Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΠΟΝΤΙΟΙ NEW GENERATION (2011)










                        
                        "Με τις πορδές δεν κάνεις ομελέτα !"
O Eυστρατιάδης παρόλα αυτά , τα κατάφερε και έκανε άλλη μια 2ωρη φεσο-κωμωδία , με την σεναριακή βοήθεια του πιστού του αδελφού , Γιάννη Σκλάβου , σαν να μην πέρασε μια μέρα (αυτή είναι η 109η ταινία του) !
Φαντάσου "υπερπόντια" επιθεώρηση της δεκαετίας του '80 , τριάντα χρόνια μετά , τραβηγμένη με βιντεοκάμερα .
Όλα ξεκινούν όταν ο γνωστός Πόντιος τηλε-νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης ως φιλόπατρις εμπιστεύεται τον καλό του φίλο και μεγάλο σκηνοθέτη ΧαριτίδηΠαύλος Κοντογιαννίδης ) να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο που έχει γράψει με τις φεσο-περιπέτειες των γονιών τους :
"...2 παιδιά γίνονται μάρτυρες μίας μαφιόζικης συμπλοκής και της απόκρυψης ενός θησαυρού σε έναν ελαιώνα . Μετά από χρόνια τα δύο αγόρια , που έχουν γίνει άντρες πια , πνιγμένοι από χρέη και υποχρεώσεις αποφασίζουν να ψάξουν τον θησαυρό . Στον ελαιώνα όμως έχει χτιστεί ένα γυναικείο μοναστήρι . Τώρα θα πρέπει να σκαρφιστούν έναν τρόπο να μπούνε στο μοναστήρι και να ανακαλύψουν τον θησαυρό !"
Ο θεατής παρακολουθεί τα γυρίσματα της ταινίας , αναμεμιγμένα με σχόλια του σκηνοθέτη ...
Στο εισαγωγικό ρόλο του Ιταλού Μαφιόζου , ο Φράνκο Αλφόνσο ! Τον θυμάστε από τις βιντεοκασέτες . ΤΑ ΤΟΥΒΛΑ (1985) , ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ (1985) , ΡΟΖ ΓΑΤΟΣ (1986) . Έκανε και τον γιο του Τσάκωνα στο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑ (1987) . Ήταν "Αραχτός Και Λάϊτ" στις αρχές της δεκαετίας του '90 . Μετά άραξε γενικότερα 8 μήνες στη φυλακή με κάτι προβλήματα που είχε με τη κόκα ... Οι τελευταίες του λέξεις είναι "Πολύ σκληρός γκια να πετάνει , νούμερο τσίνκουε .."
Ο Παύλος Κοντογιαννίδης είναι ο πόντιος Σπάϊκ Λί . Τουλάχιστον , έτσι ντύνεται .
Ο Μάρκος Λεζές είναι ο Δήμαρχος .
Ο Τόνι Άντονι είναι ο ιδιοκτήτης του "Ποντοπωλείου" . Αντί παντοπωλείου , το 'πιασές ;! Μαζί με τον Μιχάλη Μητρούσση , πάνε για τον θησαυρό ...
Ο Ηλίας Κωνσταντίνου ( Ο ΧΑΡΟΣ ΒΓΗΚΕ ΠΑΓΑΝΙΑ ) , είναι ο παπά-Λάζαρος . Εκτός από παπάς , είναι και ο χασάπης της ποντιακής κοινότητας . Έπρεπε να τον πετάξουν και μέσ'την θάλασσα κάποια στιγμή .
Η Μάγδα Τσαγκάνη είναι η παπαδιά .
H Ελένη Φιλήνη είναι η σεξουάλα κομμώτρια . Παίζει ειδύλλιο με τον κουρέα .
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη είναι η Ηγουμένη του γυναικείου μοναστηριού . Ήθελε να αποχωρίσει από την παραγωγή όταν έμαθε πως θα έπαιζε και η Αλεξανδράτου στη ταινία . Τελικά δεν εμφανίζονται μαζί σε σκηνή .
Η Τζούλια Ντεζιρε Αλεξανδράτου είναι χαμένη ψυχή που επισκέπτεται το μοναστήρι . "Εζησε , σχεδόν τα πάντα εκεί έξω , όμως δεν γνώρισε τον εαυτό της" ... Γίνεται η "Αδελφή Αγνή" .
Ο Γιάννης Παπαθανάσης , ο τύπος που κάνει τον Ξανθόπουλο στις διαφημίσεις του 11880 , επαναλαμβάνει τον ρόλο που τον καθιέρωσε στο συλλογικό ασυνείδητο , μόνο που αυτή τη φορά είναι ο μίζερος μπαρμπέρης .
Ο Σταμάτης "Τριτσιμπίδας" Τζελέπης , είναι ο πρώην δήμαρχος της ποντιακής κοινότητας .
Η Πηνελόπη Πιτσούλη και ο Κώστας Βουτσάς , κάνουν το ηλικιωμένο ζευγάρι - τους γονείς του Τόνι Άντονι . Ο Βουτσάς ψελίζει τις εγκεφαλικές ατάκες του και πιάνεις μια στις τέσσερις λέξεις .
Ο Τάκης "Πλάτσα Πλάτσα Πλούτσα" Βαμβακίδης , κάνει τον αστυνομικό . Κάνει και τον Καραγκιόζη (με μπλουζάκι ειδικών δυνάμεων) στην θεατρική παράσταση "Ο Καραγκιόζης Αγανακτισμένος" (καυτό κοινωνικό σχόλιο Σκλάβος) .
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει τον τραγουδιστή στο ποντιακό πανηγύρι , απάντηση στο Dancing With The Stars ( γιατί ο Σκλάβος , συνεχίζει τον καυτό κοινωνικό σχόλιασμο στα σεναριά του ) ...
Ο ΑΚΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΗΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
ΠΕΡΑ ΑΠ'ΤΟΝ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ :
Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΕΣΑΡΑ !
-----------------------------------------------------------------
Yπ'όψην , ο παπαγάλος που κάνει χέντ-μπανγκινγκ ακούγοντας ποντιακή λύρα , πριν ξεκινήσει η ταινία , έχει πολύ πιο πλάκα από την ίδια την ταινία ... Θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει εκεί το όραμά του ο Ευστρατιάδης , κρατώντας μόνο αυτή την σκηνή , ίσως κάνοντάς την δέκα λεπτά , αντί για μερικά δευτερόλεπτα και συμπυκνώνοντας το υπόλοιπο φέσι σε άλλα είκοσι λεπτά .... Μισή ώρα θα ήταν υπεραρκετή .