Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΔΙΛΗΜΜΑ (1989)

" .. μια πολυεθνική λερναία καταπίνει κάθε μέρα χιλιάδες αθώα παιδάκια στο όνομα μιας ακατάσχετης οικονομικής βουλιμίας .."
Άλλη μια δραματική δημιουργία του Νίκου Φώσκολου , σε δυναμική κατάσταση πρώιμης Λάμψης . O γερο-Νικόλας με άλλο ένα σενάριο κόλαφο , επιστρέφει σε αγαπημένο του θέμα : Σατανικές Πολυεθνικές Εταιρίες !
Το δράμα με αυτή την ταινία είναι δίπλο , μιας και όταν είχα πρωτογράψει για αυτή σε προηγούμενο μου μπλόγκ , είχε χαλάσει το όλο σύστημα , και έχασα το άρθρο μου σαν πρωτάρης ...
Τώρα , πιο έμπειρος , και έτοιμος για μεγάλες θερμοκρασίες εντός και εκτός δωματίου , ξαναβάζω την ταινία στο dvd player με μια γλυκιά προσμονή ... Και κάτι ξινίλες , γιατί είναι πάνω από τρεις ώρες (207 λεπτά) ...
Αγχωτική αρχή με παιδί να πεθαίνει σ'ένα νοσοκομείο από λευχαιμία . Ένα άλλο παιδί παρουσιάζει καρκινικά συμπτώματα . Ο Καίνιχ , πρόεδρος της σατανικής πολυεθνικής φαρμακευτικών προϊόντων Chemical International Industry (CII) , αποκαλύπτει στο συμβούλιο των διευθυντών των Ευρωπαϊκών τμημάτων της εταιρίας οτι το κερδοφόρο φαρμακευτικό παρασκεύασμα BARTAL X (με τέτοια ονοματάρα , θέλω και'γω να το αγοράσω , κι ας με σκοτώσει) προκαλεί σε σημαντικό ποσοστό παιδιών (5%) κακοήθεις νεοπλασίες  , ολική τριχόπτωση , καταστροφή του αναπαραγωγικού μηχανισμού , διαταραχές οσφρύσεως και ακοής , και γενική παραμόρφωση του γεννετικού κώδικα .
Η Δώρα , χωρισμένη από τον Βάσο (κάτι για Λάμψη που έλεγα πρίν) , έναν ιδεολόγο και ασυμβίβαστο δημοσιογράφο , που ο αλκοολισμός του έχει παροπλίσει την δύναμη για δράση , ζεί μόνη της έχοντας από τον γάμο αυτό ένα εννιάχρονο αγόρι το οποίο προσπαθεί να ξαναενώσει τους χωρισμένους του γονείς με διάφορα κρυόκωλα τεχνάσματα . Η Δώρα , γραμματέας του Καίνιχ (σίγουρα πρέπει να ήταν και ναζί στον πόλεμο , αλλιώς δεν εξηγείται τόση παλιανθρωπιά) εδώ και χρόνια , ακούει τυχαία το τρομερό μυστικό του καρκινογόνου φαρμάκου .
Από μια ατυχή σύμπτωση (λέγεται ενδοεπικοινωνία) , ο Καίνιχ το μαθαίνει και αποφασίζει να της κλείσει το στόμα .
Η δράση και οι εκπλήξεις , συνδιασμένες με δραματικές κυρίως , κορυφώσεις , οδηγούν την ιστορία σε τραγικό αδιέξοδο ....
Η Τόνια Καζάνη ( ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ , Ο ΜΑΓΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ ) είναι η Δώρα Μόραλη , η γραμματέας με το πουά ταγιέρ-πουκαμίσα . Βρέθηκε στο λάθος μέρος , στην λάθος στιγμή (και δεν μιλώ για την καριέρα της) . Ο Καίνιχ την προειδοποιεί να λογικευτεί πρίν να είναι αργά . Έχει μια εμμονή με τους άκαρδους "κομπιούτερς" και παθαίνει διάφορες υστερίες καθ'όλη τη διάρκεια . Επίσης την ξεφτιλίζουν κάτι σκληροί τύποι με καπαρντίνες (της γνωστής συμμορίας) .
Ο Λάκης Κομνηνός , είναι ο Βάσος , ο ασυμβίβαστος μουσάτος δημοσιογράφος με το παροπλισμένο σθένος για δράση . Όταν έσκαγαν τα κοινωνικά αποστήματα στους δρόμους , εκείνος έτρεχε να βουτηχτεί πρώτος ! Έχει πλέον κλάσει στο πιοτό , γιατί θέλησε να ζήσει με τους δικούς του κανόνες . Πίνει σε παιδικές χαρές . Δεν έχει πίστη στη ζωή . Κάποια στιγμή όμως παίρνει τα πάνω του , οπλίζει την καραμπίνα του και μοιράζει "Βόγλικη" δικαιωσύνη στους εκμεταλευτές του ανθρώπινου πόνου , διεκδικώντας την πρώην γυναίκα του ! Ταυτόχρονα έχει έτοιμο και το ρεπορτάζ .
Η Βανέσσα "θέλω 8 γραμμάρια Prima , ΚΟΒΩ ΑΚΡΙΒΩΣ 8 γραμμάρια Prima" Ντζελβέ , είναι η Λία , τρελά ερωτευμένη με τον μεθύστακα γόη Βάσο και δασκάλα του γιού του . Την απαγάγουν οι καπαρντινάτοι και την αναγκάζουν να τηλεφωνήσει στην Δώρα , για να την στείλει σε παγίδα ! Ο Φώσκολος προσπάθησε να την προμοτάρει τότε ώς το νέο μεγάλο αστέρι , παρόλο που έπαιζε ήδη σε τρίτους ρόλους από τα μέσα της δεκαετίας του '80 . Νομίζω φταίει η κίτρινη πουλοβεριά με τις πιετο-βάτες που διάλεξε να φορέσει εδώ - ασορτί με τα κλιπαριστά κίτρινα σκουλαρίκια ...
Ο Γιώργος Βουτσινός είναι ο σατανικός γκέστ στάρ Πρόεδρος Καίνιχ . Kαπαρντίνα , πίπα και γυαλιά , τον κάνουν πολύ προσητό και ανθρώπινο . Καθόλου ύποπτος απ'την πρώτη στιγμή . Καταλήγει με κάτι σφαίρες στην πλάτη . Συνήθης γκεστ-σταρ και στις δύο σαπουνόπερες του Φώσκολου .
Ο Γιώργος Χριστοδούλου είναι ο Πάολο Καναβάρο , το δεξί του χέρι . Κουβαλάει όπλο και είναι έτοιμος να "καθαρίσει" για το καλό της εταιρίας ανα πάσα στιγμή . Άν ο Καίνιχ είναι καπαρντίνα-πίπα , ο Καναβάρο είναι καπαρντίνα-πουράκι . Σαν το αφεντικό του , ούτε κι αυτός έχει καλό τέλος . Κρίμα , γιατί είχε κι αυτός άρρωστο παιδί ...
Ο Χρήστος Νάτσιος είναι ένας από τους διευθυντές της CII . Έχει τρείς ατάκες κατά την διάρκεια της συζήτησης . 
Μουσικάρες κάσιο από τον Ζάκ Ιακωβίδη (μέρη των οποίων χρησιμοποίησε και στην Λάμψη) . Υπαρξιακό τραγούδι τσιρίδα αναζήτησης σε πιάνο μπάρ στους τίτλους αρχής από την Λία Βίσση , σε στοίχους Νίκου Φώσκολου ("Στη γη των αστεριών" - με εισαγωγικό στοιχάκι Θεέ μου ας ήταν να σε δούμε) .
Ο Γαβριήλ Φώης , είναι ο Αστυνόμος Τράμπας . Έτσι απλά . Κάνει δυνατή εντύπωση στην πρώτη του συζήτηση με την Δώρα , με την πρόταση , "Συγνώμη , δεν σας ρώτησα αν καπνίζεται , βλέπετε είμαι λίγο βλάχος .." . Ένας αστυνόμος του πεθαίνει προσπαθόντας να προστατεύσει την Δώρα , αφού φάει μια σφαίρα στην καρδιά . Κατευθείαν "στο δόξα πατρί" , σύμφωνα με τον Αστυνόμο Τράμπα .
Ο Νίκος Φώσκολος κάνει καμέο εμφάνιση μέσα στο γραφείο του Τράμπα . Πρέπει να είναι και αυτός της δίωξης .
Το βιντεοκασετόσπιτο που είχε χρησιμοποιηθεί ώς "Παράδεισος" , στο Ο ΧΑΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ (1988) , είναι το σπίτι του Καίνιχ . Αυτό με την εσωτερική πισίνα ...
--------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Καλά Που Μας Το Πες , πάει :
Tα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά . Όντως πολύ θα μπέρδευαν για συγγενή τους τύπο με το όνομα Βάσος , Σέβος (ο γιος του Βάσου) , Ρένος (ο πιλότος με το γκρί μουστάκι που εμφανίζεται για ένα λεπτό) , Πάολο Καναβάρο , ή Καίνιχ . Κυριώς όσοι ζούσαν στην παράλληλη Γη , οπού η Δράκοι είναι αληθινή οικογένεια και η Giant δίνει δουλειά σε εκατομμύρια ανθρώπων . Και αυτό το BARTAL X πρέπει να το έχω πετύχει σε φαρμακείο ... Ο Φώσκολος παρόλα αυτά , όφειλε να καλυφτεί νομικά και να βάλει την προειδοποίηση στην αρχή της ταινίας .
-Bραβείο Φανταστικού Ιδρύματος , πάει :
Υπάρχει Ίδρυμα Προστασίας Αλκοολικών ; Eίναι είδος προς εξαφάνιση ;
-Βραβειο Σίγουρα Φταίνε Οι Ναζί , πάει :
O κύριος επιστήμονας της CII λέγεται Λούντβιχ Γκέλερ . Ο Πρόεδρος Καίνιχ . Θές κι άλλες αποδείξεις ;!
-Βραβείο Περίεργο Παιδάκι , πάει :
Ο μικρός Σέβος έχει γεμίσει τη ντουλάπα του δωματίου του με φωτογραφίες που υποτίθεται πως τις έχει τραβήξει ο ίδιος (εν τω μεταξύ , κάθε φορά που τραβάει φοτογραφίες , ο φακός είναι με το καπάκι) , αλλά δεν έχουν συμβεί ακόμη και είναι στην ουσία εσταντανέ από την ταινία . Θα ήταν περίεργο να έχει τραβήξει τον πατέρα του να πίνει με την γκομενά του να προσπαθεί να του πάρει το μπουκάλι μακριά ... Πέρα από αυτό , έχει και κλασική αφισούλα Αγόρι Maiden και άλλη μια Pringsteen .
-Βραβείο Κυνηγητό Του Τρόμου , πάει :
Πάνω στο φράγμα του Μαραθώνα , τρέχουν οπλισμένοι οι Κομνηνός , Φώης , Χριστοδούλου και Προβελέγγιος (όχι ο Κώστας , ο Άγγελος) . Αργή κίνηση και πιστολίδια με φλάτζερ παραμόρφωση , φτιάχνουν αρρωστημένη ατμόσφαιρα επιστημονικής φαντασίας ! Στην ανταλλαγή πυροβολισμών , σκοτώνεται ο μικρός Σέβος ...
-Ειδικό Βραβείο Τσάρλτον Ήστον , πάει :
Όταν η αστυνομία παίρνει την καραμπίνα από τον Βάσο , εκείνος δανείζεται μια άλλη από έναν συναδελφό του ...
-Ειδικό Βραβείο Φωσκόλια Ονοματοποιϊα , πάει :
Tα ονόματα που όλοι αγαπήσαμε στη Λάμψη και στο Καλημέρα Ζωή , είναι εδώ . Βάσος , Σέβος , Ρένος . Λείπει μόνο ένας Νάκος , για να ολοκληρωθεί η παράκρουση .