Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ Σ'ΑΓΑΠΩ (1966)










" .. τί εφεύρεση είναι παναθεμάτηνε αυτή η γραβάτα με το κολάρο !"
Ο Πέτρος αγαπούσε την κρυόκωλη αριστοκράτισα Αλκηστη από τότε που ήταν παιδί . Εκείνη όμως , τον περιφρονούσε εξαιτίας της ταπεινής του καταγωγής . Τελικά, οι καταστάσεις οδηγούν τους δύο νέους στο γάμο (η οικογένεια της Άλκηστις χάνει τα λεφτά και ο Ξανθόπουλος την παντρεύεται για την σώσει απ'την ξεφτίλα) , παρ'όλο που η Αλκηστις εξακολουθεί να τον απεχθάνεται ...
O Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Πέτρος Καρράς . Είναι υπεύθυνος μεταλείου σε κάποια απροσδιόριστη επαρχία , άνθρωπος με καρδιά , μουτζούρης και λερός . Έχει για άλλη μια φορά ψευτο-Μίστερ Φαντάστικ κροτάφους . Η ταινία ξεκινάει με δυνατή περιπέτεια , με τον Πέτρο να σώζει παγιδευμένο παιδάκι απο τοξικά αέρια ! Ο Πέτρος , παρόλο που είναι λαϊκός ήρωας , δεν μπορεί να κερδίσει την συμπάθεια της Άλκηστης , λόγο ταξικής διαφοράς (o γυναικωτός μικρότερος αδερφός της και η μάνα της τον συμπαθούν όμως) .
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου είναι η Άλκηστη . Πλούσιο γκομενάκι και στην κοσμαρα της . Είναι ερωτευμένη με έναν κοσμικό κυφήνα , τον Νικήτα . Ο Νικήτας όμως κάνει ντόλτσε βίτα στην Αθήνα και περιμένει να καβατζώσει τα λεφτά της . Δεν γουστάρει τον Ξανθόπουλο , γιατί είναι ο γιός του πρώην υπηρέτη του σπιτιού της . Μετά απο μία δίκη , η οικογένεια χάνει το κτήμα , την βίλα και την αξιοπρέπια . Ο Νικήτας κάνει μούτρα που το γκομενάκι έχασε την προίκα και αγχώνεται γιατί τον περιμένει φυλακή άν δεν πλερώσει τα χρέη του . Η Άλκηστις παντρεύεται τον Ξανθόπουλο , αλλά συνεχίζει να τον σιχαίνεται ... Ο Ξανθόπουλος βέβαια της την λέει άσχημα για την "γύμνια της ψυχής" της και την εγκαταλείπει ψυχικά , χωρίς να της πεί πώς την παντρεύτηκε για να την σώσει . Απο 'κει και μετά γίνεται ψυχρός και σκληρος μαζί της , ακόμη κι όταν εκέινη αρχίζει να αλλάζει και να τον ερωτεύεται . Σαν ο κυρ-Πέτρος εγκλοβίζεται μέσα στο μεταλείο μετά απο έκρηξη , η Άλκηστις ζητά δακρύβρεχτη βοήθεια απο τη Παναγιά και πέρνωντας δύναμη , πάει και τον βγάζει έξω μόνη της !
Ο Παντελής Ζερβός είναι ο κύριος Αβραάμ , ο κυριλέ δικηγόρος του Ξανθόπουλου .
Ο Βασίλης Αυλωνίτης είναι ο Τιμολέον Μπακατσόλας , ο πλούσιος γνωστός της οικογενείας και χαβαλές χοντράνθρωπος . Ψήνεται για την χήρα μάνα της Άλκηστης . Έκανε λεφτά στην Αφρική και πλερώνει . Οταν μαθαίνει πώς τον έλεγαν "προβιά" πίσω απ'την πλάτη του , ξενερώνει και ορκίζεται οικονομική εκδίκηση .
Ο Κώστας Κακκαβάς είναι ο Νικήτας Μπονασέρας , το μούτρο αραββωνιάρης . Το όνομα του τα λέει όλα . Άκους εκεί Μπονασέρας ! Και καλά δουλεύει στο διπλωματικό σώμα στην Αθήνα . Μάλλον χαρτοπαίζει και κόβει ακάλυπτες επιταγές αβέρτα . Ο προβιάς Αυλωνίτης τον θαμπώνει με το άφθωνο χρήμα του και αυτός άλλο που δεν θέλει για να λακίσει απο την Άλκηστη ! Έχει χρέη το παιδί ...
Ο Μάνος Κατράκης είναι ο θείος του Κακκαβά . Μοιάζει με τον Δόν Κιχώτη . Εμφανίζεται για μία σκηνή .
-------------------------------------------------------------
-Βραβείο Γράφω Τα Ονόματα Για Το Σενάριο Την Τελευταία Στιγμή , πάει :
Πρώτα στον Μπονασέρα και μετά στον Μπακατσόλα !
-Βραβείο Παρακαλώ Βάλε Λίγη Μιζέρια Να Κεράσω Τα Παιδιά , πάει :
Ο Ξανθόπουλος μετά τον άτυπο χωρισμό του με την Άλκηστη , πάει να τα πιεί σε μπουζουκτζίδικο . Εκεί η ορχήστρα όπως πάντα είναι φίλοι του και λέει και δύο τραγούδια στα καπάκια ...
-Βραβείο Προσπαθώ Περισσότερο Απ'Οσο Πρέπει , πάει :
Στον Τέλη , τον μικρότερο αδελφό της Άλκηστις . Παρα-είναι θεατρικός στην ερμηνεία του . Το ίδιο και η Γρηγοριάδου βέβαια .
-Βραβείο On Location , πάει :
Ο Ξανθόπουλος συναντιέται με την Άλκηστις στο τέλος της ταινίας στην ίδια εκκλησία που έκανε κόρτε στην Βούρτση στο ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ (1965) , άρα το σπίτι τους και το μεταλείο βρίσκονται στο Μακροχώρι Τρικάλων (προσδιορίστηκε τελικά η επαρχία) ..