Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ (1965)

ρομαντζάδα μπροστά απ'τα κρασοβάρελα ..

".. η μόνη χαρά μου είναι η δουλειά , γιατί με κρατά αξιοπρεπή στη ζωή και γιατί μου σπάζει τη μοναξιά .."
Η ΣΑΒΒΑΣ ΦΙΛΜ παρουσιάζει το παραπονιάρικο επικό δράμα του Ανδρέα Κατσιμητσούλια ( EUROPEAN SEX VACATION , ΓΥΦΤΟΣΤΑΡ Νο 1 , ΕΥΡΩΚΟΠΑΝΟΙ , Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΞΕΠΟΡΤΙΣΑ , Ο ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΟΣ , Ο ΤΟΥΤΣΟΣ , και άλλα τέτοια ωραία κατά την διάρκεια της γνωστής δεκαετίας ) !
Η Άννα είναι παντρεμένη με τον μεγάλο της έρωτα Αλέξη . Όταν μαθαίνει ότι πάσχει από άγνωστη ανίατη ασθένεια , τον εγκαταλείπει χωρίς να του πει τίποτε . Μετά από κάμποσους μήνες , εκείνη γεννάει . Ο Αλέξης , που δεν έχει χάσει τον χρόνο του με μιζέριες , παντρεύεται στα καπάκια την παιδική του φίλη , την Αλίκη . Η Άννα πάει απρόσκλητη στον γάμο του και παρακολουθεί μέσα από τις αναθυμιάσεις των θυμιατών ....
Η Μαριάννα Κουράκου ( ΑΔΙΚΗΜΕΝΗ , ΚΑΤΑΡΑ ΜΕ ΔΕΡΝΕΙ ΒΑΡΙΑ ) είναι η Άννα . Αφού βλέπεις πως έχεις ημικρανίες , ζαλάδες και λιποθυμίες , κοίταξέ το ! Η Άννα το σκάει από το νοσηλευτήριο , παρατώντας το μωρό της στην κούνια , και εμείς παρακολουθούμε σε φλάς-μπακ τις αναμνήσεις της από την εποχή που πρωτογνώρισε τον Αλέξη και τα σκηνικά με τον βιομήχανο πατέρα του . Εκείνη ορφανή (ο πατέρας πέθανε όταν ήταν 7 χρονώνε και η μητέρα τον ακολούθησε μετά από λίγο , απ'τον καημό της) , νέα , ωραία , και πρόθυμη να εργαστεί , αλλά όπου πήγαινε της την έπεφταν (χρωστάει και δύο νοίκια στην κυρα-Μάρθα για το δωματιάκι στο Μεταξουργείο) , μέχρι που έγινε εργάτρια στο κλωστοϋφαντουργείο του Βρανά . Εκείνος γόης με δερμάτινο και φουλάρι , και άλλα τέτοια ταξικά ... Παντρεύονται κρυφά , μα εκείνη φεύγει όταν μαθαίνει για την άγνωστη αρρώστια της . Το δράμα τελειώνει με 10λεπτο μονόλογο θανάτου της Άννας στον Αλέξη . "Πες της εκ μέρους μου , εκ μέρους μιας πεθαμένης , να το αγαπήσει το παιδί μου .."
Ο Θάνος Λειβαδίτης είναι ο Αλέξης Βρανάς , γιος του επιχειρηματία Βρανά . Πλούσιος και πολυάσχολος , αλλά όχι ευτυχισμένος . Τον συγκινεί η ιστορία της 21χρονης Άννας και την προσλαμβάνει . Αρχίζει αμέσως να την τριγυρίζει , σουλατσάροντας καθημερινά στους αργαλειούς όπου εκείνη δουλεύει . Παντρεύεται κρυφά με την Άννα και χαλάει τις σχέσεις του με τον πατέρα . Η επανάσταση επανάσταση και ο πληθυντικός πληθυντικός βέβαια : "Δεν με καταλαβαίνετε πατέρα .."
Ο Τζαβαλάς Καρούζος είναι ο Βρανάς ο πρεσβύτερος . Δεν του αρέσουν αυτές οι συναισθηματικές συναναστροφές με λαϊκούς . Είπαμε να τους βάλουμε να δουλέψουν , όχι να τους βάλουμε και στο σπίτι μας ! "Πρέπει να τους κρατάς σε απόσταση για να σε σέβονται .." . Μα να τα μπλέξει με την κορδελιάστρα ;! Τον διώχνει απ'το σπίτι και τον ξεγράφει από παιδί του ...
Η Μέμα Σταθοπούλου είναι η Αλίκη . Εκείνη τον αγαπάει , αλλά ο Βρανάς βαριέται και την βλέπει περισσότερο σαν αδελφή του . Τελικά παντρεύονται και εκείνη αποδεικνύεται θησαυρός , αφού δέχεται το παιδί του σαν δικό της ..
--------------------------------------------------------
-Βραβείο Ζομπόραμα + Βραβείο Λαϊκό Ξεφάντωμα , πάει :
Στο δίδυμο Καζαντζίδης - Μαρινέλλα . Ερμηνεύουν με θεατρική ευλάβεια το "Εμείς Μαζί Θα Ζήσουμε" . Η Μαρινέλλα τον κοιτάζει μέσ'τα μάτια για άλλη μια φορά .
-Βραβείο Ακέφαλος Καβαλάρης , πάει :
ο Βρανάς χωρίς πρόσωπο , μόνο με το περίγραμμα των μαλλιών του  , κάνει ερωτική εξομολόγηση . Η πυρηνική έκρηξη σπεύδει το ρομάντζο .
-Βραβείο Εσχάτη Προδοσία , πάει :
ο νεαρός Νικολόπουλος παίζει δεύτερο μπουζούκι . Τότε που όλοι είμασταν φίλοι ..
-Βραβείο ΘΕ' ΜΟΥ Δεν Μπορώ Να Αντέξω Τόση Ευτυχία , πάει :

 Στην Μαριάννα Κουράκου . Κάτι οι ημικρανίες , κάτι το ρομάντζο με τον Λειβαδίτη , άρχισε να τρέχει σεληνιασμένη μέσα στο δάσος , μέχρι που κατέρρευσε ...
-Βραβείο Ιατρικό Ανακοινωθέν , πάει :
"αγαπητέ μου , είναι μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις .. ανωμαλία στον εγκέφαλο που δημιούργησε όγκο .. απορώ πως ζει ακόμα .."