Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΚΑΠΟΤΕ ΚΛΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ (1967)

"Ένας εργάτης σαν και 'μένα δεν έχει δικαίωμα ούτε καρδιά να έχει !"
Απόστολος Τεγόπουλος , Κλάκ Φίλμς , μουσικό ξεφάντωμα ζομπόραμα .
Τα γνωστά .
Ο Ανδρέας Γεραλής , επιτυχημένος ναυπηγός , θυμάται τον αγώνα ζωής που έκανε μέχρι να φτάσει στο τίμιο μεγαλέιο (ονειρική μουσική απο άρπα για να μεταφερθούμε μακρία , πίσω στο χρόνο .. χρόνο .. χρόνο ..)
Ο Ανδρέας ειναι αριστούχος πλοίαρχος , μόλις έχει πάρει το δίπλωμα , μα δεν μπορεί να βρει δουλειά στα καράβια . Αφήνει το χαμαλίκι στη λαχαναγορά και πιάνει δουλειά συντηρητή στο κότερο του εφοπλιστή Νικολάου , στο σπίτι του οποίου δούλευε χρόνια καθαρίστρια η μητέρα του , Αγγελική . Θα κερδίσει την συμπάθεια της Λίζας , της κόρης του Νικολάου , για το ήθος του ... Κάποια στιγμή , η Λίζα θα μεσολαβήσει για να προσληφθεί ως δεύτερος καπετάνιος στο νέο πλοίο του πατέρα της ... κτλ, κτλ,
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο τίμιος λαχανάς/αριστούχος πλοίαρχος Ανδρέας Γέραλης . Κουβαλάει καφάσια στην λαχαναγορά . Κουράστηκε , βασανίστηκε , αλλά πέτυχε : Να είναι άνεργος με πτυχίο . Μαλακία που δεν έχει "μπάρμπα τον Ωνάση" για να τον πάρει στα καράβια του . Ξαναγυρίζει στη λαχαναγορά και στο σπάσιμο της μέσης του , αλλά η μοίρα έχει άλλα σχέδια ... Θα γίνει καπετάνιος/τραγουδιστής στο φορτηγό πλοίο του Νικολάου ...
Ο Βασιλάκης Καϊλας είναι ο Γεραλής σε μικρή ηλικία . 10 χρονών δούλευε σε μηχανουργίο και πήγαινε νυχτερινό σχολείο . Ο ταξικός ξεφτιλισμός και η απονιά υπήρχε στην ζωή του σε καθημερινή βάση , και αυτό τον έσπρωξε να γίνει ο νέος δυναμικός εφοπλιστής Γεραλής !
Η Άντζελα Ζήλια είναι η Λίζα Νικολάου , το πλούσιο , μα καλόκαρδο γκομενάκι . Βέβαια όταν ήταν μικρή είχε σκάσει δυνατή βιτσιά στη μάπα του Καϊλα (είχε κόψει ένα τριαντάφυλλο απ'τον κήπο της για να της το προσφέρει , μα η Λίζα ξενέρωσε που της έκοψε τα τριανταφυλλά της) , αλλά ξέρεις τα παιδάκια τώρα . Ότι και να κάνουν έχουν το ακαταλόγιστο . Η Λίζα κάνει παρέα με τεντυμπόϊδες , σαν τον Μούτσιο , αλλά έχει και περίεργα γούστα για τίμια αγόρια . Η Λίζα ερωτεύεται τον λαϊκό Γεραλή , αλλά οι "φίλοι" της , της κανονίζουν άσχημο παιχνίδι , κάνωντας τον Γεραλή να νομίζει πώς εκείνη θέλει τον Τζέρυ και παίζει μαζί του . Ο Γεραλής , ξεφτιλισμένος για άλλη μια φορά , επιστρέφει στο γιότ του Νικολάου και τραγουδάει το "Πετραδάκι Πετραδάκι" (το υπόλοιπο της νύχτας συνεχίζει συντετριμένος το τραγούδι στους δρόμους με επιτυχίες του Καζαντζίδη) ... Της Λίζας της κόβεται η όρεξη και σταματάει το κλάμπινγκ .
Ο Γιώργος Μούτσιος είναι ο Τζέρυ Αργυρός . Ο μουνής με το φουλάρι , το πλουσιόπαιδο μπήτνικ με το γυαλί , το σπόρ αμάξι και το γελίο όνομα . Πέρναει την ώρα του στα "γιότινγκ κλάμπς" . Γουστάρει την Λίζα και θεωρεί τον Γεραλή "βάρβαρο τύπο" . Κανονίζει την ψυχολογική εξόντωση του Γεραλή , όταν εκείνος αρνήται να του αγοράσει τσιγάρα απ'το περίπτερο ...
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η μάνα-κουράγιο του Ξανθόπουλου , Αγγελική . Ο πατέρας όπως πάντα απόν , σκοτωμένος σε σφουγκαράδικο . Η κυρα-Αγγελική καθαρίζει πατώματα μαζί με την κυρα-Λένη . Άμάν αυτοί οι πλούσιοι ! Όσο και να τα καθαρίζεις , εκείνοι τα ξαναβρωμίζουν ! Η μιζέρια την έχει χτυπήσει στην καρδιά .
Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης κάνει ένα μικρό πέρασμα ώς ο κυρ-Βαγγέλης , ο κηπουρός του Νικολάου .
Ο Θόδωρος "Τζόν Τσάφερσον" Μορίδης είναι ο εφοπλιστής Νικολάου . Δεν έχει χρόνο να ασχολείται με τα ανθρωπάρια που έχει στη δουλεψή του . Κανονίζει πάρτυ με πρίγκιπες , όχι μαλακίες με εργάτες ! Κανονίζει ο Αντρέας να γίνει δεύτερος καπετάνιος στον νέο του απόχτημα , τον χειρότερο σκυλοπνίχτη (ναυπηγημένο το 1932) , το φορτηγό Αρμονία ! Ο Γεραλής κανονίζει ανταρσία και τα λέει έξω απ'τα δόντια στον Νικολάου ! Εργάτης ήταν και σαν εργάτης σκέφτεται ! Ο Νικολάου του προτείνει να κάνει άλλα δύο επικίνδυνα δρομολόγια ώς πρώτος Καπετάνιος , και κερασάκι στη τούρτα του δίνει το χέρι της Λίζας ! Θέλει να εισπράξει την αποζημίωση οπωσδήποτε , μα ο Γεραλής αρνήται με αποτέλεσμα ο Νικολάου σταδιακά να καταστραφεί οικονομικά ! Ο Γεραλής , φτιαγμένος εφοπλιστής , θα επιστρέψει και θα αγοράσει το "Βιλλα Κατίνα" για την μάνα του (μα θα το επιστρέψει στον Νικολάου γιατί είναι ανώτερος άνθρωπος) ! Ο Νικολάου κλαίει για την κατάντια του και τελικά δίνει το χέρι της κόρης του στον Γεραλή ...
Ο Λαυρέντης Διανέλος είναι ο γερο-ναυτικός , ο μπαρμπα-Στρατής ! 70 χρόνια έχει λιώσει στην αλμύρα !
Ο Γιώργος Βελέντζας είναι ο Μίλτος , ο χαμένος , μα φτιαγμένος στην ξενητιά αδελφός του Αντρέα ! Επιστρέφει και προτείνει στον Αντρέα να γίνει καπετάνιος στο πλοίο του !
--------------------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Καταραμένη Ανεργία , πάει :
4 μήνες χωρίς δουλεία . "Και που'σαι ακόμα ... κλείνουν οι θάλλασες κι εμείς πνιγόμαστε στη στεριά .." Θα κόλαγε και το "Τώρα που έγινε η θάλλασα γιαούρτι , χάσαμε το κουτάλι"
-Βραβείο Τελική Σκηνή , πάει :
Στον Απόστολο Τεγόπουλο . Η ταινία τελειώνει με κοντινό σε τριαντάφυλλα ....