Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1967)

 " ... όταν ένας τίμιος καταλάβει οτί του έκαναν ατιμία , γίνεται φοβερό θηρίο .."
Βλέποντας τον φίλο του , και καπετάνιο του φορτηγού "Αιγαίο" , Δημήτρη να περνάει τον καιρό του σιωπηλός , ο υποπλοίαρχος Θωμάς Λυμπέρης , προτρέπει την ανηψιά του Αγνή να ξεκινήσει ανώνυμα αλληλογραφία μαζί του. Ο Δημήτρης θα εντυπωσιαστεί από τα γραπτά της και μόλις επιστρέψει στον Πειραιά , θα ζητήσει να τη γνωρίσει . Στη συνάντηση του παρουσιάζεται η Φλώρα Στεφάνου . Ο Δημήτρης δε γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα δεν αλληλογραφούσε με τη Φλώρα αλλά με την Αγνή , την παρακόρη του σπιτιού ...
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο καπ'τάν Δημήτρης Φωκάς , ο Σιωπηλός . Χήρος με γιό και μπεκρούλιακα πρώην πεθερό .
Ο Στέφανος Στρατηγός αυτή τη φορά δεν κάνει τον πλούσιο μουνή ! Είναι ο καλός του φίλος , υποπλοίαρχος Λυμπέρης .
Η Κατερίνα Βασιλάκου είναι η Αγνή , ανηψιά του Λυμπέρη , παρακόρη/δουλικό σε πλουσιόσπιτο ! Είναι καλή και πονετικιά . Αγαπάει πολύ τον καπετάνιο , και μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια , παθαίνει διάφορα νευρωτικά ...
Η Γιώτα Σοϊμοίρη είναι η αδίστακτη Φλώρα Στεφάνου . Έκλεψε την αλληλογραφία της Αγνής και παρουσιάστηκε στην θέση της ! Δεν έχει ούτε ιερό , ούτε όσιο !
Ο Θόδωρος "Τζάφερσον" Μορίδης , είναι ο Διευθυντής του Ιδιωτικού Σχολείου Μαρούδα (εκεί είχε γυριστεί και το ΡΟΔΑ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ 4 το 1987) , ο Αριστείδης Μαλάμος . Εκεί είναι εσωτερικός ο μικρός Μάκης (Τάκης Γκιώκας) , ο γιός του Ξανθόπουλου .
Ο Λαυρέντης Διανέλος είναι ο μπεκρούλιακας , άρρωστος πεθερός του Ξανθόπουλου , Αρτέμης Μιλιαρέσης ! Ο Ξανθόπουλος τον κλείνει σε άσυλο για να γίνει καλά , αλλά αυτός το σκάει ! Είναι στραβωμένος με όλους . Απαγάγει τον Μάκη και το σκάει στην θάλασσα με βάρκα .
Ο Σωτήρης Μουστάκας είναι ο αστείος ξερακιανός λατζέρης του πλοίου . Πρέπει κάπως να περνάνε την ώρα τους ευχάριστα στα πέλαγα , πετώντας του πατσαβούρες στα μούτρα .
Ο Απόστολος Σουγκλάκος κάνει ένα πέρασμα , ώς ο Μαύρομίχαλος , ο γρασαρισμένος μούτσος χωρίς φανελάκι και με μαυρισμένο μάτι .
Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης , κάνει θεαματική είσοδο , ώς ο πλούσιος πατέρας της Φλώρας , με άνετο , μεταξωτο μπουρνούζι φου-μαν-τσου και ψευτο-γκρίζο μαλλί . Έτσι και είχε και το ανάλογο μουστάκι , απλά θα γάμαγε !
Ο Γιώργος Βελέντζας είναι ο εκφωνητής ραδιοφώνου . Κάνει έκκληση στο κοινό να βοηθήσουν να βρεθεί ο χαμένος Μάκης ...
-----------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Μάθε Ποδόσφαιρο Απο Μικρός , πάει :
Στην αρχή της ταινίας , βλέπουμε τον Ξανθόπουλο να παίζει ξέγνοιαστος με ένα μικρό αγόρι (αυτός ο ξανθούλης με τις μπούκλες που έμοιαζε με τον Αντίχριστο) σε ένα πάρκο , μάλλον γίο του , και ο τρελός τριμπλάρει τον μικρό ενώ τρέχουν στην παιδική χαρά !
-Βραβείο Τραγουδάω Τον Πόνο Μου , πάει :
Όταν ο Ξανθόπουλος μαθαίνει πώς ο πέθερός του απήγαγε τον γιό , τραγουδάει το "Θάλασσα , Μαύρη Θάλασσα" .
-Βραβείο Αποτρελάθηκε Ο Τρελός , πάει :
Ο Ξανθόπουλος αρχίζει να έχει οπτικές και ηχητικές παραισθήσεις μετά την εξαφάνηση του γιού του . Ακούει μέχρι και πρόγραμμα εκκλησίας στο δρόμο !