις ταβέρνες με τους κρασομπινέδες φίλους του) , και κάποια στιγμή ξεδιπλώνει το κλασμένο ταλέντο του , κάνοντας τα όλα πουτ@να στην πρώτη του συνάντηση με τον Άλκη , τρέποντας τον σε φυγή (μόνο που δεν ξερνάει πάνω του) . Ο Άλκης λακίζει ξενερωμενος με τον γερο-μπεκρούλιακα και τρέχει στην άλλη (αλλά εντάξη , δεν την θέλει) !
Σύντομα η Αγγελική τυφλώνεται από φεσο-ατύχημα (τα γνωστά : βρέχει και τρέχω μέσα στην βροχή γιατί τον είδα με άλλη - της είπε και βαριές κουβέντες είναι η αλήθεια) !
η κακιά στιγμή του ατυχήματος
Το ιατρικό ανακοινωθέν είναι τρομαχτικό :  
Βαρύ κρυολόγημα + τραύμα στο μέτωπο = Τύφλωση !
Ο πατέρας , πλέον ξεμέθυστος , θα κάνει τα πάντα για να σώσει την κόρη του από την κατάρα του κοινωνικού αποκλεισμού , και θα την πάει στην Αμερική για εγχείρηση (ευτυχώς που δεν έχει πιεί όλα του τα λεφτά από τα καράβια) ...
-------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Νυχτερινή Διασκέδαση + Ζομπόραμα , πάει :
Στον Γιώργο Ζαμπέτα και την νεκρή ορχήστρα του .
-Βραβείο ΄"Κέρνα Τους Ούλους" , πάει :
στο στέκι του Κιτσίνη (κάπου στην Καισαριανή) , έχουν ρετσίνα κεχριμπάρι . Ο μαγαζάτωρας (Κιτσίνης) τους κερνάει ούλους !
πέρα από ρετσίνα κεχριμπάρι , το κατάστημα διαθέτει και μυστικιστικές τοιχογραφίες με ρούνους ..
 -Βραβείο Ναυαγοσωστικής , πάει :
απ'την άλλη πλευρά είναι το σωστό Άλκη ...
-Βραβείο Θέλω Να Το Κόψω Και Δεν Με Αφήνουν , πάει :
βλέπουν τον άνθρωπο που προσπαθεί να το κόψει και πάνε και του γεμίζουν κανάτες μπροστά στα μούτρα !