Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΠΕΡΙΦΡΟΝΑΜΕ ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ (1965)

"ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ! Η ΓΚΑΖΙΕΡΑ !"
Για άλλη μια φορά , το "αγαπημένο ζευγάρι του λαού" , ενώνει τις δυνάμεις του σκηνοθετιμένο απο τον Απόστολο Τεγόπουλο . Ο αγαπημένος καλλιτέχνης του λαού , Νίκος Ξανθόπουλος και η αγαπημένη κλαψομούνα του λαού , Μάρθα Βούρτση , δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα δακρύων και ταξικής απόγνωσης , έχοντας στην μέση τον απόλυτο ανήλικο "καϊλα" , τον Βασιλάκη Καϊλα .
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ο Νώντας . Ο Νώντας όπως είναι αμενώμενο έχει μεγαλώσει στη τίμια ξεφτίλα του λιμανιού , κατάμονος και κατόρφανος . Είναι όμως "σπάταλος και ρεμπεσκιές" . Κάποια στιγμή θα αρχίσει να έχει αισθήματα για την όμορφη Φωτούλα . Η Φωτούλα είναι η μικρή αδερφή του παιδικού του φίλου Μιχάλη . Η τιμιότητα του όμως δεν θα τον αφήσει να αποκαλύψει σε κανέναν για τον έρωτά του , γιατί είναι πάμφτωχος και γιατί η Φωτούλα είναι αρραβωνιασμένη με τον Βαγγέλη . Έμ , έτσι είναι αυτά . Περίμενε εσύ καλοσύνες άμα δεν έχεις ανοίξει την καρδιά σου στο γκομενάκι . Οι κορτάκιδες καραδοκούν ! Παρ'όλα αυτά , θα κεράσει γκαζόζα σε ταβέρνα και θα της τραγουδήσει και θανατερή μιζερο-ζεμπεκιά . Στον μόνο που θα μιλήσει είναι ο γέρο-μπουφετζής , ο κυρ-Σταμάτης , στου οποίου το κυλικείο ο Νώντας δουλεύει ώς γκαρσόνι . Άκου εδώ μιζέριες . Λέει τον πόνο του στον μπουφετζή (άλλο ένα χαμένο εππάγγελμα στον χρόνο) . Ο κυρ-Σταμάτης μιας και πέρασαν τα χρόνια του και ετοιμάζεται να αγοράσει διαμέρισμα σε πολυκατοικία , πρέπει να βρεί κάποιον να αφήσει το μαγαζί . Επειδή βλέπει ότι ο Νώντας είναι καλό παιδί (αφού βρήκε τα 50 χιλιάρικα που έχασε ο κύρ-Σταμάτης και δεν τα καβάτζωσε , είναι καλό παιδί) , θα του μεταβιβάσει το κυλικείο . Απο χαμάλης θα γίνει μπουφετζής . Είναι κι αυτό κάτι . Ο Νώντας θα ανακαλύψει ότι ο Βαγγέλης είναι γαμώ τα άτομα , αφού θα τον δεί να τριγυρίζει με άλλο γκομενάκι , αλλά πάλι δεν θα μιλήσει σε κανέναν . Θα κάνει τσαμπουκά βέβαια , αλλά δεν θα μιλήσει . Μπράβο Νώντα . Η ίδια μαλακία μιά ζωή . Να πώς ξεκινούν οι παρεξηγήσεις . Αφού ξέρεις , μίλα ! Τελικά ο Νώντας γίνεται μαγαζάτωρας , αλλά η μοίρα είναι σκληρή . Την νύχτα που θα πήγαινε για γαμπρός στο σπίτι της Φωτούλας , με της ευλογίες του Μιχάλη και του κυρ-Σταμάτη , η Φωτούλα έχει ένα ατύχημα . Η έκρηξη μιας φιάλης υγραερίου στο σπίτι (τι τους θές τους καφέδες βραδιάτικο ;) , θα τυφλώσει την Φωτούλα (αν ο σεναριογράφος ήταν Αμερικάνος , η Φωτούλα θα αποκτούσε σούπερ-δυνάμεις - άν ο σεναριογράφος ήταν Άγγλος , η Φωτούλα θα περνούσε σε κάποια παράλληλη διάσταση όπου ο Νώντας θα ήταν επικυρίαρχος του διαστήματος - ο Γιώργος Ολύμπιος πιστός στην κουλτούρα της ράτσας του , την κάνει θεότυφλη , να περιμένει το θαύμα της Μεγαλόχαρης ! Απο κάτι τέτοιες ταινιές έγιναν μάγκες οι μυστήριοι της Τήνου - τελικά πάει Αμερική και γίνεται καλά) . Ο Βαγγέλης θα γίνει μπουχός , αλλά ο Νώντας θα της παρασταθεί ώς σωστός άνδρας ! Θα κάνει την καρδιά του πέτρα για να την ευχαριστήσει όπως μπορεί , γιατί πλέον η Φωτούλα μέσα στην τύφλα της βλέπει μόνο τον Βαγγέλη . Αυτός όμως ούτε που ενδιαφέρεται ... Ο Νώντας πουλάει το μπουφετζίδικο για να στείλει την Φωτούλα στην Αμερική και επιστρέφει στην ξυπολησιά του λιμανιού .
Η Μάρθα Βούρτση είναι η Φωτούλα . Η μάνα της την φωνάζει Φωτεινή και ο αρραβωνιαστικός της Φωφώ . Στην αρχή ο Νώντας δεν της πολυ-γεμίζει το μάτι , αλλά σταδιακά ψήνεται . Αφού πρώτα "ψήσει" τα μάτια της με το πετρογκάζι ! Τύφλη , κάποιοι κακοπροαίρετοι θα την περνούσαν και για κλαμμένη νεκροζώντανη , ή για κλαμμένη υπνοβάτη .
Ο Κώστας Καζάκος είναι ο αγριάνθρωπος αδερφός της Φωτούλας , Μιχάλης . Συνάδελφος του Νώντα στο καρνάγιο . Πάντα βρίσκεται στην μιά κουβέντα πρίν εκραγεί και τα κάνει όλα πουτάνα . Τουλουμιάζει κόσμο για την πλάκα του .
Ο Κώστας Κακαβάς είναι ο Βαγγέλης , ο παλιοχαρακτήρας αρραβωνιάρης/λιμοκοντόρος προικοθήρας , γνωστός και ώς "τομάρι" . Όταν του αρνούνται προίκα το χτήμα στο χωριό , λακίζει . Μεγάλο μούτρο . Μπορεί ο βοηδόζβερκος αέρας του και το πάντα στενό στις πλάτες σακάκι να του έδιναν αβέρτα τον ρόλο του ομορφάντρα , αλλά πάντα κάτι θα στράβωνε στην πορεία .
Ο Παντελής Ζερβός , στον χαρακτηριστικό ρόλο του ηλικιωμένου "ώσπου-να-κλείσω-τα-μάτια-μου-έχει-ο-θεός" κύρ-Σταμάτη . Σύνηθως , ή ώς κυρ-τάδε θα τον έβλεπες , ή ώς μαστρο-κάτι , η σαν μπαρμπα-κάποιο . Ο κυρ-Σταμάτης κάνει τον Νώντα αφεντικό και τον προμοτάρει για γαμπρό στη Φωτούλα .
Η Ελένη Ζαφειρίου έιναι η κατακαημένη μάνα , η κυρα-Δέσποινα . Με το ατύχημα της Φωτούλας παθαίνει νευρικό κλωνισμό !
Ο Βασιλάκης Καϊλας είναι ο ανήλικος ξεπλένης του λιμανιού . Κυκλοφορεί με ξεσκισμένο παντελόνι και σκονισμένη σακακιά τρία νούμερα μεγαλύτερη . Το να μπουκώνεται με κερασμένα μακαρόνια σε σημείο πνιγμού , πρέπει να πέρναγε για πολύ πλακατζίδικο τοτε .
---------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Ζομπόραμα Μπουζουκλερί , πάει :
Στην ταινία , εκτός απ'τον Ξανθόπουλο τραγουδούν και οι - Πάνος Γαβαλάς , Πόλυ Πάνου , Καίτη Γκρέυ , Ρία Κούρτη , Μιχάλης Μενιδιάτης , και το θρυλικό ζευγάρι "ο Τσιγγάνος Μανώλης Αγγελόπουλος με την Αννούλα" . Μόνο ο Ξανθόπουλος και οι Αννούλα αναπνέουν ακόμη .
-Βραβείο Μαθαίνω Γερμανικά Σε Δύο Προτάσεις , πάει :
Ο Νώντας προσπαθεί να συνεννοηθεί με τον και-καλά Γερμανό εκφορτωτή στο λιμάνι και του λέει -
"Γιεεεέ Ντόϊτσλαντ ;! Γιατί φτιάχτεν φλούχτεν , θα μας καπούτ ρέ ! Φερμπότεν , γκέγκε ;!"
-Βραβείο Ζώ Με Τους Δικούς Μου Κανόνες , πάει :
Στον Νώντα . Όταν ο Μιχάλης του την λέει γιατί πίνει , ο ξυπόλυτος Νώντας βάζει τα πράγματα στη θέση τους καταλήγοντας -
"Δεν έρχομαι σπίτι σου γιατί βαριέμαι να φορέσω παπούτσια ."
-Βραβείο 'Οργανα Υπάρχουν , πάει :
Όπου σταθεί ο Νώντας , υπάρχει και ένα πρόχειρο μπουζόυκι για να τραγουδήσει .
-Βραβείο Θα Μπορούσε Να Είναι Και Τραγούδι Της Ταινίας , πάει :
Όταν η Φωτούλα ξεμπροστιάζει το ρεμάλι τον Βαγγέλη μέσα στην καμαρά του , του λέει με δακρυσμένα και τυφλά μάτια -
"Έπρεπε να τυφλωθώ για να σε δώ , για να σε συγκρίνω και να σε σιχαθώ .."
-Βραβείο Δεν Ξέρω Γράμματα Εγώ , πάει :
O Νώντας πάει στον γιατρο να ρωτήσει για την Φωτούλα , και κάτσε να δείς πώς του τό'πε - "Αυτό που έπαθες είναι παροδιακό , περιοδικό , κάπως έτσι .."