Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (1969)

"Είναι ωράια η ψωρο-Κώσταινα Μήτσο .. δεν την αλλάζω με όλα τα πλούτη της ξενιτιάς ..."
Ο Στέλιος , ορφανός και τίμιος φορτηγατζής από τη Θεσσαλονίκη , αγαπάει και θέλει να παντρευτεί την Καίτη , αλλά η μητέρα της δεν τον θέλει για γαμπρό . Για χάρη της αγαπημένης του πηγαίνει στη Γερμανία , και με συντροφιά τα γράμματα της Καίτης δουλεύει σκληρά , στέλνοντας της όλα τα χρήματα που βγάζει . Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια , μαθαίνει ότι η Καίτη είναι εδώ και καιρό παντρεμένη με τον Νάσο !
Με τον Νάσο !; Και τα λεφτά που πήγαιναν τόσα χρόνια ;
O Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο άνδρας με την συνείδηση . Ο Στέλιος Τσακανάς ο τίμιος . Οδηγάει την φορτηγάντζα του και τραγουδάει με αόρατη ορχήστρα τους καημούς του . Μεγάλωσε ορφανός (μάνα νεκρή απ'την πείνα της κατοχής , πατέρας χαμένος - κράτα αυτή τη λεπτομέρια για παρακάτω) και καταφρονεμένος . "Μεγάλωσε σε ξένα χέρια , σάν βαρετός μουσαφίρης" . Μ'αυτά και μ'αυτά , πέρνει την απόφαση να πάει στην Γερμανία εργάτης , για να στέλνει λεφτά στο κορίτσι του την Καίτη . Αλλιώς δεν έχει γάμο . Μένει εκεί τρία ολόκληρα χρόνια , στέλνωντας στην Καίτη , Μάρκα για να φτιάξουν το σπιτικό τους . Με το που γυρίζει πίσω στην πατρίδα όμως , τρώει τ'αρχίδια του με το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ... Στο τέλος γυρίζει στο τιμόνι και συνεχίζει μόνος το ταξίδι του στην μιζέρια ...
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι επίσης ο πατέρας του Στέλιου (ο χαμένος απ'την κατοχή που λέγαμε ;) , Φώτης Κεντίρης ! Η ομοιώτητά τους είναι καταπληκτική ! Απλά πρόσθεσε γκρίζα μαλλιά , μουστάκι , γυαλιά και σου λείπει μόνο ο γορίλας για να κάνεις ριμέηκ ταινίας με Μπόρις Κάρλοφ ... Ο πατέρας εμφανίζεται κάποια στιγμή και προσπαθεί με τα χίλια ζόρια να σώσει τον γιό του , που κατηγορείται για τον φόνο γνωστού εργοστασιάρχη ! Είναι γερο-δικηγόρος με ροπή στο αλκοόλ ... Τον κερνάνε στα καπηλιά και γελάνε μαζί του . Καταφέρνει να καθαρίσει όμως και επιστρέφει κλαψομούνης στα δικαστήρια !
Η Καίτη Παπανίκα είναι η Καίτη . Το γκομενάκι με την αλληλογραφία που δεν έφτασε ποτέ ! Είναι μία απ'τις κομμώτριες στο "Κομμωτήριον Το Λούξ" . Αγαπάει τον Στέλιο και τον περιμένει ... η όχι ; Γίνεται μπουχός και κατεβαίνει Αθήνα με τον Νάσο .
Η Κατερίνα Βασιλάκου είναι η Μαίρη , το άλλο γκομενάκι κομμώτρια , που καβατζώνει την αλληλογραφία της Καιτούλας ! Είναι και ξαδέρφη της ! Δυό χρόνια μετά το ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1967) , η Βασιλάκου είναι η "κακιά" της υπόθεσης , που κλέβει την αλληλογραφία της κακόμοιρης παιδούλας . Εντάξη , δεν είναι και τόσο κακιά η κοπέλα . Απλά έπεσε στον έρωτα του Ξανθόπουλου και προσπαθεί να τον κάνει δικό της ! Το ρίχνει στις ολονυχτίες και τις εξομολογήσεις για να εξιλεωθέι για το άδικο που του έκανε και στο τέλος πάει να κλειστεί σε μοναστήρι ...
Η Ελένη Ζαφειρίου ΔΕΝ είναι όπως πάντα η μάνα-μιζέρια-κουράγιο του Ξανθόπουλου . Εδώ εμφανίζεται ώς η κυρα-Τασία , γνωστή του Κεντίρη απο την εποχή της κατοχής . Δείνει πληροφορίες για την τύχη του μικρού Στέλιου στον πατέρα του . Τον είχε χάσει κατα την διάρκεια συναγερμού ...
Η Τζόλυ Γαρμπή είναι η μάνα της Καίτης , η κυρα-Θεανώ ! Δεν γουστάρει την μιζέρια του Ξανθόπουλου και έχει αντιρήσεις για τον αρραβώνα . Θέλει ο άντρας να'χει δουλειά στρωμένη και αυτοκίνητο ... Όταν ο Στέλιος φεύγει για Γερμανία και χάνουν τα γράμματα του , σπρώχνει την κόρη της στο να παντρευτεί αυτόν τον Νάσο !
Ο Γιώργος Λουκάκης είναι ο Νάσος ο εργοστασιάρχης , το φαλακρο-τζόβενο ! Του γυάλισε η Καιτούλα που'χε να την δεί καιρο , και δεν έχασε ευκαιρία να θαμπώσει την μάνα της με τα λεφτά του ! Έχει κι αυτοκίνητο ... Ο Νάσος βρίσκει άδικο τέλος γιατί έκανε παρέα με λαθρεμπόρους , μα όλοι κατηγορούν τον Ξανθόπουλο πώς τονε σκότωνεσενε ...
Ο Θόδωρος "Τζόν Τζάφερσον" Μορίδης , είναι ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ...
Ο Δήμος Σταρένιος είναι ο Βλάσης , ο τροβαδούρος κιθαρίστας που ξέρει ποιός σκότωσε τον Νάσο . Αυτός ! Την τραγική εκείνη νύχτα , νόμιζε πώς τον κυνηγούσε ο Σίφης ο Μονόφθαλμος (Λάζος Τερζάς) και σε μιά τυφλή γωνία δρόμου , του έσκασε ένα σίδερο στη μάπα ! Μόνο που αντί για τον Σίφη , έφαγε τον Νάσο !
-----------------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Μαύρη Ξενιτιά , πάει :
O Στέλιος , μιά μέρα πρίν φύγει για Γερμανία , τα σπάει με τους μίζερους συνταξιούχους φίλους του σε φεσο-κουτούκι . Έχει και πρόχειρο μπουζουκάκι έτοιμο (επόμενο βραβείο) , κάτω απ'το τραπέζι , για τίμιες πενιές ... Την ώρα που παίζει , εμφανίζεται ημι-διάφανος μπροστά απο σκηνές καθημερινής Γερμανικής εργατιάς .
-Βραβείο Πρόχειρο Μπουζουκάκι Ανα Πάσα Στιγμή , πάει :
O Στέλιος έχει ένα μπουζούκι δίπλα του και όποτε του ζητηθεί , ρίχνει κι ένα τραγουδάκι . Στην ταβέρνα , στα μπάρ της Γερμανίας , ακόμη και στη φυλακή (χωρίς μπουζουκάκι , αλλά με την αόρατη ορχήστρα) , παντού ...
-Βραβείο Θα Πώ Κι Ένα Τραγούδι , πάει :
Ο Ξανθόπουλος λέει τουλάχιστον 10 τραγούδια σ'αυτή τη ταινία . Έτσι εξηγούνται οι δύο ολόκληρες ώρες αγωνίας ...
-Βραβείο Είναι Τέρατα Αυτοί Οι Ναζί , πάει :
Ο Ξανθόπουλος (ο πρεσβύτερος) , το έχει ρίξει στο κρασί τα τελευταία 25 χρόνια και έχει συνέχεια (τις ίδιες) κρίσεις με φλασμπάκ απο Γερμανικές φρικαλεώτητες ... Οι φωτογραφίες (οι ίδιες , με την ίδια σειρά και τις 4 φορές) που έχουν χρησιμοποιηθεί στο μοντάζ των κρίσεων είναι απ΄τις πολύ δυνατές ... μέχρι και αποκεφαλισμό με τσεκούρι δείχνουν (δες επάνω) ..
-Βραβείο Κάνω Τα Στραβά Μάτια Για Το Καλό Του Σεναρίου , πάει :
Ο Ξανθόπουλος (και όλοι όσοι τον βλέπουν απο κοντά) , παρόλο που έχει τον δίδυμο πατέρα του στο ένα μέτρο , δεν μπορεί να καταλάβει καμία ομοιότητα μεταξύ τους !
-Βραβείο Φτιάχνω Παθήσεις Για Να Ακούγομαι Σοβαρός , πάει :
"η κυρία έχει υποστεί νευροψυχική διαταραχή .."