Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΞΕΡΟΥΝ Ν'ΑΓΑΠΟΥΝ (1971)

"Εγώ τώρα παιδί μου , είμαι έτοιμη για ένα άλλο ταξίδι ... μακρινό ."
Ο Φάνης είναι φοιτητής Ιατρικής στο τελευταίο έτος , και για να μπορέσει να σπουδάσει , δουλεύει με τον Φίλιππα σαν οδηγός ψυγείων . Πολύ λογικό . Το πρωί περιοδεία με το ψυγειο-φορτηγάντζα και το βράδυ διάβασμα μέχρι τελικής πτώσης . Μια μέρα θα πάρει με ώτοστόπ την Άννα που πηγαίνει στην Αθήνα για να δώσει κάτι εξετάσεις στην Νομική , αφήνωντας πίσω στην τριτοκοσμική μιζέρια της επαρχίας τα τρία αδελφάκια της . Η Άννα θα νοικιάσει το σπίτι που της προτείνει ο Φάνης , ανακαλύπτωντας κάποια στιγμή ότι πρόκειται για το δικό του σπίτι όπου μένει μαζί με την καλοκάγαθη μητέρα του (καθόλου μανιακός-ζώ-με-τη-μάνα-μου-και-φοράω-τα-φουστάνια-της-κάθε-πανσέληνο ο Φάνης) ....
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Φάνης . Μην ρωτάτε πώς συνδιάζει ιατρική και φορτηγό . Έχει άλλον ένα χρόνο μέχρι να πάρει το πτυχίο . Τότε με το που έπαιρνες το πτυχίο σου έπιανες κατευθείαν δουλειά όπως φαίνεται , γιατί όλοι μοιάζουν πολύ χαρούμενοι αφού σε ένα χρόνο θα "τελειώσουν τα βάσανα" ... Στα 15 πρώτα λεπτά της ταινίας , το'χει ρίξει το γκομενάκι . Μετά απο ταξίδι , επιστρέφει έχοντας αγοράσει νυφικό , αλλά ξενερώνει με την ζωή του , οταν διαβάζει το γράμμα αποχαιρετισμού της Αννούλας . Γιατί του φέρθηκε έτσι ; Για να ξεχάσει αρχίζει να ταξιδεύει με την φορτηγάντζα εκτός Ελλάδας . Μέχρι που ο θάνατος της μάνας του , τον σπρώχνει ακόμη πιό βαθειά στην καϊλα ...
Η Κατερίνα Βασιλάκου είναι η Άννα η καψερή . Κατεβαίνει Αθήνα για να δώσει τμηματικές για το δεύτερο έτος στα Νομικά . Μένει σε δωμάτιο σπιτιού που είχε χρησιμοποιηθεί και στο ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ , ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ (1970) (βλέπουμε ξανά την αυλή που έμπαινε ο Ξανθόπουλος τις νύχτες και τα έκανε όλα πουτάνα πέφτοντας πάνω στους γκαζοτενεκέδες) . Γλειώδης τοκογλύφος την εκβιάζει σε γάμο και αυτή υποκύπτει . Το σπίτι της Αννούλας στο χωριό , είναι το σπίτι που έμενε ο πατέρας του Ξανθόπουλου (ο Ξανθόπουλος δηλαδή) , στο ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (1969) .
Ο Σωτήρης Μουστάκας είναι ο Φίλιππας . Αστείος και λιμοκοντόρος όπως πάντα . Εκτός απο φορτηγαντζής είναι και θηριοδαμαστής μαϊμούς σε λούνα πάρκ .
Ο Δημήτρης Μπιζλάνης είναι ο αγριάνθρωπος τοκογλύφος Βαρνάβας , που έκβιάζει την Αννούλα να τον παντρευτεί . Έχει λυγίσει όλο το χωριό με τα λεφτά του , και σχεδόν όλοι του χρωστάνε . Ο μουνής χαρτζιλικώνει κάτι μούτρα για να δείρουν τον Ξανθόπουλο (αναμεσά τους και ο Σίφης ο Μονόφθαλμος απο το ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ) .
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η καλοκάγαθη χήρα μάνα-κουράγιο του Ξανθόπουλου , κυρα-Μαλία (Αμαλία δηλαδή) . Έχει κάποιο υποβόσκον άγνωστο πρόβλημα με την υγεία της , που κάποια στιγμή εκδηλώνεται . Ο Ξανθόπουλος παρατάει τα πάντα για να την πάει στο Λονδίνο , μετά απο προτροπή του γιατρού (κυριλές Λουκάκης) . Τελικά η μάνα του πάει το μακρινό ταξίδι στο υπερπέραν . Ο Ξανθόπουλος δεν είχε σχεδόν ποτέ πατέρα (εκτός κι άν τον έπαιζε ο ίδιος) .
Ο Γιάννης Βογιατζής είναι το αφεντικό του Ξανθόπουλου , ο Απόστολος . Πιο πολύ φέρνει σε ταβερνιάρης/κουτσαβάκι (με περισσότερη έμφαση στο ταβερνιάρης) .
Ο Παντελής Ζερβός είναι ο παπάς του χωριού που ζεί η Αννούλα , ο παπα-Κυριάκος . Κάνει δυνατή αντι-τοκογλυφική προπαγάνδα και τα βρίσκει μιά χαρά με τον Ξανθόπουλο . Κάτι ξέραν οι παλιοί για την σχέση των χρημάτων με τον Έξω-αποδώ ... Αμφιβάλει και για την ύπαρξη του θεού , γιατί κάνει τα στραβά μάτια στην αδικία που εκτυλίσεται στο χωριό . Σπάει και πόρτες άμα λάχει .
Ο Λάζος Τερζάς (Σίφης ο Μονόφθαλμος) , είναι ο Λευτέρης ο Μπαλοδήμος . Μέτα τις αέρινες καρατιές που έριξε στον Ξανθόπουλο , τρώει και αυτός μερικές και το κρατάει . Μέχρι το τέλος της ταινίας ορκίζεται εκδίκηση , αλλα τελικά δεν βλέπουμε τι γίνεται .. Υποθέτω πώς όταν ο Ξανθόπουλος παίρνει το πτυχίο του και γυρίζει στο χωριό , τον περιμένει σε ενέδρα θανάτου ...
------------------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Μουσικό Ζομπόραμα , πάει :
H Ρίτα Σακελαρίου τραγουδάει ζουμπουρλούδικα .
-Βραβείο Κυριλέ Αντίδραση , πάει :
Οταν ο Ξανθόπουλος διαβάζει το αποχαιρετιστήριο γράμμα χωρισμού , ανοίγει το πακέτο με το νυφικό . Νόμιζα πώς θα το φορούσε . Τελικά πάει σε μπάρ . Θα γάμαγε άν είχε πάει στο μπάρ ντυμένος νύφη .
-Βραβείο Χριστιανικής Λογιστικής , πάει :
Σύμφωνα με τον παπα-Κυριάκο , όσοι έχουν λεφτά και δανείζουν αβέρτα , είναι , αφορισμένοι , βάρβαροι , καρμίριδες , ο Σατανάς , ο Αντίχριστος .
-Βραβείο Μουσική Για Δράση , πάει :
Οταν ο Ξανθόπουλος τρώει κάτι καρατιές απο τους νταήδες του χωριού , ακούγεται η χαρακτηριστική μουσική απο τον Τζέϊμης Μπόντ ...
-Βραβείο Επιλεκτική Ιατρική Γνώση , πάει :
Παρόλο που ο Ξανθόπουλος δεν βρήκε ποτέ απο τί έπασχε η μάνα του , καταφέρνει να σώσει ένα παιδάκι στο χωριό της Άννας (συνδιάζοντας ιατρική με προσευχή) .