Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ (1965)

 
 
 
 
 
 
 
 
"O Θεός είναι μεγάλος ... όπως τον έσωσε απο τον θάνατο , μπορεί να του ξαναδώσει την μνήμη του .. "
Σενάριο Γιώργος Ολύμπιος , σκηνοθεσία Τεγόπουλος , παραγωγή Κλάκ Φίλμς , και για άλλη μια φορά η τριάδα Ξανθόπουλος , Καζάκος , Βούρτση , εφορμούν στο κοινωνικό/πολεμικό δράμα (χώσε και λίγη αμνησία και πέτυχε η συνταγή) !
Η Μαρία είναι ερωτευμένη με τον Αλέκο , αξιωματικό των ειδικών δυνάμεων . Οταν το ανακαλύπτει ο πατέρας της τη στέλνει σε μοναστήρι κι ο Αλέκος χάνει τα ίχνη της . Απογοητευμένος φεύγει εθελοντής για τον πόλεμο της Κορέας , όπου μετά από έναν τραυματισμό θα χάσει τη μνήμη του ....
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο καταδρομέας κυρ-Λοχαγός Αλέκος Κωνσταντινίδης . Με το που γνώρισε την Μαρία , της έκανε τίμια πρόταση γάμου . Τσάκ μπαμ ο κυρ-Λοχαγός . Στον πόλεμο τραυματίζεται απο βλήμα όλμου στην σπονδυλική στήλη . Οι γιατροί τον σώζουν , αλλά για κάποιο αδιευκρίνιστο μεταφυσικό λόγο , χάνει την μνήμη του ... Δεν θέλει να τον λυπούνται και πλέον αγριεύει με τις κλάψες ! Βέβαια ο ίδιος καταφέρνει να κλαψουρίζει για την καταραμένη αμνησία του καλύτερα απ'όλους ! "Μέσα του βασιλεύει μια απέραντη νύχτα , χειρότερη και απο αυτή που έχουν οι τυφλοί" !
Ο Κώστας Καζάκος είναι ο φίλος του κυρ-Λοχαγού , Κατραβάς "ο παλιός" . Γιατί αλλιώς δεν εξηγήται η εμφανισή του . Με τέτοια αξυρισιά και μαλλί μπούκλα , δεν πρέπει να έβγαινε και πολύ εκτός τάγματος . Είναι ο πεταλωτής του χωριού (Καμποχώρι Τρικάλων) .
Η Μάρθα Βούρτση είναι η Μαρία . Μαθητριούλα με ποδιά που μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο . Πέφτει στενό κορτάρισμα με τον κυρ-Λοχαγό , αλλά η κοπέλα δεν έχει ελευθερία κινήσεων . Την στέλνουν στο μοναστήρι ν'αγναντεύει το δάσος απ'το κελί της . Κάποια στιγμή φεύγει και πάει εσωτερική νοσοκόμα στο σπίτι του θείου του Ξανθόπουλου . Εκέι το πρώην ζευγάρι ξανασυναντιέται , αλλά ο Ξανθόπουλος είναι στην κοσμάρα του ... Η Μαρία κάνει δυνατή υπόσχεση στην Παναγιά , πώς άν ο Ξανθόπουλος γίνει καλά , θα κλειστεί για τα καλά σε Μοναστήρι !
Ο Ορέστης Μακρής είναι ο παλαιών αρχών αυστηρός πατέρας της παιδούλας Βούρτση . Θέλει να την παντρέψει τον μονόφθαλμο γιατρό του χωριού (Καμποχώρι Τρικάλων) . Ξενερώνει που έχει πάρε δώσε με τον Ξανθόπουλο και την στέλνει στην θεία της , που είναι ηγουμένη σε μοναστήρι . Η μάνα της αρρωσταίνει απ'την μιζέρια του άδειου σπιτικού και κάποια στιγμή πεθαίνει ...
Ο Ζαννίνο είναι ο Μπανανό (η κάπως έτσι ακούγεται τ'ονομά του) , ο αγριάνθρωπος υποτακτικός του Μακρή .
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η γριά οικονόμος , η Μαρία . Μεγάλωσε τον Ξανθόπουλο απο μικρό και είναι σαν να είναι η μάνα του .
Ο Θόδωρος "Τζόν Τζάφερσον" Μορίδης , είναι ο θείος του Ξανθόπουλου , ο Απόστολος Κωνσταντινίδης
-------------------------------------------------------------
-Βραβείο Πάμε Μπουζούκια Να Διασκεδάσουμε , πάει :
Μετά απο παρακάλια , Αλέκος και Μαρία πάνε έξω να ξεσκάσουνε . Το πρώτο τραγούδι (ίσως το πιό μίζερο Ελληνικό λαϊκό τραγούδι που έχει ηχογραφηθεί ποτέ) που ακούνε , είναι το "Με Πόνο Και Με Δάκρυα Την Ζωή Μου Να Θρηνώ"