Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (1969)

Αίσχος !
Το dvd που έχω , έχει διάρκεια 104 λεπτά , κόβοντας πολλές σκηνές και 2 τραγούδια του Νίκου Ξανθόπουλου σε στίχους του ιδίου ! Στις 12 Απριλίου του 2008 και έπειτα από πάρα πολλά χρόνια , η ταινία προβλήθηκε ολοκληρωμένη στο ψηφιακό κανάλι Cine+ της ΕΡΤ . ΚΑΙ ΤΑ 170 ΛΕΠΤΑ ΤΗΣ !
Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός , Χρήστος Κλάδης , θα απουσιάσει αδικαιολόγητα για δέκα μέρες από την μονάδα του , όταν μάθει ότι η αγαπημένη του αραββωνιάστηκε κάποιον άλλο (στ'αρχίδια του και οι ασκήσεις ετοιμότητας) . Στο στρατοδικείο αρνείται να δώσει εξηγήσεις και καταδικάζεται με καθαίρεση βαθμού και διετή κάθειρξη (πώς δεν τον εκτελέσανε κι όλας ;) . Ο σοβαρός πατέρας του , Συνταγματάρχης εν αποστρατεία θα τον αποκηρύξει . Ο Χρήστος μετά την αποφυλάκιση του θα αλλάξει το όνομα του και θα καταταγεί στον 'Β Παγκόσμιο ώς Γρηγόρης Σταρίδης .
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Χρήστος Κλάδης/Γρηγόρης Σταρίδης . Ατιμασμένος , χάνοντας τον βαθμό του , πάει Λοχίας στον πόλεμο με άλλο όνομα και παλεύει σαν λιοντάρι με τους άνδρες του (στον λόχο είναι και ο Αλέκος Ζαρταλούδης με τον Ανέστη Βλάχο) . Πλαστογραφία φούλ στην Ελλάδα του '40 ... Σώζει οχυρά , κρατάει υψώματα , στήνει σημαίες , τα γνωστά ηρωικά ... Παρεξηγεί τα αθώα γράμματα της Μαρίας που βρίσκει στον τραυματισμένο αδερφό του και ξενερώνει ακόμη πιό δυνατά με τις γυναίκες ! Μετά τους Ιταλούς , πολεμάει Γερμανους και ξεκινάει τα σαμποτάζ ώς αντιστασιακός .
Ο Μάνος Κατράκης είναι ο πικραμένος μεφιστοφελικός πατέρας . Το ξερακιανό του λούκ τον κάνει να εννοεί περισσότερο αυτά που λεει . Με το που μαθαίνει τα καμώματα του γιού του , τον αποκηρύτει και παραιτήται απο το στράτευμα ... Με το που ξεσπάει ο Β' Παγκόσμιος , τρέχει να καταταγεί . Στο τέλος της ταινίας λύνεται το θέμα με τον γίο του ...
Η Δώρα Σιτζάνη είναι το βαμμένο ξανθό γκομενάκι νοσοκόμα στο μέτωπο . Η Μαρία . Η Μαρία είχε πάρε-δώσε με τον αδερφό του Ξανθόπουλου , Σπύρο (Χρήστος Νέγκας) , αξιωματικό που χάθηκε στον πόλεμο . Αυτός ήταν ερωτευμένος μαζί της , αλλά αυτή τον έβλεπε μόνο σαν φίλο (αυτή η ιστορία της ζωής μου όλο σενάριο γίνεται) ... Θέλει τον Ξανθόπουλο , αλλά εκείνος είναι στην αρχή ξενερωμένος απο αυτό που του έτυχε με την άλλη . Άσε που μόλις βρίσκει τα γραμματά της πάνω στον τραυματισμένο αδερφό του , της ψήνει το ψάρι στα χείλη ! Δεν έχει αγαπήσει άλλον ρε αγροίκο !!! Γίνεται μέλος της αντίστασης για να ξεχάσει τον πόνο της ... Όταν ξαναβρίσκει τον αντιστασιάκο πλέον Ξανθόπουλο , η παρεξήγηση λύνεται και ο έρωτας φουντώνει ...
Ο Γιώργος Μούτσιος είναι φυσικά ο Ναζι με την γαμάτη πγοφογά "Ήτελα λίγκη ζύντγοφγιά" ! Η Μαριά δουλεύει στην Κομμαντατούρ της Αιγύπτου ώς γραμματέας/κατάσκοπος . Ο Μούτσιος ψήνεται , αλλά και υποψιάζεται ... Την ώρα που μαστιγώνουν την "Μαγία" , εκείνος τσεκάρει και καπνίζει . Τί ναζί , τί πλούσιος τεντυμπόης , ο Μούτσιος πάντα σταθερός στους χαρακτηριστικούς ρόλους του βλεδυρού τύπου !
Ο Παντελής Ζερβός είναι ο παππάς θείος του Ξανθόπουλου . Με το φεσο-μουσι τριχιά δεν πείθει ιδιαίτερα .
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η μάνα . Όχι τόσο μιζέρια αυτή τη φορά , μόνο κουράγιο .
------------------------------------------------------------
-Βραβείο Πέφτουν Σφαίρες Και Το Ρίχνω Στη Ποίηση , πάει :
Ο γενναίος λοχίας Ξανθόπουλος πάντα θα βρεί μιά καλή στιγμή να απαγγείλει δυό γραμμές πάνω απο πτώματα -
"Κοιτάζεις ακόμα τον ουρανό ... έχει το χρώμα των ματιών ενός κοριτσιού που το λένε Σελεστίν ..."
-Βραβείο Η Παναγιά Μαζί Μας , πάει :
Ο Ζαρταλούδης κάνει τον σταυρό του τελευταίος στον λόχο . Όταν ο λόχος βγαίνει στην μάχη , πεθαίνει πρώτος ...
-Βραβείο Γκέτε , πάει :
Ο Ξανθόπουλος πάλι ξεχωρίζει με τα Γερμανικά του . Όταν τον βρίσκει ο πατέρας του μεταμφιεσμένο Γερμανό αξιωματικό έξω απο ένα στρατόπεδο , ο Ξανθόπουλος μεταξύ άλλων πετάει και ένα ξεγυρισμένο "εησβίνγκεν άηνβερούχτενμαν .."