Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η ΚΟΜΠΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ (1985)

"ΚΟΜΠΡΑ , ΚΟΜΠΡΑΑ , ΚΟΜΠΡΑΑ , ΚΟΟΜΠΡΑΑΑΑΑΑ !"
Τότε που ο Σταλόνε μοίραζε ματωμένη δικαιωσύνη πέρα απ΄τον Ατλαντικό , ώς υπαστυνόμος Cobretti στο COBRA (1986) , στην εδώ βαλκανική μπανανία έσπαγαν πλάκα με τον Νίκο Ρίζο και τις σάχλες του Γιώργου Μυλωνά . Η ταινία είχε κυκλοφορίσει ήδη το 1985 , ώς ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΝΟΝΟΣ , αλλά μετά τον πανικό με τον Σταλόνε , είπαν να ρίξουν λίγη πιασάρικη σάλτσα στο τίτλο και να φεσώσουν ακόμη περισσότερο τον απόηχο της περιπετειάρας της Cannon (ο Ρίζος αναφέρει κάποια στιγμή , πως οι Αμερικάνοι του "έκλεψαν" το όνομα , το έκαναν ταινία και χέστηκαν στα ντόλαρς) !
Ο σ'χωρεμένος Νίκος Ρίζος λοιπόν είναι ο Κόμπρας (σύντομο του Κοπρίτης) ! Ένας μικροαπατεώνας που τα φέρνει βόλτα με φεσο-κομπίνες , χρωστώντας σε διάφορα μαγαζιά γάλατα , βούτηρα , κονσέρβες , κτλ . Όταν αρχίσει τις μπίζνες με τον "Νονο" , ο ζουμπάς θα πάρει θάρος και θα χώσει το δαχτυλό του ακόμη βαθύτερα στο βάζο με το μέλι ! Κομπίνα στη κομπίνα , παρεξήγηση στη παρεξήγηση , και παπαριά στη παπαριά , όλα κάποτε τελειώνουν ...
Ο δεύτερος σ'χωρεμένος Αλέκος "Λέλο" Ζατραλούδης , είναι ο Νονός των Πετραλώνων . Διαλέγει να κάνει μπίζνες με τον Κόμπρα , γιατί είναι ο καλύτερος . Προσπαθούν λοιπόν να κλέψουν λεφτά απο έναν Οργανισμο Δανειοδοτήσεων και Απαλοτριώσεων , με τον Ρίζο να παρουσιάζεται στον οργανισμό για να πάρει δάνειο 70,000,000 . Φυσικά ο Νονός , θέλει να ρίξει τον Κόμπρα στην συμφωνία .
Ο τρίτος σ'χωρεμένος της ταινίας , και guest star Κώστας Καραγιώργης , είναι ο Αντώνης , ο διευθυντής του Οργανισμού . Τα παίρνει χοντρά από μίζες , και φοβάται τον έλεγχο . Βλέπουν τον Ρίζο και τον περνάνε για τον ελεγκτή (η παρεξήγηση που λέγαμε) .
Ο Τάσος "Γαμέτες" Προύσαλης , είναι ο Δημητράκης . Είναι μέλος του Οργανισμού . Θέλει την Καίτη ("και πάνω που είμουνα έτοιμος να την ζητήσω σε γάμο να 'ούμε") . "Δεν γίνεται ο ελεγκτής να ήρθε , να είδε , και να πήδηξε" !

Η λάγνα Νανά Βενέτη , είναι η καυτή γραμματέας του Καραγιώργη . Την χρησιμοποιούνε για να "ρίχνουν" τους διαφόρους που πάνε κατά καιρούς για έλεγχο .
Ο Νότης "σε θυμάμαι κυριλέ" Πιτσιλός , είναι ο θυμωμένος μαγαζάτωρας καταστήματος που του χρωστάει ο Κόμπρας 2,000,000 δραχμές εμπόρευμα . Μιλάει με τον Ρίζο απ'το τηλέφωνο . Είναι ντυμένος μπακάλης . "θα ανέβω πάνω με το δίκανο και θα σας κάνω ΚΑΣΚΙΝΟ" (που να ξαναγυρίζεις σκηνή με Πιτσιλο τώρα - κάνε ένα πρίντ εκεί να τελειώνουμε) .
Ο Άκης Φλωρέντης , είναι ο υπεύθυνος της μουσικής της ταίνιας και του ομώνυμου κομματιού Κόμπρα (στο οποίο και τραγουδάει) . Εκτός από την μουσική παράκρουση , κάνει και τον πασοκτζή (με το απαραίτητο σοσιαλιστικό μουστάκι) αδερφό της Μάρως ( Πόπη Μοντανάρη ) , της γυναίκας που προσπαθεί να ρίξει ο Κόμπρας .
Ο Γιώργος Μυλωνάς είναι ο Ιωάννης Ακριβοδίκαιος , ο αληθινός ελεγκτής του υπουργείου Οικονομικών .
-------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Σπασμένα @ρχιδια , πάει :
Σε μένα , μιας και η βιντεοκασέτα είναι τίγκα στο χιόνι , και πλέον είναι σχεδόν απίθανο να βρείς υγρό για καθαριστική βιντεοταινία ...