Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΤΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (1987)


"- Ποιος απ'τους δύο θα μου χορέψει ;
 - Μα φυσικά όποιος την έχει πιο μεγάλη ... τη διάθεση για χορό ..."
Μοδάτη ντισκο-κωμωδία Κάλοου , για ... ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑ ... (η ταινία ξεκινάει με μπιτάτο ρεμίξ Modern Talkin , οπότε ξέρεις τι περιμένεις αφού συνεχίζεται το αφιέρωμα καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας - και με μοναδικό εξώφυλλο βιντεοκασέτας Tide)
Ο Κώστας και ο Σάκης είναι δύο φουκαράδες υπάλληλοι σούπερ-μάρκετ (αποθηκάριοι στο Σούπερ Μάρκετ Απόλλων νο.2 του Φωτόπουλου) . Δύο γκομενάκια που δουλεύουν μαζί τους , η Δεσποινιώ ( Χριστίνα Δελαβίνια ) και η Λιλίκα ( Ειρήνη Δημητρά ) , λιώνουν για την πάρτη τους , αλλά εκείνοι σφυρίζουν αδιάφορα . Μοιράζονται το ίδιο διαμέρισμα και το ίδιο κόλλημα με την κόρη του ιδιοκτήτη του σουπερ μάρκετ , Πένη ...
Ο Χρήστος Κάλοου είναι ο Κώστας , γνωστός και ως Υπάλληλος νο.12 . Απλός , άνετος , ρομαντικός . Ένας συνηθισμένος γόης με ψεύτο-μούσι , φουλαριστό μαλλί και βατο-σακάκι σηκωμένο στους αγκώνες . Όνειρο του να ανοίξει σούπερ μάρκετ με τον Σάκη . Σούπερ Μάρκετ ΚΣ (Κώστας + Σάκης δηλαδή) . Ο τρόπος για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα : Να βρεθεί μια πλούσια γκόμενα ! Ο Κώστας είναι σκληρός με τις γυναίκες και τις έχει να σέρνονται με την άρνηση του να κάνει οτιδήποτε μαζί τους ...
Ο Ζανό "τι'ν'αυτό που το λένε θράς μέταλ" Ντάνιας είναι ο Σάκης , γνωστός και ως Υπάλληλος νο.16 . Κολλητός του Κωστή , και b-boy ντίσκο καραγκιόζης της εποχής . Το μυαλό του στο μπρέηκ και τις γκόμενες . Ο Κωστής τον έχει στο δωμάτιο τόσα χρόνια και δεν μπορεί να τον αποχωριστεί , γιατί δεν μπορεί να είναι σοβαρός όλη την ώρα . Είναι το αντίβαρο της σάχλας για να ανταπεξέλθει στην τραγικότητα της ύπαρξης . "Μωρό μου γουστάρω μέχρι θανάτου να την βρούμε με την πάρτη σου , αλλά δεν είμαι απ'τα παιδάκια που ρετάρουν με το πρώτο ..." , είναι το απόφθεγμα ζωής που αφήνει παρακαταθήκη ο Σάκης και η δεκαετία από όπου προέρχεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ..
Η Αλέκα Λαμπρινού είναι η Πένη . Η Πένη σκοπεύει να αλλάξει δραστικά την εικόνα του σουπερ μάρκετ και να κάνει την εταιρία όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται . Σε μια τυχαία βόλτα/επιθεώρηση μέσα στο μαγαζί της , ως πελάτισσα , γνωρίζει τους χαβαλέδες υπαλλήλους της .. Εντυπωσιάζεται από τις ιδέες και την εργατικότητα του φρεσκολουσμένου Κάλοου . Δεν θα έλεγε όχι σε ένα μαρτίνι . Στέλνει μπερδεμένα μηνύματα και στους δύο φίλους , με αποτέλεσμα να την γουστάρουν και οι δύο και να τσακωθούν μεταξύ τους . Τους θέλει και τους δύο , γιατί ο ένας έχει αυτά που δεν έχει ο άλλος ! Τελικά την βρίσκουν και οι τρεις μαζί , δημιουργώντας την πρώτη πολυγαμική κωμωδία καταστάσεων ... και άσε τους μικροαστούς να περιμένουν το άλλο τους μισό ...
Ο Μίμης Φωτόπουλος είναι ο πατέρας της Πένης . Της αναθέτει την διεύθυνση του σούπερ μάρκετ . Πέρα από την φωτογραφία του στο Tide κουτί-εξώφυλλο , έχει μαζί της δύο σκηνές όλες κι όλες στο σπίτι τους που τα λένε πατέρας με κόρη . Το υπόλοιπο κάστ δεν το βλέπει ποτέ .
Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης είναι ο κύριος Ματθαίου , ο σκιώδης διευθυντής του σούπερ μάρκετ εδώ και 15 χρόνια . Διευθύνει ακόμη , αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις παίρνει πλέον η Πένη . Την έλλειψη φαντασίας και τόλμης , την αντικαθιστά με εργατικότητα και μεθοδικότητα .
------------------------------------------------------
-Βραβείο Η Φιγούρα Του Θανάτου , και Βραβείο Κοίτα Πως Πέφτουν Οι Γκόμενες Στη Ντίσκο , πάνε :
στον Σάκη και τις φιγούρες του πάνω στο παρκέ . Πανώ σε αυτή την γλοιώδη φιλοσοφία έχει στηριχτεί όλο το σύγχρονο σύστημα της νυχτερινής διασκέδασης . Φιγούρα και γκόμενες .
και μπόνους χορός μέσα σε ντισκο-ομίχλη
-Βραβείο ΠΩΩΩ ΚΟΛΑΡΑ , πάει :

εντάξη , δεν το λένε έτσι ακριβώς , αλλά οι αντιδράσεις τους αυτό μαρτυρούν ..
-Βραβείο Ο Κύριος Με Την Μουστάκα Να Φύγει Απ'το Πλάνο , πάει :
ζητάει και τον λόγο στραβωμένος ... Αφήστε τον άνθρωπο να ψωνίσει .