Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΕ (1968)


" .. με τραγούδια δεν γεννιούνται τα παιδιά .."
Άλλη μια παραγωγή της ΜΑΡΘΑ ΦΙΛΜ . Ο Οδυσσέας Κωστελλέτος στο τιμόνι του ψυχοδράματος , και ο Άκης Φαράς στην συγγραφή της κλάψας .
Η Μάρθα δουλεύει ως νοσοκόμα σε ένα ίδρυμα για παιδιά . Δίνει το αίμα της (ρέζους θετικόν) για να σωθεί ο βαριά τραυματισμένος Αλέκος . Οι δυο νέοι σύντομα ερωτεύονται και παντρεύονται , αλλά την ευτυχία του γάμου τους την επισκιάζει το γεγονός πως δεν μπορούν να κάνουν παιδιά . Με τα πολλά , το ζευγάρι φτάνει στον χωρισμό , αφού ούτε η υιοθεσία αποτελεί λύση .
Μια παραμονή πρωτοχρονιάς θα ξανασμίξουν για μια βραδιά (ε , το 'πιασες ; Έσμιξαν τα μαγνητικά τους ρευστά) , και ο Αλέκος θα φύγει για εξωτερικό το επόμενο πρωί ... Η Μάρθα μένει επιτέλους έγκυος , και το ζευγάρι , λόγω της άγνωστης αρρώστιας της Μικρής Αννούλας (ο γνωστός θανατηφόρος πυρετός που δεν κατεβαίνει) , επανασυνδέεται 4 χρόνια αργότερα !
Η Μάρθα Βούρτση είναι η Μάρθα , "αυτή που δεν λύγισε" . Την επομένη του γιορτινού "πεσίματος" , νιώθει διαφορετική και αγγίζει την κοιλιά της χαμογελώντας ... Γεννάει και περνάει τις μέρες της τρέχοντας στα πάρκα με την κόρη της .
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης είναι ο Αλέκος , "αυτός που λύγισε και λάκισε" . Ξενερώνει με την ιδέα της υιοθεσίας , γιατί "δεν ξέρει τι θα του βγει αύριο" ένα παιδί που δεν είναι δικό του . Το ρίχνει στις μπαρότσαρκες . Του τα κάνουν "τσουρέκια" οι γονείς του με τα εγγόνια , και ξεσπάει στην γυναίκα του . Σιγά σιγά όμως ψήνεται με την ιδέα και φέρνει δώρο χριστουγέννων ένα παιδί στην Μάρθα . Η Μάρθα τελικά "λυγίζει" και το σκάει απ΄το σπίτι προς το βυσινί του ορίζοντα ... Θα βρεθούν μια τελευταία φορά πριν φύγει για εξωτερικό . Δουλεύει ως φαρμακευτικός αντιπρόσωπος απ'ότι κατάλαβα ...
Ο Θόδωρος "Τζάφερσον" Μορίδης είναι ο πατέρας του Αλέκου . Όλο υπονοούμενα και εξυπνάδες για εγγόνια λέει στην Μάρθα και την αγχώνει με το μικροαστυλίκι του . Μη χάσει και δεν δει εγγόνι μέχρι να πεθάνει .
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η Μαρία , η διευθύντρια του παιδικού ιδρύματος . Η Μάρθα της λέει τον πόνο της , γιατί είναι η μόνη που έχει στον κόσμο .
Η μικρή Μαριβάνα Μπλάνου είναι η Αννούλα . Η κατάστασή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη , αφού χρειάζεται έναν νέο , σχεδόν αχρησιμοποίητο , ορό (τον OSB-831 , BOAT νούμερο 4) , ο οποίος δεν βρίσκεται στην Ελλάδα (και υπάρχει μόνο στην φαντασία του Άκη Φαρά) . Ο φαρμακευτικός οίκος που τον παρασκευάζει βρίσκεται στην Ελβετία . Εκεί βρίσκεται εντελώς τυχαία και ο Αλεξανδράκης ο οποίος αναλαμβάνει να τον μεταφέρει στην Ελλάδα !
Τέλος καλό όλα καλά ... Αν και με τέτοια ονομασία ορού , σου ετοίμαζα μια πλανητική πανδημία μούρλια !
------------------------------------------------
-Βραβείο Ζομπόραμα , πάει :
Τραγουδούν για τον κοσμάκι οι Μαίρη Λίντα (χωρίς τον Χιώτη Μάμπο) και ο Γιάννης Καραμπεσίνης .

-Βραβείο Άμα Βλέπεις Τι Γράφει , ΧΕΣΕ ΜΕ , πάει :
όλες οι ταινίες της εποχής είχαν μια ηλιόλουστη αισθητική ..