Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ (1965)

"Σάμπως φάγαμε ποτέ ψωμί χωρίς τον ιδρώτα μας ; Παλιοζωή , παναθεμά τη .."
Για άλλη μιά φορά , ο Απόστολος Τεγόπουλος και η ΚΛΑΚ ΦΙΛΜΣ θα μας ταξιδέψει στα γνωστά μονοπάτια της λαϊκης μιζέριας , με οδηγούς το αγαπημένο ζευγάρι του λαού , Νίκο Ξανθόπουλο και Μάρθα Βούρτση .
Ο Νίκος (Ξανθόπουλος με γκρίζο κρόταφο μίστερ Φαντάστικ) προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να θρέψει τη γυναίκα του ( Βούρτση ) και το παιδί του , δουλεύοντας ώς μπουζουκτζής . Θα εξαπατηθεί και θα βρεθεί στη φυλακή για λαθρεμπόριο . Η κόρη του Καίτη θα αρρωστήσει βαριά και θα χρειαστεί επειγόντως εγχείρηση (ο Γιώργος Ολύμπιος θα χώσει αρρώστια για άλλη μια φορά στο σενάριο , με την μεγαλόχαρη έτοιμη να κάνει δυνατό θαύμα) . Η γυναίκα του Μάρθα , δεν θα του πει τίποτα και στην απελπισία της να βρει λεφτά θα δεχτεί την πρόταση του πλούσιου Γιώργου να γίνει ερωμένη του με αντάλλαγμα αυτός να πληρώσει για την εγχείρηση !
Κολοκατάσταση ; 'Οχι παίζουμε !
Ο Νίκος δεν είναι και πολύ ευχαριστημένος απο τη ζωή της νύχτας . Ούτε απ'τη ζωή του γενικότερα , αφού είναι 30 χρονών και έχει ήδη ασπρίσει το μαλλί του απο τη τίμια βιοπάλη . Ορφανός , δουλεύει στο δρόμο απο παιδί . Έχει πλέον σιχαθεί να τα φέρνει βόλτα όπως όπως . Η χαρμομιζέρια μεγαλώνει όταν η Μάρθα γεννάει ένα κοριτσάκι . Ευλογία θεού και μαλακίες . Ο Νίκος έχει ξενερώσει με την ζωή του . Έχει υποχρεώσεις τώρα με το παιδί , και η δουλειά πάει κατα διαόλου . Βέβαια , το ζευγάρι τραγουδάει και κα'να ντουετάκι στην αυλή , έτσι για να περνάει η ώρα .... Κάποια στιγμή , κι ενώ το κοριτσάκι έχει αρχίσει να περπατάει , ο Νίκος θα μεταφέρει την βαλίτσα ενός Νικολόπουλου . Ο Νικολόπουλος έιναι ψιλομούτρο , αφού ο Νίκος συλλαμβάνεται για λαθρεμπόριο ! Έτσι απλά . Η βαλίτσα είχε μέσα λαθρεμπόριο απο τη Βυρητό . Μέσ'τη φυλακή ο Νίκος κάνει μεγάλη εντύπωση με μοιρολόγια όπως , "Σε Αυτή Τη Μαύρη Φυλακή , Δεν Ξημερώνει Κυριακή" . Οι άντρες δεν κλαίνε , τραγουδάνε ! Έξω απ'τη φυλακή , η πεθερά του πεθαίνει απ΄τη στενοχώρια της , η μάλλον απο τα βάσανα , γιατί αυτός είναι ο κύριος λόγος θανάτου των φτωχών σύμφωνα με τον Νίκο . Το κοριτσάκι του αρρωσταίνει απο μία άγνωστη φεσο-ασθένεια και μπαίνει σε κλινική . Η κλινική έχει έξοδα όμως . Η Μάρθα θα αναγκαστεί να ζητήσει λεφτά απ'τον Γιώργο ( Αντρέας Ντούζος ) . Ο Γιώργος είναι μουνής και γουστάρει τρελά την Μάρθα , οπότε ζητάει καυτό αντάλλαγμα για τον οβολό του . Η Μάρθα θέλει 10 χιλιάδες , αυτός δίνει 30 , αλλά ... Είπαμε , είναι πρακτικός άνθρωπος και έχει ορέξεις ! Η Μάρθα θα πεί το ναί , ενώ ο Νίκος δεν ξέρει τι συμβαίνει στον έξω κόσμο και ονειρεύεται τους ντολμάδες της θείας του . Θα του στείλει γράμμα χωρισμού , αλλά δεν θα φύγει με το τομάρι στην Αθήνα . Απλά δεν θα προλάβει την παρεξήγηση που πλησιάζει . Ο Νίκος βγαίνει για λίγο απ'τη φυλακή για να υπογράψει για την εγχείρηση της μικρής , και θεωρεί τη Μάρθα μιά ξετσίπωτη , αφού έχει διαβάσει το γράμμα . Την πετάει στο χώμα σε μιά τυχαία συνάντηση . Η Μάρθα καταπίνει την ντροπή της και εξαφανίζεται ... Πίσω στη φυλακή , ο Νίκος γαμιέται να γράφει μιζερο-τράγουδα . Κάνει παρέα με τον σεσημασμένο γερο-Στάμο (όχι , δεν είναι ο Παντελής Ζερβός αυτή τη φορά , είναι ο ηθοποιός και σεναρίστας της ταινίας , Γιώργος Ολύμπιος) . Ο γερο-Στάμος δεν ξέρω γιατί είναι μέσα , αλλά είναι συνέχεια ξάπλα και μοιράζει λαϊκη σοφία στον ταλάιπωρο Νίκο .
Κάποια στιγμή ο Νίκος αποφυλακίζεται . Αλλάζει το όνομα του σε "Νίκος Σαλωνικιός ο Πονεμένος" και κατεβαίνει στην Αθήνα , όπου και πιάνει δουλειά στου Αποστόλη το Κουτούκι ώς τραγουδιστής . Καταλαβαίνεις που το πάει η ιστορία . Ο Νίκος γίνεται φίρμα με την λαϊκη απόγνωση που εκφράζουν τα τραγούδια του και κόβει αβέρτα εφτάρια στη Columbia (43 στο σύνολο) . Μια μέρα , ο Γιωργάκης σκάει μύτη στο κουτούκι . Ο Νίκος του ζητάει το λόγο , και μαθαίνει πως η Μάρθα έχει μεταναστέψει στο Βέλγιο ! Την μέρα δουλειά στις φάμπρικες και το βράδυ γκαρσόνα στην καντίνα ! Η παρεξήγηση λύνεται και ο Νίκος αρχίζει να αναζητεί την Μάρθα στις ραδιοφωνικές εκπομπές του Ερυθρού Σταυρού . Στο Βέλγιο η Μάρθα κάνει περιοδίες στις καντίνες των εργατών , τραγουδώντας για την ξενητιά . Ο Νίκος ξεκινάει τουρνέ στη Γερμανία . Οι μήνες περνάνε . Η Μάρθα γυρίζει Ελλάδα , διάσημη πλέον ώς Μάρθα Σιδέρη . Το μαγαζί που πιάνει δουλειά είναι απέναντι απο το Κουτούκι Του Αποστόλη !
Ανατροπή ;!
Και μάντεψε ποιός τραγουδάει εκεί ;
Ο Πονεμένος !
Τα μαγαζιά πρέπει να τα χωρίζει κόντρα-πλακιέ μεσοτοιχία , αλλιώς δεν εξηγείται το δακρυσμένο ντουέτο των δύο τραγουδιστών ! Περπατούν ο ένας πρός τον άλλο και χάνονται μέσα στη νύχτα αγκαλιασμένοι . Στ'αρχίδια τους και οι πελάτες και όλα ...
Η Ελένη Ζαφειρίου είναι η χήρα θεία του Νικόλα . Τι θεία , τι μάνα . Η ίδια μιζέρια .
-----------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Γερό Να'ναι Κι Ότι Να'ναι , πάει :
Ο Νίκος βλέπει την κόρη του για πρώτη φορά , μετά απο μια μπουζουκοτουρνέ και λέει της Μάρθας - ".. κι αγαπώ και τούτο 'δώ , κι ας είναι κορίτσι ..."
-Βραβείο Λαϊκής Βιολογίας , πάει :
Ο Νίκος μαγεμένος απο το θαύμα της ζωής , συνεχίζει -
" .. κοίταξε να δείς κάτι μυστήρια πράγματα .. μέσα απο έναν άνθρωπο , βγαίνει άλλος ένας άνθρωπος , κι αυτός ο άνθρωπος είναι το παιδί μου .."
-Βραβείο Φυλακές Κοτέτσι , πάει :
Άν παρατηρήσεις την φωτό πιο πάνω , θα δείς τον Νίκο και την Μάρθα να μιλάνε και-καλά μέσα στην φυλακή . Στην μέση της εικόνας φαίνεται και το μικρόφωνο και η διπλή σκιά του (το οποίο κουνιέται δεξια-αριστερά , ανάλογα ποιός μιλάει) . Το μικρόφωνο γενικότερα κρέμεται σαν ντισκομπάλα κάθε φορά που έχει σκηνή επισκεπτήριο ...