Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΨΕΥΤΗΣ (1989)

       Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα !
Φταίω εγώ τώρα ;! Μα είναι κούρεμα ανθρώπου αυτό ; Δεν μπορούσα να μην του βάλω κολοβό μουστακάκι ! Το γλειμμένο μαλλί είναι αληθινό , η επέμβαση ήταν δουλειά δευτερολέπτων στο Coreldraw .
Φεσώνεις που φεσώνεις τον ηθοποιό με αυτό το παρουσιαστικό , η παραγωγή και το σενάριο είναι που είναι του κ@λου (μεγάλη επιτυχία με τους γνωστούς νευρόσπαστους διαλόγους των αχτύπητων Ρέππα - Παπαθανασίου) , βάλ'του και ένα μουστάκι να ολοκληρώσεις τον τραγέλαφο !
"Σκάσε Μπουμπούλα , τώρα μιλάνε οι άντροι !"
Ο Σοσάκος , ένας μικροαπατεώνας γύφτος , μπαίνει ένα βράδυ στη βίλα ενός πλούσιου βιομηχάνου για να κλέψει . Αδέξιος , όπως είναι , γρήγορα θα τον πάρουν είδηση οι ένοικοι της βίλας . Έκπληκτος ο Σοσάκος διαπιστώνει πως αντί να καλέσουν την αστυνομία τον υποδέχονται με μεγάλη χαρά . Ο βιομήχανος του φέρεται σαν να' ταν παιδί του , η όμορφη Τζέλλα , τρελά ερωτευμένη , τον παρασέρνει στην κάμαρα της και η μητέρα της , η ελληνοαμερικάνα Μπάρμπι είναι γεμάτη χαρά που επιτέλους ο γιος του βιομηχάνου ενέδωσε και θα πραγματοποιηθεί το όνειρο της να παντρέψει την κόρη της με Έλληνα . Την άλλη μέρα ο Σοσάκος διαπιστώνει πως η παρεξήγηση κρύβεται στην καταπληκτική ομοιότητα του με το γιο του βιομηχάνου . Τότε καταστρώνει μεγάλα σχέδια . Πως να τα οικονομήσει εξαπατώντας όλους . Δεν υπολόγισε όμως τον υπ' αριθμόν ένα παράγοντα , την Μπουμπούλα , την μέλλουσα μνηστή του και φυσικά τον σωσία του ή καλύτερα τον πραγματικό γιο του βιομηχάνου ... (εε;! Σεναριάρα ;! Θεοί αυτοί οι Ρεπποπαπαθανασίες ! - και έχουν και την γυφτο-αργκό στο τσεπάκι)
Ο Σταμάτης Γαρδέλης είναι ο Σοσάκος , ο αδέξιος γύφτος που είναι ο φεσο-δίδυμος του γιου του βιομήχανου . Πολύ πλάκα , ε ;! Πως και δεν έχει μαζί του και κα'να μπαμπουϊνο να κάνει κόλπα ; Φρέσκος αποφυλακισμένος , ο Σοσάκος ακούει μουρμούρα από την αραββωνιάρα του γιατί δεν έχει δουλειά . Οπότε σκέφτεται την εύκολη μπάζα , να ηρεμήσει και αυτός και εμείς από την φεσο-γύφτικη ερμηνεία του (απορώ πως δεν έβαλαν τον Μόσιο εδώ - μάλλον επειδή είχε γυρίσει ήδη το ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ , μην επαναλαμβάνει και τους ρόλους - ή έναν Τασίου , που ήταν άξιος ανταγωνιστής στην γυφτο-ερμηνεία) . Αντί να βγάλει στην αγορά πλαστά πεντοχίλιαρα , επιλέγει να ληστέψει την έπαυλη του πλούσιου βιομηχάνου ! Τα "Γκύφτος τα ήμουνα και γκύφτο είμαι" του , δεν πείθουν κανέναν . Είναι για "μιγκάλα" κόλπα ο Σοσάκος ...
Ώς Πέτρος , γιος βιομηχάνου , ο Γαρδέλης φοράει άνετη σακακιά με σηκωμένα μανίκια και υπερυχητικές βάτες ! Δεν θέλει να παντρευτεί την κόρη της ελληνοαμερικάνας γιατί φοβάται πως θα είναι χοντρή , με ξύλινο πόδι και γυάλινο μάτι . Φυσικά με το που γνωρίζει την Τζέλα , ξενερώνει με την ζωή του .
Η Τζόυς Ευείδη είναι η Τζ(ι)έλα , η κόρη της ελληνοαμερικάνας . Κάνει την χαζοχαρούμενη με μεγάλη επιτυχία . Αυτοί οι πλούσιοι Αμερικάνοι , πρέπει να ήταν πολύ βλαμμένοι τότε (γνωστοί και ως "αμερικανάκια" στις εδώ ατομάρες της εποχής - ένα διαχρονικό πολυτισμικό φαινόμενο που καλά κρατεί και στις μέρες μας) . "Κσέ(ου)ρεις , ότι κσέ(ου)ρω ότι κσέ(ου)ρεις , γιατί δεν κσέ(ου)ρεις ;" είναι χαρακτηρισική ελληνοαμερικάνικη προφορά . Πάει στο κρεβάτι με τον Σοσάκο , περνώντας τον για τον Παύλο . Έτοιμο το μπέρδεμα που θα μας απασχολήσει μέχρι το τέλος της ταινίας , μιας που ο Σοσάκος θέλει την Αμερικάνα και τα λεφτά , ενώ ο άλλος θέλει την Λίνα και να τον αφήσουν όλοι ήσυχο . Το ψυχόδραμα θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα ξενοδοχείο , όπου όλοι οι χαρακτήρες θα έρθουν αντιμέτωποι με τους "δυο" Γαρδέληδες ....
Η Νέλη Ορφανού (γνωστή από τις '90ς τηλεοπτικές σειρές του Δαλιανίδη) , είναι η Μπάρμπι . Και αυτή πολλή αστεία ως ελληνοαμερικάνα με φεσο-προφορά σαν και την κόρης της .
Ο Κώστας Μπακάλης είναι ο μεγαλοβιομήχανος Θανάσης Χαριτόπουλος , πατέρας του Πέτρου 
Η Τέτα Κωνσταντά είναι η Λίνα , η γκόμενα του Πέτρου .
Η Ελένη Καστάνη είναι η Μπουμπούλα . Με τόση διαφορά κιλών , δεν την αναγνώρισα μέχρι να φτάσει η ταινία στα 50 λεπτά .. Όλη η τρελοπαρέα του μελλοντικού θίασου των Ρεπποπαπαθανασίων μαζεμένη .
---------------------------------------------------------------
-Βραβείο Μια Φυλή Είμαστε , πάει :
Όταν η Μπουμπούλα τα ψάλει στην αρχή στον ακαμάτη Σοσάκο , του λέει πως "το Ταμτάκο άνοιξε δικό του βίντεοκλαμπ" ...
-Βραβείο Βιντεοκασετόσπιτο , πάει :
Οι πλούσιοι ζουν στην γνωστή έπαυλη με τον μεταλλικό μαύρο πελαργό στην είσοδο , και οι γυφταρέοι στον εξωχικό μαχαλά που είχαν γυριστεί όλες οι ταινίες με τον Ταμτάκο .
-Βραβείο Νυχτερινή Διασκέδαση , πάει :
Στον Αντρέα Βάσιο , και στην κυρία με το πουα σύνολο ..
-Βραβείο Συνομοσιολογίας , πάει :
O γνωστός εκκεντρικός κύριος της ΚΥΠ με τα μαύρα γυαλιά που εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε κέντρο διασκέδασης σε ελληνικές ταινίες , από το 1960 και μετά , επιστρέφει . Έχει καταντήσει σύγχρονος αστικός μύθος .
Ο Άκης Φλωρέντης παρεμβαίνει από την ντίσκο-λίμπο του καλού γούστου και προειδοποιεί  :  Το σενάριο Ρέππα-Παπαθανασίου είναι ΦΕΣΑΡΑ !