Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΑΓΑΠΗΣΑ ΚΑΙ ΠΟΝΕΣΑ (1964)



" .. τρώμε μόνο όταν έχω δουλειά .. το παιδί θέλει παπούτσια .."

Από αυτή την ταινία ξεκίνησαν όλα : σπαραξικάρδιο σενάριο του Γιώργου Ολύμπιου - μίζερη σκηνοθεσία Τεγόπουλου - αρχοντική παραγωγή Κλακ Φιλμ - ο Ξανθόπουλος κάνει πώς τραγουδάει και η Άντζελα Ζήλια κάνει την γυναίκα του Ξανθόπουλου . Σύμφωνα με τον Απόστολο Τεγόπουλο , για τα τραγούδια της ταινίας ήθελαν κάποια φίρμα για να ντουμπλάρει τη φωνή του Νίκου Ξανθόπουλου . Για το λόγο αυτό , επιλέχθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης , ο οποίος όμως ζήτησε το υπέρογκο ποσό για την εποχή, των 20.000 δραχμών (γι'αυτό τα έβαλε με τους εβραίους αργότερα ;) ! Όμως όλη η παραγωγή της ταινίας στοίχισε 200.000 δραχμές , ενώ ο Νίκος Ξανθόπουλος πληρώθηκε 4.000 δραχμές και ένα τσουρούτικο κοστούμι για την πρεμιέρα . Έτσι τα τραγούδια τα είπε - χωρίς ντουμπλάρισμα και πολλά πολλά - ο Ξανθόπουλος , ο οποίος με αυτήν εδώ τη ταινία , καθιερώνεται στη συνείδηση του κόσμου τόσο ως ηθοποιός , όσο και ως τραγουδιστής , με τα τραγούδια του μόνιμου συνθέτη στις ταινίες του , Απόστολου Καλδάρα . Με αγανάκτηση και εμφανή δυσαρέσκεια για τις οικονομικές απαιτήσεις του Στέλιου Καζαντζίδη , ο Τεγόπουλος είπε ότι με την ταινία αυτή , ο Νίκος Ξανθόπουλος πήρε το "χρυσό μικρόφωνο" από τον Στέλιο Καζαντζίδη (τιμητικός τίτλος που είχε ο Στέλιος Καζαντζίδης) ..

Στον ρόλο της κορούλας , η
 Μαιρούλα Ευαγγέλου (αναφερόταν στους τίτλους σαν η Σίρλεϋ Τεμπλ της εποχής) , η οποία αργότερα , μεγαλώνοντας, έπαιξε στο πλάϊ του Ξανθόπουλου σαν αντικείμενο πόθου σε μια από τις τελευταίες ταινίες του , το Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη !

Προμοταρίστηκε ως "η Σίρλεϋ Τεμπλ της εποχής μας" στην ταινία Μάνα Μου Παραστράτησα (1961) . Είναι η μόνη της κατηγορίας (μαζί με την Κατερινά Βασιλάκου) , που έχει παίξει εκτός από την φιλενάδα και το παιδί του Ξανθόπουλου .
Η τελευταία της ταινία ως "παιδί" είναι
Το Θαύμα της Μεγαλόχαρης, γυρισμένο το 1965. Με μια παύση 6 ετών, επιστρέφει το 1971 σαν γκομενάκι / σύζυγος στο Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη .

Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Γιάγκος . Ζεί τίμια με την χήρα μάνα του (η Μαλαίνα Ανουσάκη , όχι η Ελένη Ζαφειρίου - η οποία πήρε αργότερα τον ρόλο παραμάσχαλα) . Είναι ερωτευμένος με την Βάσω . Παντρεύονται . Μετά απο ένα χρόνο πεθαίνει η καψερή η μάνα και η Βάσω μένει έγκυος . Ο Γιάγκος σπάει την πλάτη του στα καρνάγια , περιμένοντας να ξανα-ανοίξει το εργοστάσιο όπου δούλευε . Μπλέκει με κάποιον Μάνθο , και καταλήγει 5 χρόνια στη φυλακή . Η κόρη του αρρωσταίνει βαριά . Εκεί συνεχίζει να παίζει το μπουζουκάκι του διασκεδάζοντας τους πάντες . Αποφυλακίζεται στα 3 χρόνια και γίνεται διάσημος τραγουδιστής , μεγαλώνοντας μόνος του την κόρη του .
Η Άντζελα Ζήλια είναι η Βάσω . Είναι ερωτευμένη με τον Λάκη . Μόλις γίνεται μπουχός ο Λάκης , η Βάσω ψήνεται απότομα για τον Γιάγκο . Παντρεύονται . Ο Γιάγκος μπαίνει φυλακή . Το παιδί αρρωσταίνει και ο αδερφός της κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του . Εκείνη παίρνει τα λεφτά που της προσφέρει ο Λάκης , αλλά δεν το σκάει μαζί του . Πάει κρυφά στην Γερμανία για να ξεπληρώσει το χρέος της , αφήνοντας να εννοηθεί πώς είναι άτιμη ! Το μαλλί της δεν έχει πάρει ακόμη την φόρμα της μιζανπλί παγόδας .
Ο Γιώργος Βελέντζας είναι ο Μενέλαος , ο λαϊκός αδερφός της Βάσως . Είναι φίλος του Γιάγκου και θεωρεί τον Λάκη λιμοκοντόρο . Υποφέρει την ύπαρξη κι αυτός .
Ο Κώστας "πλατάρες γυμναστήριον Άτλας" Κακκαβάς είναι ο Λάκης ! Με τέτοιο όγκο , μάλλον περιμένεις να ακούσεις κάποιο άλλο όνομα , όπως Στήβ , ή Άρνολντ . Έχει και αδερφή της παντρειάς . Φεύγει στον Καναδά . Επιστρέφει λεφτάς και προσπαθεί να πάρει την Βάσω μαζί του . Δεν τον λές και κακό της υπόθεσης . Όλα ήταν μια παρεξήγηση .
Ο Θόδωρος "Τζόν Τζάφερσον" Μορίδης , είναι ο σκληρός πατέρας του Λάκη . Τον στέλνει στον Καναδά για να τον στρώσει . Δίνει αλλοιωμένο αποχαιρετιστήριο γράμμα (αντί για 6 μήνες , γράφει για 8 χρόνια απουσίας) στην Βάσω για να την κάνει να ξεχάσει τον Λάκη
Ο Βασίλης Αυλωνίτης (χασάπης της γειτονιάς) και η Γεωργία Βασιλειάδου (κουτσομπόλα της γειτονιάς) , κάνουν το κωμικό ζευγάρι για να γελάσει λίγο το χειλάκι .
--------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Δεν Μου Κάνουν Τα Σακάκια , πάει :
Στον Κώστα Κακκαβά . Φυσικός συνεχιστής του στους υπερφυσικούς δελτοϊδείς είναι ο Πάνος Μιχαλόπουλος .
-Βραβείο Κρίμα Που Δεν Τραγούδησε Ο Καζαντζίδης , πάει :
Έτσι και άκουγα τον Καζαντίδη κάθε φορά που τραγουδούσε με το μπουζούκι-ορχήστρα ο Ξανθόπουλος , δεν θα μπορούσα να γράψω αυτή τη στιγμή ...
-Βραβείο Άγνωστη Αρρώστια , πάει :
Η Ρηνούλα πάσχει απο βαριά αρρώστια , η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με ακριβές ενέσεις .
-Βραβείο Σκληρός Φυλακόβιος , πάει :
"Γέρο , αυτός κλαίει ..
- Δεν κλαίει , ιδρώτας είναι ... οι άντρες δεν κλαίνε ποτέ !"
-Βραβείο Χαρούμενη Ορχήστρα , πάει :
Στο μαγαζί που τραγουδά ο Ξανθόπουλος , πρός το τέλος της ταινίας , όλα τα βλέμματα στραμμένα στον εκστασιασμένο ντράμερ !
-Βραβείο Γιατί Δεν Έχω Μανούλα Πατερούλη , πάει :
Στην Μαιρούλα Ευαγγέλου .