Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (1965)


"Γιατί μου φέρνεσαι έτσι ; Γιατί μου μιλάς με τις πλάτες γυρισμένες ; Γιατί τόση καταφρόνια ;" 
Ο Μανούσος και ο Ζαφείρης έχουν μια απομονωμένη επιχείρηση ξυλείας σε ένα βουνό , κάπου τση Κρήτη . Οι δυο τους θα πάρουν την άδεια για πενταετή εκμετάλευσή της γύρω δασικής έκτασης απ'το υπουργείο και θα κλάσουν πάνω τους απ'την χαρά τους ! Ο Μανούσος θα πάει στην Αθήνα για να αγοράσει εργαλεία και για να ζητήσει σε γάμο για λογαριασμό του Ζαφείρη , την Ελένη . Εκεί μαθαίνει από την ξαδέλφη της Κατίνα , ότι η Ελένη έχει παντρευτεί ....
 Θα γνωριστεί καλύτερα με την Κατίνα και θα την ερωτευτεί ...
Μη χάσει και δέν ερωτευτεί ο Ξανθόπουλος !
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Μανούσος Κουντουράκης , ο ευτυχισμένος ξυλοκόπος που τρέχει ξέγνοιαστος στα δάση της λεβεντομάνας Κρήτσης . Ευτυχώς δεν έχει τη χαρακτηριστική βλακώδη προφορά των ιθαγενών . Ξέρει γράμματα , γι'αυτό ο αδελφικός του φίλος Ζαφείρης , τον στέλνει στην Αθήνα να ζητήσει το χέρι της Ελένης εκ μέρους του . Ο Μανούσος είναι κατά του γάμου . Ζεί με τους δικούς του κανόνες ... Δεν του αρέσουν τα ψέματα (κράτα το αυτό , θα χρειαστεί) . Παλιά τον είχε απατήσει μία , και απο τότε έκοψε τα πολλά πολλά με τις γυναίκες .
Ο Στέφανος Στρατηγός είναι ο Ζαφείρης Πετρουλάκης , ξυλοκόπος και φίλος/συναίτερος του Μανούσου . Απολαμβάνει τις απλές χαρές της ζωής , ξαπλωμένος στα πριονίδια του σταύλου που χρησιμοποιούν ώς σέτ . Δεν ξέρει γράμματα . Χάνει και το γκομενάκι . Παρατάει την δουλειά όταν μαθαίνει πώς παντρεύτηκε . Όλα γίνονται πουτάνα . Ο Ξανθόπουλος αφήνει μούσια και παίζει κιθάρα στο δάσος . Ο Ζαφείρης κάποια στιγμή επιστρέφει , παρέα με την Κατίνα . Τα πράγματα γίνονται περίεργα . Τελικά ποιόν θα παντρευτεί ; Και τελικά , μήπως έχει δίδυμη αδερφή που έιναι τραγουδιαρα του λιμανιού ;
Ο Λαυρέντης Διανέλλος είναι ο Δάσκαλος του χωριού . Ξέρει γράμματα κι αυτός . Έμαθε και τον Μανούσο . Ευτυχώς δεν παθαίνει καρδιακό πρίν τελειώσει η ταινία .
Ο Μίμης Φωτόπουλος είναι ο κυρ-Λεωνίδας , ο πατέρας της Ελένης . Αντί για την Ελένη , προξενεύει την Κατίνα στην θέση της . Χρησιμποποιεί τη λέξη "δηλωνότι" σε σημείο εμετού .
Η Μάρθα Βούρτση είναι η Κατίνα . Χτύπαει η καρδούλα της πιό γρήγορα για τον Ξανθόπουλο . Έχει κακιές αναμνήσεις απο την Αθήνα . Εκεί πέθανε η μάνα της (απο καημό) . Η κατάρα της νεκρής μάνας της την κρατάει στον Πειραιά . Άλλη μια λεπτομέρια που έχει κρατήσει μυστική απ'τον Ξανθόπουλο , είναι πώς τις νύχτες , η Κατίνα (η μήπως είναι η δίδυμη αδερφή της ;) είναι τραγουδιάρα του τρόμου σε μπουζουκτζίδικο του λιμανιού (ο καημός της μάνας που λέγαμε ;) !
"Εσύ μου τονε χάραξες τον σκοτεινό μου δρόμο , και τιμωριέμαι απο θεό και νόμο" , είναι το μεγάλο της σουξέ . Όταν την δεί νύχτα στο λιμάνι , ο Ξανθόπουλος θα φάει τ'αρχίδια του και θα πάει να ακούσει ζεμπεκιά απο Βίκυ Μοσχολιού (μπόνους εμφάνιση ο Κώστας Καζάκος-φίλος απ'το πουθενά στη σκηνή) .
Ο Ανέστης Βλάχος είναι ο Μένιος , το μούτρο μάνατζερ/αγαπητικός της Κατίνας . Γουστάρει την Κατίνα και της κάνει τη ζωή δύσκολη . Τον Μένιο δεν τονε διώχνουνε ! Θα της χαράξει το μουτράκι άν παντρευτεί τον λεμέ τον Ξανθόπουλο !
---------------------------------------------------------------
-Βραβείο Εκτιμάμε Τις Τραγουδίστριες , πάει :
O Ξανθόπουλος ακούγωντας την Μοσχολιού να τραγουδάει , λέει στον Καζάκο πώς η αραββωνιαστικιά του είναι μια "τέτοια" ! Βρώμες τους όλες .
-Βραβείο Βλέπω Τα Μάτια Της :
O Ξανθόπουλος βλέπει τα φτιασιδωμένα μάτια της Κατίνας παντού . Στα δέντρα , στα πουλιά , στα αγρίμια , στον ύπνο του ...
-Βραβείο Έχω Το Πουτάνα Έτοιμο , Αλλά Δεν Το Λέω , πάει :
Ο Ξανθόπουλος είναι έτοιμος να πεί πουτάνα την Κατίνα τουλάχιστον 4 φορές , αλλά του βγαίνει σε "π..βρώμα" στο τέλος ...