Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΣ (1966)

Τα γνωστά . Τεγόπουλος , Κλάκ Φίλμς , Φώσκολος !
Με αυταπάρνηση και αυτοσχέδια χορογραφία ψευτο-ξύλου , ο Μάνος Στόϊκας , θα σώσει τη ζωή του συναδέλφου του Σίφη , στο εργοστάσιο που δουλεύει . Παράλληλα πλακώνει δύο ληστές και σώζει και την βαλίτσα με τα 4 εκατομμύρια ! Για τη πράξη του αυτή , ο ιδιοκτήτης του εργαστασίου , Λάμπρος Σαρίογλου , θα ετοιμάσει μια γιορτή για να τον τιμήσει (ή αλλιώς "νταβαντούρι" στα τίμια λαϊκά Ελληνικά) . Ο Μάνος θα δημιουργήσει σχέση με την θετή κόρη του Σαρίογλου , Σοφία . Το γεγονός αυτό θα εξοργίσει τον γιο του Σαρίογλου , Λίνο , που θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να διαλύσει τη σχέση τους .
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο ηρωικός Μάνος Στόϊκας ! Εργάτης με διάθεση για δουλειά και μόφωση νυχτερινού σχολειού ! Απο την αμοιβή των 50 χιλιάδων , κρατάει τα τρία και δίνει τα υπόλοιπα σε μία άλλη εργάτρια , που ο τόρνος της πήρε τον άντρα ... Στο νταβαντούρι του Σαρίογλου , χορεύει αντρίκια ζεμπεκιά πάνω στα βρωμοχάλικα της αυλής του εργοστασίου υπό τους ήχους του Γυάλινου Κόσμου - και καταρέει μπροστά σε όλους , αφού είχε μόλις βγεί απ'το νοσοκομείο με διάσυση ο τρελός .
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου είναι το θετό γκομενάκι Σοφία ! Ψήνεται άσχημα για τον Μάνο . Όταν μαθαίνει πώς ο Λίνος θέλει να τον βγάλει απ'την μέση , πάει μεθυσμένη με την τεντυμπόϊκη παρέα της έξω απ'το σπίτι του για να τον ξεφτιλίσει και να σταματήσει να την αγαπάει (έτσι να τον γλυτώσει απ΄το κακό) !
Ο Μάνος Κατράκης είναι ο υπερπλούσιος εργοστασιάρχης Στράτος Σαρίογλου ! Σιγά μη δώσει την κόρη του στον πειναλέο τον Ξανθόπουλο ! Προσπαθεί να τον εξαγοράσει για να την αφήσει ήσυχη ! Ο Ξανθόπουλος του τα πετάει στα μούτρα και τον στέλνει στα μαδέρια , να σπρώχνει στην ανηφόρα βαγόνια με χαλίκια !
Ο Στέφανος Στρατηγός είναι ο κανόνικός γιός του Σαρίογλου , Λίνος ! Φυσικά με τέτοιο φλούφλικο όνομα , δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ'τον μουνή της υπόθεσης ! Ο Λίνος γουστάρει την θετή του αδερφή , αλλά γουστάρει ακόμη περισσότερο τα λεφτά του μπαμπά ! Βάζει τους μπράβους του να φοβερίσουν τον Ξανθόπουλο , γιατί αυτός δεν γουστάρει να αγγίζει φτωχούς ! Αργότερα στέλνει και ροκαμπίλι μούτρο με μοτοσακό και τύπο με φορτηγάκι για να τον πατήσουν . Το αποκορύφωμα έρχεται με το βάψιμο του αλεξικέραυνου της καμινάδας ! Αποδεικνύει τελικά πόσο μουνής είναι , όταν παγιδεύει τον Ξανθόπουλο με στημένη απόπειρα ληστείας στο εργοστάσιο ! Ο Φώσκολος εδώ ξεκινάει την συγγραφική διαστροφή με τα περίεργα ονόματα , που θα τελειοποιήσει πολλά χρόνια αργότερα στην Λάμψη ...
 Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η τσακισμένη/φουκαριάρα/γριά μάνα-κουράγιο του Ξανθόπουλου . Ειναι ψιλοτρελλή απ'τον πόλεμο και έχει αμνησία . Όταν την πιάνουν οι Σαιξπηρικές κρίσεις , το σκάει απ'τον μαχαλά και τρέχει στις ερημιές ουρλιάζοντας για τους Γερμανούς που ξανάρχονται ! Φυσικά η φεσο-αμνησία κάποια στιγμή θα φύγει , και η ανατροπάρα καραδοκεί ! Ο Σαρίογλου είναι ο αντράς που έχασε στον βομβαρδισμό του τραίνου το '41 !
Ο Γιώργος Βελέντζας είναι ο Σίφης .
Ο Ανέστης Βλάχος είναι ο Βαγγέλης , το αρχιτσιράκι του Λίνου με τον γάντζο στο χέρι ! Πλακώνει τον Ξανθόπουλο μαζί με άλλους δύο και τον αφήνουν αναίσθητο στις γραμμές του τραίνου !
Ο Παντελής Ζερβός είναι ο κύριος Εισαγγελεύς στο δικαστήριο .
----------------------------------------------------------------
-Βραβείο Ταξική Διαφορά , πάεί :
Ο Ξανθόπουλος δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα με το γκομενάκι , γιατί δεν έχουν μεγαλώσει στην ίδια γειτωνιά , και δεν έζησαν και οι δύο σε σπίτι απο τενεκέδες ! (νομίζω κανείς δεν έχει ζήσει σε σπίτι απο τενεκέδες ..)
-Βραβείο Κοσμικός Κηφήνας (όχι , δεν είναι χαρακτήρας της Μarvel) , πάει :
Στον Νίκο Φώσκολο , για την γαμάτη ατάκα που έβαλε στα χείλη του Ξανθόπουλου ! Όταν ο Στρατηγός τον προειδοποιεί να μείνει μακριά απ'το γκομενάκι , ο Ξανθόπουλος του δίνει πληρωμένη απάντηση : "Άν φοβάστε μήπως μπλέξει η κοπέλα με κακιές παρέες , δεν έχετε παρά να την κρατήσετε μακριά απο κάτι κοσμικούς κηφήνες , μ'αυτοκίνητα , λεφτά και σκληρά κολάρα ..."
-Βραβείο Ωραία Αθήνα , Πάμε Βόλτα , πάει :
Ο Ξανθόπουλος πάει με το γκομενάκι περίπατο σ'ένα γυφτομαχαλά , ή "στρατόπεδο των δυστυχισμένων" όπως το λέει , για να της σπάσει τον ταξικό τσαμπουκά . Άμα τον θέλει , πρέπει να μάθει απο που προέρχεται .. Εκείνη αντί να φύγει τρέχωντας κάθεται και ακούει τον μίζερο να της τα χώνει για τα λεφτά της .
-Βραβείο Παρατσούλκι Φυλακόβιου Ψευδομάρτυρα , πάει :
Στο δικαστήριο εμφανίζεται για να καταθέσει εναντίον του Ξανθόπουλου , τύπος με το εξής όνομα - Ελευθέριος Ξέρουλας , του Αλεξάνδρου , ή Παπαδόγκος , ή Τσόνγκας , ή Νεροχύτης !