Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ (1966)

"Αυτό το ερείπιο που στέκενται μπροστά σου , είναι ο παλιός παιδικός σου φίλος ..."
Άν ο πόνος ήταν κανονική τοποθεσία στο χάρτη , ο Ξανθόπουλος θα ήταν μόνιμος κάτοικος . Παρ'όλα αυτά , κατάφερε και γύρισε απ'τον πόνο , στην συγκεκριμένη περίπτωση απο τον πόλεμο της Κορέας !
Το πονεμένο σενάριο προσφορά του μεγάλου , και ποιητικού , Νίκου Φώσκολου ! Ο Τεγόπουλος σκηνοθετεί και η Κλάκ Φίλμς παρουσιάζει !
Ο Νίκος Λιώσης γυρίζει στην πατρίδα του κούτσαβλος και ψυχοτικός από τον πόλεμο της Κορέας . Τρία χρόνια μετά την λήξη , γιατί ήταν τραυματίας και χαμένος . Η γυναίκα του Βέρα και όλοι οι συγγενείς του τον θεωρούν νεκρό , γιατί έτσι τους ειδοποίησε το υπουργείο . Αυτός όμως δεν θέλει να παρουσιασθεί στο σπίτι του έτσι όπως κατάντησε . Μια μέρα τον συναντά τυχαία η Βέρα . Αυτός αρνείται την ταυτότητα του Νίκου Λιώση και της συστήνεται ως Αλέξης Σαρρής . Αυτή του ζητά να παίξει το ρόλο του πραγματικού της συζύγου που ποτέ δεν έπαψε να αγαπά , για να αποφύγει τον γάμο που την υποχρεώνουν να κάνει οι γονείς της !
Ο Νίκος Ξανθόπουλος , ίσως στον πιό μίζερο ρόλο της καριέρας του - μα με απίστευτη ερμηνεία Dr. Jeckyll Mr. Hyde , είναι ο Νίκος Λιώσης , γνωστός και ώς Αλέξης Σαρρής . Υπηρετούσε στον 4ο Λόχο , 3η Διμοιρία , Ημιομάς Οπλοπολυβόλου Μπρέν , στον πόλεμο της Κορέας . Γυρίζει σακάτης , με άσπρα μαλλιά , κλαψομούνης και ψυχάκιας απο τον πόλεμο και παθαίνει διάφορες flashback κρίσεις κάθε φορά που ακούει θόρυβο ! Μηχανές και κάθε είδους ακραίοι ήχοι , του φέρνουν στο μυαλό πυροβόλα και εκρήξεις ! Το λένε "πολεμική ψύχωση" οι γιατροί , αυτό που έχει πάθει . Μόνο μέσα σε εκκλησίες ηρεμεί ο φρίκουλας !
Περπατάει σέρνοντας πίσω στην παλιά του γειτωνιά και αρνήται να έρθει σε επαφή με την γυναίκα του . Μιζεριάζει στις ταβέρνες ακούγωντας Μπιθικώτση . Αντί να πάει σπίτι , την αράζει σε κάτι βρωμο-καφάσια .
Η Αφροδίτη Γρηγοριάδου είναι η γυναίκα του Νίκου , Βέρα (Βαρβάρα την λένε , αλλά ξέρεις αυτούς τους πλούσιους πώς αλλάζουν τα ονοματά τους) . Η ανάμνηση του άντρα της είναι το μόνο που της έχει μείνει σ'αυτή τη ζωή . Συνεχίζει το πένθος , αφού δεν αυτοκτόνησε όταν έπρεπε . Τον αγαπάει τόσο πολύ που έχει δημιουργήσει φασματική γέφυρα ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο . Βεβαίως , οι δικοί της τρώνε λίγο τ'αρχίδια τους όταν την ακούνε να λέει τέτοιες γκοθίλες στο πάρτυ της γιορτής της .
Η Βέρα , με το που θα ανακαλύψει τον "σωσία" του άντρα της (γεία σου ρε Φώσκολε με τα ωραία σου) , θα του προτείνει να πάρει την θέση του Νίκου στο σπίτι της , ώστε να γλυτώσει απο τις πιέσεις των δικών της . Ο τρελο-χαβαλές ξεκινάει όταν αρχίζουν οι αστραπές και τα μπουμπουνητά .
Με τον καιρό ο Νίκος θα συνηθίσει στην δεύτερη ζωή του , την αληθινή , και θα αποδειχτεί πώς η ασθένεια ήταν στην φαντασία του , αφού ένας γιατρός θα του προτείνει να αντιμετωπίσει δυναμικά την καταστασή του , με το να κλειστεί σε έναν χώρο γεμάτο θορύβους μέχρι να ξενερώσει με την τρέλα του (και τι καλύτερος χώρος απο το μηχανουργείο του εργοστασίου του πατριού του ; Και τί εργοστάσιο ! Υφαντουργείο ! Ξέρω κι εγώ απο υφαντουργεία , αφού ο πατέρας μου είχε αργαλειούς μέχρι τα τέλη των '90ς ! Έκει μέσα άρχισα να εκτιμώ για πρώτη φορά μπάντες σαν τους Whitehouse και τους Throbbing Gristle) .
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η μάνα του Ξανθόπουλου . Κάποια στιγμή έφυγε απ'το σπίτι κι απο τότε την ψάχνουν . Περισσότερα στο τέλος .
Ο Θόδωρος "Τζόν Τζάφερσον" Μορίδης , είναι ο υπερ-πλούσιος πατριός της Βέρας . Θέλει να την παντρέψει με το ζόρι με αυτόν τον Λέανδρο .
Ο Γιώργος Λουκάκης είναι ο Λέανδρος , το καραφλο-τζόβενο . Κορτάρει την Βέρα , αλλά εκείνη σόλο καριέρα στην κοσμάρα της . Δεν καταλαβαίνει απο λόγια . Του αραδιάζει σκοτοδείνες αλλά αυτός επιμένει πώς πρέπει να αρχίσει να ζεί !
------------------------------------------------------------------------
-Βραβείο On Location , πάει :
Ο Ξανθόπουλος και-καλά είναι κυνηγημένος στην Κορέα . Τον έβαλαν να τρέχει μόνος του σε κάτι βαλτοτόπια ενώ φεσο-εκρήξεις τα κάνουν όλα πουτάνα γύρω του . Ψευτο-πεθαίνει με ζεμπεκιά κάθε φορα ...
-Βραβείο Αμύγδαλα Στα Λαϊκά , πάει :
Δεν ήξερα ότι οι "τσαγαλιές" είναι οι αμυγδαλιές που κάνουν τα φρέσκα αμύγδαλα με το πράσινο περίβλημα , αλλά όσο ζεί κανείς μαθαίνει ... Ο Νίκος όταν ήταν μικρός "ανέβαινε στις τσαγαλιές να κόψει τσάγαλα" .
-Βραβείο Ιατρική Διάγνωση Σε Απλά Ελληνικά , πάει :
".. μου 'βγάλαν απ'τη πλάτη ένα μάτσο βλήματα ... κάποιο όμως είχε σφηνωθεί στα πτερύγια της σπονδυλικής στύλης και δεν βγήκε .."
-Βραβείο Μόνο Ο Φώσκολος Θα Έγραφε Τέτοια Ανατροπάρα , πάει :
Η μάνα του Νίκου έχει γίνει καλόγρια σε μοναστήρι . Κάποια στιγμή η κόρη του ζευγαριού πέφτει και χτυπάει σε μία εκδρομή του σχολείου . Η καλόγρια την βρίσκει . Οι γονείς πάνε να τσεκάρουν και η μάνα καταλαβαίνει τον γιό της !