Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΑΛΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΤΣΟΣ (1989)

"είναι πολύ αργά για να σε σκεφτεί ο θεός .."
"να πάρει η ευχή .. και ήσουν ωραία γκόμενα .. Ωραία γκόμενα .."
                                                    
"Ποιός είσαι διάολε ;
- Αυτό έπρεπε να το σκεφτείς όταν μου σκότωνες το παιδί αλήτη !"
Δυνατό σενάριο και σκηνοθεσία , από τον Γιώργο Μυλωνά . Παραγωγή Mascot Α.Ε. .
Ο Στέφανος είναι ένας ασυμβίβαστος μουσικός που ζει μια ήσυχη ζωή . Μια μέρα στέλνει στο σούπερ μάρκετ την κουβερνάντα και τον γιο του , γιατί αυτός είναι πολύ απασχολημένος με την τέχνη του για να ασχολείται με τέτοιες λαϊκές συνήθειες . Η κάκια η στιγμή όμως , θα αλλάξει την ζωή του για πάντα , αφού βγαίνοντας απ'το σούπερ μάρκετ θα φάνε αδέσποτες σφαίρες από κάτι ληστές που προσπαθούσαν να πάρουν τα λεφτά της χρηματαποστολής που μόλις είχαν βγει μαζί από την έξοδο του !
Η αστυνομία δεν θα καταφέρει να πιάσει τους υπεύθυνους για τον θάνατο του Νικολάκη , οπότε ο Στέφανος θα πάρει τον νόμο στα χέρια του , με τα γνωστά ιλαρά αποτελέσματα που έχουν τέτοιου είδους ελληνικά επιχειρήματα στις ταινίες δράσης καθ'όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης δεκαετίας ... (επίσης , το παιδάκι που κρατάει ο Νομικός στο εξώφυλλο της βιντεοκασέτας δεν το βλέπουμε ποτέ μέσα στην ταινία)
Ο Χρήστος Νομικός είναι ο Στέφανος , ή ο "αλήτης" του τίτλου . Αφού είναι μουσικός (δεν είναι φτιαγμένος να φτιάχνει τραγουδάκια) , έτσι εξηγείται . Έτσι εξηγείται επίσης και το ανοιχτό πουκάμισο μέχρι τον αφαλό και η πρόχειρη κυνηγετική καραμπίνα . Το μόνο στοιχείο που έχει είναι ένα ματόχαντρο . Έπεσε από έναν απ'τους ληστές (εκείνου που του πυροβόλησε τον γιο στα τυφλά) . Έχει χάσει την γυναίκα του στη γέννα , και τώρα που έχασε και το παιδί του , το ποτήρι ξεχείλισε . Μεταφιέζεται σε ματοχαντρο-πωλητή (με τραγιάσκα , κομπολόϊ και ψευτο-μουστάκι) , για να εισχωρήσει στο άνδρο των ληστών , αφού μαθαίνει πως δουλεύουν στην κρεαταγορά ... Ο Στέφανος αρχίζει να καθαρίζει τους ληστές έναν-εναν , αλλά στην πορειά θα δυσκολέψει το θεάρεστο έργο του , σκοτώνοντας μια αθώα γυναίκα ... Θα σκοτώσει με το αυτοκίνητό του την γυναίκα του Αστυλόμου Πάρλα ... Μιλάει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο , ώς "ο Εκδικητής" ..
Ο Χρήστος Πάρλας είναι ο αστυνόμος , ή ο "μπάτσος" του τίτλου . Μετά το φονικό , έχει να κοιμηθεί πολλές μέρες , αφού κουβέντιαζε με τα καθάρματα της πιάτσας . Δεν έχει κανένα στοιχείο . Νιώθει ιερή υποχρέωση και καθήκον να βοηθήσει . Όταν η γυναίκα του παρασυρθεί και πεθάνει από διερχόμενο αυτοκίνητο , δεν θα αργήσει πολύ να κάνει την πρόσθεση του ένα και ένα , αφού βρέθηκαν διάφορα ματόχανδρα στα σημεία του εγκλήματος ... Στο τέλος , και αφού ο Στέφανος του αποκαλύπτει πως εκείνος σκότωσε την γυναίκα του , τον ρωτάει αν θέλει καφέ ...
Η Αλίκη Καμινέλη είναι η Εύα . Τραγουδίστρια , συνάδελφος του Στέφανου , που φυσικά ψήνεται γι'αυτόν . Άν δεν έχει όρεξη για πρόβα και την θέλει για παρέα , είναι στην διαθεσή του . Τραγουδάει και τον κοιτάζει μεσ'τα μάτια . "Είσαι δολοφόνος διάλε και εγώ κοιμάμαι τόσο καιρό μαζί σου ..."
Ο Τάσος Κωστής είναι ο Νώντας , ο αρχηγός των ληστών με βιτρίνα συνεργείο αυτοκινήτων . Ανοικτό πουκάμισο οικοδομής και άνετο παπούτσι χωρίς κάλτσες . Οι λήσταρχοί είναι και πολιτικοποιημένοι , αφού ανοίκουν στην φεσο-οργάνωση "Μαύρος Αετός" . Αγωνίζονται και-καλά για το δίκαιο του κοσμάκι , χωρίς να τους το έχει ζητήσει κανείς .
Γκέστ σταρ ο Γιώργος "Φροϋλαην πες μας με το καλό που είναι κρυμμένοι οι παρτιζάνοι" Μούτσιος . Είναι ο Αντώνης ο μπάρμαν , γνωστός και ως "Αντωνάκης ο μπαράκιας" , ξάδελφος του Στέφανου . Διαολίστικε που πέθανε ο ανηψιός του . Πίσω απ΄το μπαρ που δουλεύει , είναι τα γραφεία της εταιρίας παραγωγής αυτής της ταινίας , αλλά εμείς θα δεχτούμε πως είναι το χαλαρό γραφείο του Αντώνη , με αφίσα Casablanca . Άκουσε πως κάτι μισθοφόροι από την Αφρική την έχουν αράξει στα σφαγεία , και κάνουν σφαγές ; Είναι ψιλο-υπόκοσμος ο ξάδελφος και όλοι του χρωστάνε χάρες .
Ο Αλέκος Ζαρταλούδης είναι ο οπλοπώλης που δίνει την καραμπίνα (των πέντε φυσιγγίων) στον Στέφανο . Υποθέτω πως κάθε οπλοπώλης αναφέρεται στο εμπορευμά του ως "πρώτο πράμα" .  Όταν τον ρωτάει ο Στέφανος για το άν θα μπορεί να κυνηγήσει "γουρούνια" με αυτή , εκείνος του απαντάει πως μπορεί να κυνηγήσει και ελέφαντες άμα θέλει ...
----------------------------------------------------------
-Βραβείο Πυροβολώ Με Κλειστά Μάτια Και Όποιον Πάρει Ο Χάρος , πάει :
έτσι σκοτώνονται τα παιδάκια (για την κουβερνάντα δεν έκλαψε κανείς) ...

-Βραβείο Μάτοπλαστική , πάει :
άσε μας ρε Πάρλα με τις γουρλο-ματάρες σου !
-Βραβείο Κουνάω Τη Φραπεδιά , πάει :
μπορεί να πέθανε ο μονάκριβος γιος του , αλλά η ζωή συνεχίζεται ..
-Βραβείο Γυναικομαστία , πάει :
στον Κώστα Ρεντίφη ... δείχνει βυζάκι στον Πάρλα για να τον δελεάσει ..