Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΜΕΝΟΣ (1968)

" .. ε λοιπόν , φρόντισε να μή χαθείς ... γιατί όποιος ψάχνει στην Αθήνα , χάνεται .."
Ο Απόστολος Τεγόπουλος και η ΚΛΑΚ ΦΙΛΜΣ παρουσιάζουν άλλη μια τίμια επική περιπέτεια (2 ώρες και 41 λεπτά) του ταπεινού και καταφρονεμένου λαϊκού ήρωα Νίκου Ξανθόπουλου .
Ο Μανούσος έρχεται στην Αθήνα για να κάνει την τύχη του (μη χάσει και αυτός και δεν κάνει την τύχη του στην μετρόπολη) , ελπίζοντας να γίνει τραγουδιστής με την βοήθεια του πλούσιου φίλου του από τον στρατό , Λάκη (τραγούδαγε στο στρατό για να φύγουν τα κουνούπια) . Όμως ο Λάκης θα αρνηθεί να τον βοηθήσει και έτσι ο Μανούσος θα αναγκαστεί να δουλέψει στις οικοδομές . Παράλληλα θα ρίχνει και πενιές σε ένα κέντρο ως τραγουδιστής . Ένα φεσο-ατύχημα στις οικοδομές θα γίνει η αιτία να γνωρίσει και να αγαπήσει την αδελφή του Λάκη , Έλενα . Η οικογένεια της , οι Ανεστόπουλοι , γνωστοί σφιχτοκόληδες της υψηλής κοινωνίας , δεν θα δεχθεί το δεσμό τους και έτσι η Έλενα θα φύγει από το σπίτι της για να ζήσει μέσ'τη τίμια μιζέρια με τον Μανούσο . Κοντά του μπορεί να κλάψει πολλές φορές , αλλά θα'ναι απο ευτυχία ... Κάποια στιγμή τα παιδιά θα παντρευτούν , με πέντε καλεσμένους στο γάμο όλους κι όλους , και η Έλενα θα δει πώς ζεί το υπόλοιπο 95% των Ελλήνων . Ο Μανούσος τραγουδάει με την κομπανία του στο Κουτούκι του Μπαρμπα-Μηνά (αδερφός του Ζερβού , εξού και το "μπάρμπας") . Το μαγαζί δεν πάει καλά . Ο Μανούσος προσπαθεί να ηχογραφήσει και κα'να εφτάρι , αλλά η εταιρία τον έχει γραμμένο . Επόμενη στάση : Παιδί στα σκαριά ... Ο Μανούσος συναντιέται τυχαία με έναν οργανοπαίχτη (είχαν ηχογραφήσει μαζί το Απόπαιδο) που έχει στήσει DIY εταιρία και ξαναγράφει τραγούδια ! Ξανά μανά πικροτράγουδα και απήχηση στα λαϊκά αυτιά . Η Ελενίτσα έχει κλάσει να τρίβει ρούχα στη σκάφη και γενικότερα να κάνει δουλειές στο σπίτι . Στην καταστασή της όπως είναι φυσικό , αποβάλει , γιατί πήγε να σηκώσει μόνη της ένα στρώμα .... Γίνονται όλα πουτάνα μετά απο αυτό . Η Έλενα διώχνει τον μιζερό-Μανούσο απο την κλινική . Ο Μανούσος χάνεται παραπατώντας στο λιμάνι μετά απο το σόκ και η αξύριστη κλαψομουνοσύνη χτυπάει κόκκινο ... Η Έλενα γυρίζει στο σπίτι της . Τα τραγούδια του Μανούσου αρχίζουν να ακούγονται και γίνεται διάσημος . Κανείς δεν ξέρει που είναι όμως . Ο Λάκης προσπαθεί να φάει το εργοστάσιο . Ο Ανεστόπουλος ο πρεσβύτερος πεθαίνει . Βγαίνει το διαζύγιο . Ο Μανούσος γίνεται γνωστός ώς "ο Φιλόσοφος" στο καρνάγιο (στο δεύτερο καρνάγιο του Λέπουρα για την ακρίβεια) , αφού περιφέρεται και ριμάρει σοφία σε όποιον τον κεράσει κρασί ! Οι Ανεστόπουλοι χάνουν το πατρικό τους , αλλά ο Μανούσος βοηθάει να το ξαναπάρουν ανώνυμα , αφού ο Γκιντής τον βρίσκει στο καρνάγιο και τον επαναφέρει στην δισκογραφία ! Η Έλενα βλέπει τυχαία τον Μανούσο στο δρόμο , και προσπαθώντας να του μιλήσει , την χτυπάει αυτοκίνητο ! Ο Μανούσος της δείνει μια οκά αίμα γιατί την αγαπάει ακόμα . Η Έλενα έχει μίζερες παραισθήσεις (μάλλον φταίει το αίμα του Μανούσου) , αλλά τελικά γίνεται καλά .
Τα ξαναβρίσκουν , αφού πρώτα ο Μανούσος ξεπεράσει κάτι δικές του ηχητικές παραισθήσεις στην αυλή του σπιτιού του ... Η Έλενα τον περίμενε με την ποδίτσα της έτοιμη μέσα στο χαμόσπιτο ...
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Μανούσος Καναβάς . Λαϊκό , αγράμματο παιδί με χρυσή καρδιά και λαρύγγι . Όταν δεν τραγουδάει , ο Μανούσος δουλεύει κομπρεσέρ στην οικοδομή .
Ο Γιώργος Μούτσιος είναι ο Λάκης . Λάκης Ανεστόπουλος . Μοστράρει χαϊλίκι με φουλάρι . Δεν θέλει ο Μανούσος να παντρευτεί την αδερφή του , μήπως και χάσει το εργοστάσιο . Ο Μούτσιος πάντα ενσάρκωνε , είτε φλωρο-καλλιτέχνες , είτε πλουσιόπαιδα με φλούφλικα ονόματα όπως Λάκης , Τζίμης , Λούλης , Τίμης και λοιπά σαχλά ονόματα κατοικιδίων - ή θα έκανε τον αξιωματικό των ναζί . Δεν υπήρχε μέση οδός . Είχε αυτό το υπεροπτικό κάτι , που τον έκανε να μοιάζει ανώτερος των γύρω του και των περιστάσεων .
Η Άντζελα Ζήλεια είναι η Έλενα , αδερφή του Λάκη . Μετά το ατύχημα αρχίζει να κάνει παρέα με τον Μανούσο και ψήνεται απο την ηρωική του τιμιότητα . Νιώθει μια περίεργη σιγουριά με τον Μανούσο . Το μαλλί της είναι αφράτο και μου θυμίζει την γιαγιά μου μετά απο κομμωτήριο .
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι όπως πάντα η μάνα-κουράγιο του Μανούσου . Ο Μανούσος έχει άλλα έξι μικρότερα αδέρφια . Η χαροκαμμένη μάνα τα μεγάλωσε όλα μόνη της . Ο πατέρας καταπλακώθηκε απ'την μιζέρια του στο μεταλλείο όπου δούλευε με τον μικρό Μανούσο .
Ο Βασιλάκης Καϊλας είναι ο λούστρακος της μεγαλούπολης .
Ο Δημήτρης Ιωακειμίδης (ο αγριάνθρωπος μπατζανάκης του Ταμτάκου που ήθελε ν'ανοίξει στοκ-χάουζ στο ΤΑΜΤΑΚΟΣ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΓΥΦΤΟΣ) είναι ο μεγάλος αδελφός του λουστράκου . Δουλεύει στα κομπρεσέρ . Βάζει και τον Μανούσο στην οικοδόμή .
Ο Παντελής Ζερβός είναι ο Γρηγόρης ο Γκιντής . Οργανοπαίχτης . Βοηθάει τον Μανούσο μετά τον ξυλοδαρμό και τον παίρνει ώς τραγουδιστή δίπλα του .
Ο Στέφανος Στρατηγός είναι η φίρμα του λαϊκου τραγουδίου , Βασίλη Μαργιώλη , αλλά επειδή εκτός απο Μαργιώλης είναι και καργιώλης , μόλις ακούσει του Μανούσο , δεν τον θέλει στην εταιρία του . Όταν ο Μανούσος κάνει την πρώτη του επιτυχία με το "Της Μοίρας Είμ'Απόπαιδο" , ο Μαργιώλης του προτείνει συνεργασία στο νέο του μαγαζί . Μετά απο έναν καυγά με ένα καλόπαιδο (χορευτή φίλο του Λάκη) , ο Μανούσος παίρνει την βόλτα του και αποχωρεί απ'το σχήμα . Ο Μαργιώλης αρνήται να τον ξαναπροσλάβει στο μαγαζί του . Ο Μανούσος αρχίζει να τραγουδάει στο Κουτούκι του Μπαρμπα-Μηνά και σπάει το τσαμπουκά στη πιάτσα , αλλά ...
Ο Λαυρέντης Διανέλος είναι ο Ανεστόπουλος ο πρεσβύτερος . Ο Διανέλος είχε πάντα την παθολογία σε ετοιμότητα . Το έφραγμα , ή το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν στο τσεπάκι του . Εδώ είναι παράλυτος απ'τη μέση και κάτω , και μουγκός . Επικοινωνεί με νοήματα , κάνωντας την καταστασή του να φαίνεται ακόμη πιο φέσι . Δεν θα αντέξει για πολύ όμως , και όταν το εργοστάσιο πουληθεί , πεθαίνει ...
Ο Θόδωρος "Τζόν Τζάφερσον" Μορίδης είναι ο Νικολαϊδης . Στενός φίλος του Ανεστόπουλου (η τουλάχιστον έτσι τον δασκάλεψε ο Μανούσος να πεί) . Έχει την υποθήκη του σπιτιού του και την προσφέρει στην Έλενα με έναν όρο συνείδησης : Να μήν παντρευτεί ποτέ κάποιον που δεν αγαπάει ...
Ο Απόστολος Σουγκλάκος έχει ένα μικρό πέρασμα ώς χαμάλης του λιμανιού σε μία παρέα που ζεστένεται γύρω απο κάτι καυσόξυλα . Αισθαντικός στις κινήσεις και στις εκφράσεις του όπως πάντα .
----------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Ξύλο Και Ξεφτιλισμός Μέσ'Τη Νύχτα , πάει :
Μετά το γιεγιέδικο πάρτυ του Λάκη (αφού πρώτα τον ξεφτίλισαν πετώντας του ένα κομμάτι τούρτα στα μούτρα) , κάτι νταγλαρο-τεντυμπόϋδες φίλοι του βρίσκουν τον Μανούσο σε ένα χωματόδρομο και του φέρνουν το μπουζούκι κολάρο ! Μέσα στην έκσταση του ντού , ένας απο αυτούς έσκασε αληθινή γονατιά στον Ξανθόπουλο , σπάζωντας του ένα πλευρο ...
-Βραβείο Χορογραφία Μία Απ'Τα Ίδια , πάει :
Στον Φώτη Μεταξόπουλο και το 24μελές μπαλέτο του . Άμα έχει σέϊκ πάρτυ σε πλουσιόσπιτο , ξέρεις ποιοί είναι οι αυθόρμητοι χορευτές του "μπούλε-μπούλε" .
-Βραβείο Λούστρου , πάει :
Στον Βασιλάκη Καϊλα . "Θα στα κάνω μέγκλα κύριος" , είναι πιασάρικη ατάκα για να σε πείσει κάποιος να τον αφήσεις να σου γυαλίσει τα παπούτσια .
-Βραβείο Κοινωνικό Σχόλιο , πάει :
1. "τι δουλειά κάνει ;
- δεν ξέρω , ο πατέρας του έχει εργοστάσια .
- ά , κατάλαβα , τεμπελχανάς θα'ναι .."
2. "έμπλεξες με τίποτα αλήτες ;
- κάτι χειρότερο ... έμπλεξα με κάτι καθώς πρέπει .."
-Βραβείο Αντρίκια Σφαλιάρα & Βραβείο Μετεμψύχωση , πάνε :
Μετά απο σφαλιάρα ζηλοτυπίας , η Έλενα λέει στον Μανούσο οτι είναι έγκυος . Κατάλαβε πώς έτσι την αγαπάει αφού δεν του έλεγε με ποιόν είχε ραντεβού (με τον γιατρό) . Ο Μανούσος γράφει στην μάνα του στο χωριό για τον ερχομό του παιδιού του , πώς "ο πατέρας έρχεται" ...
-Βραβείο Εσωτερικού Χώρου , πάει :
Αφού ο Τεγόπουλος δεν μπορούσε να κινηματογραφήσει μέσα σε εκκλησία , η λύση ήταν μία . Τιγκάρουμε δωμάτιο με αφίσες του Χριστούλη και της Παναγίτσας και έτοιμη η εκκλησιά !