Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΓΥΦΤΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ (1986)

ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ 1
ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ 2 (τι να μας πεις και'συ ρε Κούρκουλε ;) 
ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΜΕΝΟΜΕΝΟΣ !
"'Άνοιξε μωρή , για θα σπάσω τη πόρτα να'ουμε !" 
Κλασικός Προύσαλης 1
Κλασικός Προύσαλης 2
Κλασικός Προύσαλης 3

"Ξένες γλώσσες εγώ δεν ξέρω , αλλά με τέτοια μόρφωση , θα σε στείλω με υποτροφία στην Αλάσκα να χτενίζεις φώκιες .."
Ο Γιώργος Μυλωνας έγραψε και σκηνοθέτησε άλλη μια κωμωδία γυφτο-καταστάσεων και ο Καραγιάννης συνέχισε το μονοπώλιο στα βιντεοκλάμπ του παρελθόντος με τις αστραπιαίες φεσο-παραγωγές του .
Η όλη βαβούρα σε αυτό το πόνημα , είναι η προσπάθεια του Ταμτάκου να αστικοποιηθεί και να ζήσει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας . Πολύ βλακο-φάση που έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους ότι να'ναι χαρακτήρες και καταστάσεις , ψάχνοντας για σπίτι .
Ο Μιχάλης Μόσιος είναι ο Ταμτάκος . Έχει βαρεθεί την περιπλάνηση και θέλει να γίνει κύριος και να αποκτήσει κύρος , μετακομίζοντας την οικογένειά του σε διαμέρισμα . Δεν μπορεί να "ζει στην πληροφορική και να μένει σε τσαντίρι" . Τελικά ξενερώνει με τον πολιτισμό και τους ατελείωτους λογαριασμούς του και την αράζει στο τσαντίρι που κοτσάρει σε δημόσιο πάρκο , παριστάνοντας τον απεργό . "Η απεργία είναι ιερό δικαίωμα του κάθε Έλληνα" - του λένε οι αστυνομικοί που πάνε να τσεκάρουν - "και κάθε Γύφτου .." συμπληρώνει ο Ταμτάκος ...
Ο Λευτέρης Μελέτης είναι διαχρονικά ο Αστραπόγιαννος . Εδώ κάνει τον γιο του Ταμτάκου και κερδίζει τις εντυπώσεις με τις απροσάρμοστες γκριμάτσες του . Μέχρι που εμφανίζεται ο Προύσαλης , και μπαίνουν τα πράγματα στην θέση τους ...
Η Μάγδα Τσαγκάνη είναι η γυναίκα του Ταμτάκου , Ευγενία , ή Ταμτάνα . "Το γυναικείο κλύσμα απαιτεί ισότητα" .
Ο Αλέκος Ζαρταλούδης είναι ο βοηθός σκηνοθέτη στο διαφημιστικό για τα γάντια του μποξ "Βουλομάτεξ" . Μισοκαμμένου 40 είναι το υποθετικό διαμέρισμα που γίνεται το γύρισμα (Φεσοχεσμένου είναι το σενάριο - πλάκα μας κάνεις ρε Μυλωνά ;) . Μιας και περιμένουν τον κασκαντέρ για να αρχίσουν , ο Ζαρταλούδης , κατεβαίνει στην είσοδο και μαζεύει τον Ταμτάκο περνώντας τον για τον κασκαντέρ . Η πλάκα στις οθόνες σας ...
Ο Τάσος Προύσαλης είναι ο Βάγγος , ο ζηλιάρης σύζυγος της σεξουάλας Κούλας απ'την Αράχωβα , που τα ρίχνει στον Ταμτάκο για να τον εκδικηθεί για τα δικά του τσιλιμπουρδίσματα . Κάνει ίσως την πιο εντυπωσιακή είσοδο της καριέρας του , θολωμένος με κουζινομάχαιρο στο στόμα ! Θα κάνει φόνο "εν ψυχρώ" και φοράει κοντομάνικο . Πέρα από την σκηνή ζηλοτυπίας , ο Βάγγος είναι ανακατεμένος και με λαθρεμπόριο . Πράγμα που θα οδηγήσει στην επόμενη περιπέτεια του Ταμτάκου , αφού θα προσπαθήσει να νοικιάσει ένα "σταμπαρισμένο" διαμέρισμα , όπου γίνεται διακίνηση λαθραίων . To παρασυνθηματικό σύνθημα είναι "3 παιδιά Βολιώτικα" .
Ο Τάσος "Νίκη Λάουντα" Ψωμόπουλος είναι ο κύριος Αργκούτσογλου . Κάνει πως νοικιάζει διαμερίσματα , αλλά κοροϊδεύει τον Ταμτάκο και του τρώει τρία μηνιάτικα μπροστάτζα . 60 ολόκληρα χελιάρικα ! Τους "νοικιάζει" το διαμέρισμα 5 , αυτό με τα λαθραία .
Η Αλίκη Καμινέλη είναι η γκεστ σταρ της ταινίας , η Έλενα . Με κοντό μαλλί '80ς μπούκλα σαν του Ταμτάκου . Αυτή θα έπρεπε είναι η λαθρέμπορος , αφού δικό της είναι το διαμέρισμα 5 , αλλά έχει ξεφουσκώσει η όλη υπόθεση μέχρι να εμφανιστεί ..
----------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Πελεκάω Τη Μαϊμού , πάει :
ο Αστραπόγιαννος παίζει κιθάρα με λούτρινο πίθηκα 
-Βραβείο Κάλυψη Απόκρυψη , πάει :
γυρίσματα στο κότερο χωρίς τον ιδιοκτήτη δεν γίνονται ..
-Βραβείο Σχεδόν Επικίνδυνη Σκηνή , πάει :
η κούκλα-Ταμτάκος κρέμεται απ'το μπαλκόνι και ένα χέρι την σπρώχνει για να φαίνεται οτι "κινείται" 
-Βραβείο Το Έχω Ξαναπεί , πάει :
"Ασταρ νταούλια τζιτζιμπά , καβγά ντινάρ καπαρντινά" . Που θα πει : "Τον χάρο τον αντάμωσα ψάχνοντας για τριάρι , και από τον τρίτο έπεσα και φταις εσύ μοσχάρι !" . Την γυφτο-βασκανία την ξαναχρησιμοποιεί ελαφρώς παραλλαγμένη για να του περάσει ο λόξιγκας και στο Ο ΓΥΦΤΟΡΟΚΑΣ (1986) . 
-Βραβείο Μουσική Στέρεο , πάει :
"Η μουσική είναι στερεωμένη στη κασέτα , η κασέτα είναι στερεωμένη στο κασετόφωνο , το κασετόφωνο είναι στερεωμένο στο τραπεζάκι ... γι'αυτό ακούμε μουσική στέρεο ..."