Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΜΙΑ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΑΡΔΙΑ (1970)

"Άλλαξε η μοίρα σου κακομοίρη μου ! Πολλά λεφτά ! Δισεκατομμύρια !"
Με ποιά άλλη ταινία θα μπορούσα να ξεκινήσω την κατάβαση στον τίμιο Ελληνικό κινηματόγραφο ;
Η Κλάκ Φίλμς (Ακαδημίας 96 , 8ος όροφος , τηλ.632-813) και ο Απόστολος Τεγόπουλος (ο μοναδικός σκηνοθέτης του Ξανθόπουλου) , μεταφέρουν για πολλοστή φορά το ανδρίκιο σθένος του Έλληνα εργάτη που τα βάζει με την άτιμη κενωνία στην μεγάλη οθόνη .
Το παιδί του λαού , ο καλλιτέχνης των καημών και των αναστεναγμών Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Γιακουμής Τζοάνογλου (κράτα το επίθετο γιατί έχει ανατροπή αργότερα) ! Ο Γιακουμής είναι ο ξυπόλιτος φουκαράς που δουλεύει στο καρνάγιο ! Κάνει χαμαλίκι και μαντάρει δύχτια . Πιό λαϊκός δεν γίνεται . Σχεδόν όλοι τον αποπαίρνουν , εκτός απο την Ελένη και κάτι ναυτικούς υπανθρώπους φίλους του σε ένα ταβερνείο . Τους λέει και κα'να τραγουδάκι να περάσει ακόμη πιό μίζερα η ώρα . Οι γείτονες του τον έχουν στη μπούκα γιατί τους την σπάει συνέχεια με την ατσουμπαλοσύνη του (οταν γυρνάς σπίτι τα χαράματα και πέφτεις πάνω στους γκαζοτενεκέδες της αυλής , ξυπνάς τους πυτζαμοφόρους μιζερο-νοικοκυραίους) ! Μένει στο υπόγειο δωμάτιο μιάς μπαχαλο-αυλής . Ο Γιακουμής εκτός απο λιμενεργάτης , μπαινοβγαίνει και στο πλούσιο σπίτι του Μιχάλη Γραντή . Η μάνα του ήταν παραδουλεύτρα εκεί για 15 χρόνια , και ο Γιακουμής επισκέπτεται καμιά φορά τον κυρ-Μιχαλάκη για να νιώσει πώς έχει κι αυτός στον ήλιο μοίρα . Δεν του πολυδείνουν σημασία ούτε κι εκεί όμως . Όλα αυτά βέβαια , μέχρι να αποκαλυφτεί πώς ο Γιακουμής έχει έναν πλούσιο Ελληνο-Αμερικάνο θείο , τον Τζόν Τζάφερσον (Τζάφερσον - Τζοάνογλου , τό πιασές ; Ο θείος άλλαξε τ'όνομα στο Αμέρικα) ! Τότε όλοι θα τον κοιτάνε αλλιώς και θα τον παρακαλούν να τους δώσει λίγη σημασία , αφού απ'την μπίχλα του καρνάγιου θα μπεί στα μοιρωδάτα σαλόνια της μεγάλης μπίζνας .
Η Άννα Βαγενά , πρίν μπεί στο Ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο ώς η "Βαγγελίτσα απ'του χουριό" και πολύ πρίν μπλέξει με την συμμορία του ΠΑΣΟΚ , είναι η Ελένη . Η Ελενίτσα είναι φίνο και ευγενικό γκομενάκι που δουλεύει στο μίζερο ψιλικατζίδικο της οικογένειας . Ο ξυπόλιτος Γιακουμής είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της , αλλά η μάνα της των θεωρεί άπλυτο λούστρο . Η Ελενίτσα έχει πάρε δώσε με τον Θανάση ( Δημήτρης Μπισλάνης ) , έναν κυριλέ αγριάνθρωπο που τις κάνει τον καμπόσο επειδή ο Γιακουμής την επισκέπτεται κάθε βράδυ για να την συνοδέψει σπίτι . Οταν αρχίσει να της ζητάει και προίκα , η Ελένη ξενερώνει με τη ζωή της . Πάντα ήθελε τον Γιακουμή γιατί έχει ρωμέϊκη καρδιά . Ο Γιακουμής επιστρέφει υπερπλούσιος και συνεχίζει να την κορτάρει . Η Ελένη είναι τόσο τίμια σε σημείο βλακείας όμως , και κάνει πώς δεν καταλαβαίνει . Θέλει λίγο χρόνο να σκεφτεί . Ο θείος του Γιακουμή μαθαίνει γι'αυτήν και την απομακρίνει λόγο ταξικής διαφοράς , κάνοντας τη να νιώσει άσχημα . Ο Γραντής ο μουνής , του έβαλε λόγια πώς η Ελένη θέλει να του φάει τα λεφτά .
Η Σάσα Καστούρα είναι η Κίττυ , το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο . Κι αυτή εχεί τον Γιακουμή γραμμένο στα έτσι της , αλλά μόλις αρχίσει να κολυμπάει στο χρήμα , θα του κάνει τα γλυκά μάτια . Η Κίττυ , όπως κάθε πλουσιόπαιδο της εποχής , σκοτώνει την ώρα της ξοδεύοντας τα λεφτά του μπαμπά , με πλούσιους γιεγιέδες , κυφήνες της αριστοκρατίας . Το ξέφρενο σέϊκ και η πάντα χίππικη χορογραφία του Φώτη Μεταξόπουλου , κάνουν τα πάρτυ της να ξεχωρίζουν . Πάντα οι συγχρονισμένοι ξεπλένιδες έκαναν τη διαφορά στα πλούσια σαλόνια . Και βέβαια εκτός απο το υποχρεωτικό χορευτικό , η Κίττυ φιλοξενεί και κλασμένους μπίτνικ ποιητές στις συγκεντρώσεις της . Συγκεκρίμένα τον Λάκη . Κάποια στιγμή ψευτο-αραββωνιάζεται τον Γιακουμή , αλλά ... Όταν ο Γιακουμής την δεί να χορεύει μ'έναν πλούσιο φιόγκο , τα κάνει πουτάνα όλα .
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είναι ο πατέρας της Κίττυ , Μιχάλης "φίλος σου θα'ναι το χρήμα" Γραντής . Κάνει χρυσές δουλειές με τον Τζάφερσον και θέλει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του με έναν πετυχημένο γάμο . Μόλις μάθει για τον Γιακουμή , τον παίρνει σόγαμπρο στο σπίτι του και του ρίχνει την κόρη του απο κοντά για να τον τυλίξει . Η Κίττυ δεν γουστάρει με την καμία όμως .
Ο Θόδωρος Μορίδης είναι ο Ιορδάνης Τζοάνογλου/Τζόν Τζάφερσον ! Μεγαλο-εφοπλιστής που δρά στην Λατινική Αμερική . Η πρώτη φίρμα της Αργεντινής . Ο Γραντής είναι αντιπρόσωπός του στην Ελλάδα . Τα πολλά λεφτά τον έχουν κάνει να χάσει κάπως την ανθρωπιά του . "μπίζινις μπιφόρ πλέζορ , που λένε και οι Αμερικάνοι" , είναι η φιλοσοφία ζωής του . Θέλει να παντρέψει τον Γιακουμή με μια κοπέλα της τάξης τους , και θέλει και το πρώτο παιδί να είναι αγόρι . Αρραβωνιάζει έναν μεθυσμένο Γιακουμή με την Κίττυ και πάει στο Λονδίνο για δουλειές . Την νύχτα των αρραβώνων , η Ελένη πέφτει πάνω σ'ένα αυτοκίνητο . Παρεξήγηση στην παρεξήγηση , ο Γιακουμής χωρίζει και επιστρέφει στο καρνάγιο και την Ελενίτσα . Την βραδιά των αρραβώνων τους ο θείος του τον επισκέπτεται γιατί τελικά έχει φτωχή καρδιά . Τι να τα κάνεις τα λεφτά ;
Η Ρένα Γαλάνη είναι η Ισμήνη . Πλούσια και ελευθέρων ηθών . Γνωρίζει τον Γιακουμή στο σπίτι του Γραντή και ψήνεται . Μετά τον Κινέζο Διπλωμάτη , τον Πορτορικανό αεροπόρο και τον νέγρο λοχία , σειρά έχει ο χαμάλης που έγινε πλούσιος ! Η Ισμήνη θέλει ποικιλία και όχι ελέγχους . Ο λιμανίσιος Γιακουμής ξενερώνει με όλα αυτά όμως και της τα λέει ένα χεράκι .
Ο Παντελής Ζερβός είναι ο παιδικός φίλος του Τζάφερσον , ο μπαρμπα-Θωμάς . Γεννήθηκαν την ίδια μέρα . Εδώ θα λειτουργήσει και ώς η ηθική του πυξίδα . Φτιάχνει μερακλήδικα ψάθινα καλάθια και μοιράζει λαϊκή σοφία στον Γιακουμή .
-----------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Ξεφτιλίζω Την Ποίηση , πάει :
Στόν Λάκη , τον λεμέ ποιητή του πάρτυ (στην φωτό έχει και αμπελόφυλλα στο κεφάλι για να είναι πιό δυνατή η εντύπωση) .
"Ψαρεύω μαργαριτάρια απο σίδερο , σε ωκεανούς απο μπετόν-αρμέ ... και τα κάνω κολιέ στην καμπούρα μιάς καμήλας ... τα χέρια μου χαϊδεύουν τσουκνίδες , γιατί είναι λεπτή η δουλειά απ' οξυγωνοκόλληση ! Συμφορά μου η βαριόμοιρη ... ΤΣΟΥΜ ... Ινδικοί ελέφαντες χορεύουν σέϊκ κάτω απο τα βλέφαρά μου ... κι όταν ξύνω το δέρμα της γής , αλλάζω φιλιά με το τέρας του Λόχνες ... Μιά υπαρκτή ύπαρξη υπάρχει στο μηδέν , που χαίρεται με την καταστροφή ... Των ηπείρων πορσελάνης !"
-Βραβείο Τρώω Τ'Αρχίδια Μου Με Την Ποίηση , πάει :
Την ώρα που ο Λάκης ο ποιητής απαγγέλει της ασυναρτησίες του Πάνου Κοντέλη (σεναριογράφος) , ο Γιακουμής μπαίνει στο σπίτι , τον ακούει σαν χάνος και κουνάει το κεφάλι του , σε φάση "τι μαλακίες ακούω" .
-Βραβείο Πίνω Μόνο Ούζο , πάει :
Στον Γιακουμή . Ο Γραντής προσπαθεί να τον κάνει άνθρωπο , δίνωντας του να πιεί ουίσκι για πρώτη φορά . Ο Γιακουμής ξυνίζει τα μούτρα . Δεν του αρέσουν αυτά τα ξενόφερτα . Θέλει "καρτούζο με κα'να ντολμαδάκι για μεζέ" .