Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΩΡΑ 12 (1988)

"Σιχαίνομαι τη ζωή , όχι τα φασόλια ..."
Ο Άρης ( Παύλος Ευαγγελόπουλος λίγο πρίν το τηλεοπτικό τραγέλαφο του Ρετιρέ και των Μικρομεσαίων , και πολύ πρίν την glam rock πλατίνα στο μαλλί και την πρέζα στα δόντια ) , είναι ένας επαναστατημένος νέος της εποχής με αφίσα Che Guevara στο δωμάτιο . Έχει το φευγιό μέσα του , αλλά δεν ξέρει που να πάει ! Κάνει εφήμερες σχέσεις και δεν καταφέρνει να βρεί δουλειά με τη καμία ! Φορώντας καστόρινο τζάκετ με κρόσια (που θα ζήλευε ακόμη και ο Steven Seagal) και μπότες που κάνουν τρελό σετάκι , αντιμετωπίζει προβλήματα με την οικογένειά του και με το νόμο (και τον στυλίστα που τον έντυσε έτσι επαναστάτη) . Μετά απο μια οικογενιακή συγκέντρωση (για το καλό του) , τα χώνει στους μίζερους μικροαστούς συγγενείς του και τα κανει πουτάνα όλα ! Η κατρακύλα ξεκινά απ'την στιγμή που θα φύγει απ'το σπίτι του . Μετά από μια ξεκάρφωμα fast-forward άγρια καταδίωξη σε κάτι χωράφια που έχει ως συνέπεια τον όχι και τόσο θανάσιμο τραυματισμό ενός ζητά (έπεσε σε νταλίκα που βγήκε απ'το πουθενά) , ο Άρης εγκαταλείπει την Αθήνα και καταφεύγει στην ανωνυμία της επαρχίας . Ο βενζίνας τα έχει δεί όλα όμως και τον είδε τον τσόγλανο ! Εκεί θα γνωρίσει διάφορους βουκολικούς περίεργους και θα βρεί τίμια δουλειά . Μια μέρα ενώ κουβαλάει κορμούς , κεντρίζει την προσοχή του η Εύα ( Αδαμαντία Σχοινοχωρίτη - δεν την ξαναείδαμε πουθενά απο τότε ) , η οποία ονειρεύεται να φύγει από την κλειστή βλάχο-κοινωνία του χωριού της και τρελένεται απο τα ασυμβίβαστα καστόρινα κρόσια του . Οι δύο νέοι ερωτεύονται και αποφασίζουν να συνεχίσουν μαζί τον δρόμο πρός το τίποτα . Η μάλλον πρός Θήβα μεριά (η Έυα έχει την αδερφή της εκεί) ... Είναι και παρθένα η Έυα και προσπαθεί να δώσει μια νότα ελπίδας στον σκατόψυχο Άρη . Δυστηχώς , κατά την διάρκεια της όλης υπαρξιακής αγωνίας , ο Άρης παίζει και κα'να δυό ατονικά τραγούδια με την κιθάρα του . Τραγούδια του στύλ "είναι ο κόσμος μια παγίδα" , "είμαστε οι νέοι που αγάπησαν" και κάτι άλλα απάλευτα .
Φτάνοντας στη Θήβα , μετά απο διάφορες παρεξηγήσεις που καθορίζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων , η Έυα δεν βρίσκει την αδερφή της . Έχει μετακομίσει στην Αθήνα , λόγο μετάθεσης του συζύγου της . Πάμε Αθήνα λοιπόν ... Ο Άρης ήδη όμως καταζητείται για απαγωγή και κλοπή ! Η Έυα έχει καθυστέρηση . Ο πατέρας του Άρη έβλεπε όλα αυτά τα ρεζιλίκια να'ρχονται , αλλά τι να κάνει ο άνθρωπος ! Οταν έβγαζε το ζωνάρι να επιβάλει την τάξη , η γυναίκα του τον συγκρατούσε ! Τώρα νά τ'αποτελέσματα ! Ο γιός του έγινε "κινητή ντισκοτέκ" ! Πρός την Αθήνα , η Έυα έχει μείνει μόνη της , γιατί ο Άρης ψάχνει για βενζίνη . Κλασμένος στο αλκοόλ οδηγός φορτηγού (του ίδιου φορτηγού που τραυμάτισε τον ζητά νωρίτερα) , τις επιτύθεται και την σκοτώνει (αφού την βιάζει κι όλας πρώτα) ! Ο Άρης την βρίσκει αιμόφυρτη και την μεταφέρει στην λεωφώρο .... Έδω τελειώνει και η ταινία . Έχουν περάσει μόλις 75 λεπτά ! Γαμώ ;
Ο Χρήστος Νάτσιος είναι ένας σκληρός ασφαλίτης . Έχει άχτη τον Άρη , γιατι σε μία έφοδο σε μπιλιαρδάδικο στην αρχή της ταινίας , του έφερε μια στέκα στα μούτρα ! Θα του το πληρώσει πολύ ακριβά το κολόπαιδο ! Δέν τον ξαναβλέπουμε για το υπόλοιπο της ταινίας .
Ο Γιώργος Παρμαξίζογλου κάνει για άλλη μια φορά τον καμπόσο . Πουλάει άγριο νταηλίκη οταν ο Άρης αρνείται κέρασμα του . Πέφτει το ξύλο της αρκούδας μέσα στη ρημαδοταβέρνα και ο Άρης τις ψευτο-τρώει .
-Βραβέιο Ζέν Σκέψης , πάει στη :
Έυα . Η Έυα δούλευε σε κοτοπουλάδικο παλιότερα και εκεί βλέποντας τις κότες να μεγαλώνουν και να ετοιμάζονται για το φούρνο , κατάλαβε πόσο σύντομη είναι η ζωή .
-Βραβείο Ρομαντζάδας πάει :
Στις ονειρικά σκηνοθετιμένες σκηνές σέξ όλοι φορουν λευκά εσώρουχα .
-Βραβείο Δεν Έχω Λεφτά Και Θα Γίνω Κλέφτης , παει :
Ο Άρης προσπαθεί να ανταλλάξει το ρολόι του για ένα μπουκάλι γάλα (η Έυα είναι άρρωστη) , αλλά ο πονηρόβλαχος καταστηματάρχης του παντοπωλείου τον πετάει έξω με τις κλωτσιές ! Το ίδιο βράδυ τον κλέβει .
-Βραβείο Φουτουριστικής Τεχνολογίας , πάει :
Δύο αστυνομικοί περιπολούν και κάνουν χαλαρή συζήτηση . Ο ένας λέει : "Ε , ρε τώρα που βγήκε η δορυφορική θα αράζω σπίτι και θα βλέπω ΕΞΙ κανάλια !"
-Βραβείο Οι Μπατζανάκηδες Είναι Όλοι Λέρες , πάει :
Παππούς ταβερνιάρης τα έχει με τον μπατζανάκη του , γιατί το '65 πέρασε τον δρόμο πίσω απ'το βουνό και του γάμησε την πρόσβαση στην ταβέρνα .
-Βραβείο Καθόλου Αγωνιώδους Καταδίωξης , πάει :
O Σάκης ο αγροφύλακας κυνηγάει την 'Ευα μέσ' τα δάση . Σε αργή κίνηση . Οι ανάσες ακούγωνται σε αργή κίνηση επίσης .
Τα Εξάρχεια δεν ήταν ποτέ έτσι , οποιαδήποτε ώρα της μέρας ... Ο Γιάννης Σκλάβος (αδερφός του Όμηρου Ευστρατιάδη , συνήθης σεναρίστας των κωμωδιών του - τότε και τώρα) έγραψε δύνατο σενάριο για άλλη μια φορά .
Μιά παραγωγή της IRIS HOME VIDEO .