Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΜΠΡΑΧΑΜΙ (1986)


Μιάμι εσείς ; ΜΠΡΑΧΑΜΙ εμείς , γιατί μέχρι εκεί φτάνει η εξυπνάδα μας !
Πρόκειται για άλλη μια φαρσοκωμωδία του Στράτου Μαρκίδη , σε σενάριο Σοφίας Σαμπάνη ( ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΞΑΣ ) .
Ο Μίμης , διευθυντής μιας διαφημιστικής εταιρείας , έχει αδυναμία στα όμορφα μανεκένε . Στο σπίτι όμως τον περιμένει η γυναίκα του , η Λένα , να γιορτάσουν μαζί την επέτειο του γάμου τους . 
Όταν τα χαράματα ο Μίμης επιστρέφει στο σπίτι , η Λένα τον εγκαταλείπει . Η Λένα βρίσκει καταφύγιο στην φίλη της , την Πόπη και μετά από πολύ ψάξιμο πιάνει δουλειά σε ένα φαστφουντάδικο . Νοικιάζει ένα διαμέρισμα , μόνο που το διαμέρισμα έχει έναν όροφο διαφορά από το διαμέρισμα ενός εφευρέτη , που είναι στόχος μιας σπείρας . Αρχηγός της σπείρας είναι ο Άρης , που η Λένα γνωρίζει στο φαστφουντάδικο , που δουλεύει . Ο Άρης ετοιμάζεται για το μεγάλο κόλπο που έχει σχέση με τον εφευρέτη . Η επιχείρηση , οργανωμένη στην εντέλεια , μπλέκεται από διάφορα κωμικά περιστατικά για να καταλήξει σε ανελέητο φέσι όπως πάντα ...
Ο Μάρκος Λεζές είναι ο Μίμης . Διαφημίζει προϊόντα όπως τα "γαριδάκια Φάτους" , οι "πάνες Μπαρούφ" , και άλλες τέτοιες αηδίες . Η διαφημιστική του εταιρία μοιάζει περισσότερο με τα γραφεία της εταιρίας του Στράτου Μαρκίδη . Εκτός κι αν συνηθίζουν να έχουν αφίσες από βιντεοκασέτες και οι διαφημιστικές εταιρίες -
αφισάρα EQUALIZER 2000 δίπλα στο ΡΟΚΑΚΙΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ (έτσι , για να ερχόμαστε σε ισορροπία
Ο Μάρκος είναι αθεράπευτος πέφτουλας , και αυτό του το βίτσιο τον φέρνει στα χαλάσματα με την γυναίκα του .
Η Ηρώ Μουκίου είναι η Λένα , η γυναίκα του Λεζέ . Με αφορφή την ανάρμοστη συμπεριφορά του άντρα της στην πέμπτη επέτειο του γάμου τους , φεύγει απ'το σπίτι και πάει να μείνει σε μια φίλη της . Πιάνει δουλειά σε ένα φαστφουντάδικο ( MR. TRIM , Αλκμένους κ Μαιάνδρου , Ιλίσια ) και γνωρίζει τον γόη τον Βούρο . Ο Βούρος της την πέφτει με σκοπό να τον πάει σπίτι της και να έχει πρόσβαση στο διαμέρισμα του εφευρέτη Καλάμη ...
Ο Γιάννης Βούρος είναι ο Άρης , ο αρχηγός της σπείρας . Ετοιμάζει το μεγάλο κόλπο . H σπείρα δουλεύει για το Μεγάλο Αφεντικό (που είναι γυναίκα με πούρο) . Η Μεγάλη Αφεντικό δουλεύει για έναν Κύριο Χ και έχει στείλει την σπείρα να κλέψουν ένα μικροτσίπ από έναν εφευρέτη για χάρη του . Στην αληθινή ζωή , ο Γιάννης Βούρος μπήκε στην σπέιρα του ΠΑΣΟΚ 20 χρόνια αργότερα και είδε από κοντά πως γίνονται τα "μεγάλα κόλπα" (υποθέτω σύντομα και στην σπείρα του ΣΥΡΙΖΑ , μιας και είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτές οι συμμορίες) .
Η Λένα Τζαβαλιά είναι η Ιουλία , το καυτό γκομενάκι του Άρη . Δουλεύει ως μανεκέν και για τους δύο τους , γιατί ο Άρης είναι καλλιτέχνης και δεν γουστάρει . Ο Βούρος τα μπλέκει με την γυναίκα του Λεζέ και εκείνη με τον Λεζέ , οπότε δημιουργείται ένα ευχάριστο ερωτικό τετράγωνο που δεν καταλήγει πουθενά μιας και όλοι επιστρέφουν εκεί που ξεκίνησαν !
Ο Ηλίας "Χάρος" Κωνσταντίνου είναι ο Παππάς , μέλος της σπείρας του Άρη .
Ο Νότης "Σε Θυμάμαι Κυριλέ" Πιτσιλός είναι ο μπάτλερ του "Μεγάλου Αφεντικού" . Υποθέτω κάνει και τον μάνατζερ που στέλνει μοντέλα στον Λεζέ , γιατί κάποια στιγμή αναφέρει ο Λεζές ένα "κύριος Πιτσιλός".
Ο Αλέκος Ζαρταλούδης είναι o μίστερ Τρίμ , ο ιδιοκτήτης του φαστφουντάδικου . Περνάει και για μπακάλης , ταβερνιάρης , πλανόδιος στο Μοναστηράκι , κτλ ...
Ο Αντώνης Τρικαμηνάς είναι ο Χριστόφορος Καλάμης , ο τρελός εφευρέτης . Πειραματίζεται με μια φρυγανιέρα που εκτοξεύει αλεύρια . Είναι ο δημιουργός του θαυματουργού μικροτσίπ (ή του μικροτσίπς που λέει και ο Προβελέγγιος) , το οποίο κανονίζει το πως θα ψήνονται οι φρυγανιές . Φοράει εβραϊκές μπουκλο-φαβορίτες για άγνωστο λόγο . Τον κυνηγάει ο υπόκοσμος .
Ο Κώστας Προβελέγγιος είναι ο μυστηριώδης Κύριος Χ .
"Έεε , που πάτε ! Θέλω το μικροτσίπς μου ! ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠΣ ΜΟΥ !"

Ο Άκης Φλορέντης , έχει αναλάβει την CASIO μουσική επένδυση της ταινίας .
-----------------------------------------------------------
-Ειδικό Βραβείο 1986 , πάει :
στην Πόπη (Δέσποινα Παναγιωτάκη) . Ποτέ ξανά ένα μαλλί δεν αντιπροσώπευσε μια ολόκληρη εποχή ...
και στην Λένα . Νεορομαντική λαμέ μοβ βάτα ονείρωξη ...
-Βραβείο Ξυλοκατασκευή , πάει :