Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΗ (1964)

" .. η γιαγιά πεθαμένη , εγώ με τρείς γιατρούς πάνω απ'το κεφάλι μου , έφυγε κι ο πατερούλης ... όλα μαζεμένα σου ήρθανε !"
Ο μικρός Κυριάκος πουλάει κουλούρια και λαχεία για να ζει καλύτερα αυτός και η γιαγιά του , ενώ η μητέρα του Μάρθα δουλεύει στη Γερμανία . Ο κύριος Χατζής γνωρίζεται μαζί του και ζητάει από τη γιαγιά του να δεχθεί την προσφορά του να στείλει τον μικρό κουλουρά εσωτερικό σε ένα ιδιωτικό σχολείο . Ο Χατζής ενεργεί κρυφά για λογαριασμό του Βασίλη , του πατέρα του Κυριάκου που έλειπε χρόνια στο Αμέρικα , όπου έπαθε άμνησια και παντρεύτηκε για δεύτερη φορά !
Ο Βασιλάκης Καϊλας είναι ο μικρός κουλουράς Κυριάκος . Τον βάζουν εσωτερικό σε ιδιωτικό σχολείο , αλλά δεν γουστάρει γιατί είναι λαϊκός παρείσακτος . Τέσπα , με τα πολλά , ο Βασιλάκης βρίσκει τον πατέρα του , αλλά εκείνος ξαναφεύγει για Αμερική . Πρός το τέλος της ταινίας ο Βασιλάκης παθαίνει και μια ωραία πνευμονία και μένει ξάπλα για κα'να μήνα ... Ο Ξανθόπουλος επιστρέφει και όλα καλα . Ο μικρός Κυριάκος ευχαριστεί τον Χριστούλη που είναι τόσο καλός . Βέβαια ο Χριστούλης έκανε τα στραβά μάτια στα γεγονότα της Κύπρου εκείνη την περίοδο ...
Η Μάρθα Βούρτση είναι η δυστυχισμένη , γιατί της έχουν έρθει όλα μαζεμένα . Μισεί τον Ξανθόπουλο που την παράτησε . 'Η μήπως όχι ;
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου είναι η Μαίρη , η δεύτερη γυναίκα του Ξανθόπουλου . Δεν είναι δυστυχισμένη .
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Βασίλης , γνωστός και ως ξεχνάω-και-παντρεύομαι-στο-Αμέρικα . Τον θεωρούν νεκρό , αλλά αυτός είναι απλά δίγαμος . Είναι "ένοχος απέναντι στον νόμο και την θρησκεία" . Μετά απο ένα ναυάγιο , έμεινε σε αφασία για δέκα μέρες . Λογικό να παντρευτεί την πρώτη που θα δεί μπροστά του μόλις συνέλθει . Αυτή τη φορά , δεν είναι ξυπόλητος μιζερο-ήρωας . Είναι ήδη φτιαγμένος με λεφτά . Αγαπάει ακόμη την Μάρθα , αλλά αγχώνεται για το άν νιώθει κι αυτή το ίδιο . Είναι στην μέση και ένας Τηλέμαχος .
Ο Θόδωρος Έξαρχος είναι ο Τηλέμαχος . Ο ευγενικός β' χαρακτήρας που έχει τον νού του στην οικογένεια , ο φίλος-με-αισθήματα για το γκομενάκι της υπόθεσης . Ξέρω ακριβώς πως νιώθει . Έχω γίνει πολλές φορές Τηλέμαχος στη ζωή μου . Μετά άρχισα τα βάρη , τον ναζι-αποκρυφισμό , και την μισανθρωπία και το ξεπέρασα ...
Ο Παντελής Ζερβός είναι ο κύριος Χατζής . Ευτυχώς όχι κυρ-Χατζής , η μαστρο-Χατζής , η μπαρμπα-Χατζής αυτή τη φορά . Τον έχει βάλει ο Ξανθόπουλος να βοηθήσει το παιδί του . Γαμιέται να καπνίζει σε αυτή τη ταινία .
---------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Ξαναβρίσκω Την Μνήμη Μου , πάει :
O Ξανθόπουλος , ναυαγός στην Αμερική , δεν θυμάται την τύφλα του και ξαναπαντρεύεται ! Οταν μια αστραπή πέσει σχεδόν πάνω του , το ηλεκτροσόκ θα του επαναφέρει την χαμένη του ζωή !
-Βραβείο Μουσικό Ζομπόραμα , πάει :
Kάποια στιγμή ο Ξανθόπουλος αποφασίζει να πνίξει τον πόνο του στο πιοτί . Στο κλάμπ τραγουδάει η Πόλυ Πάνου την κομματάρα "Φέρτε Μια Κούπα Με Κρασί" .