Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΜΠΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΤΡΕΛΛΑ (1988)

Πατροπαράδωτο "φύσα τη λάμπα να σβήσει"
"και αν έχει aids ;" (πληρωμένη απάντηση σε καψόνι ερωτικής εξομολόγησης σε δέντρο)
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΠΑΠΑΠΑΡΗΣ 
Απ'τα πολλά ηλεκτροσόκ , ανάβει τις λάμπες στην χούφτα του

"Ετοιμαστείτε να κατασκηνώσετε στο βουνό , γιατί αρχίζει η άσκηση ΤΑΜΠΛΑΣ '87 !"
Δεύτερη φαρσοκωμωδία καταστάσεων με στρατιωτικό χαρακτήρα , αυτή τη φορά με περισσότερη βάση στα γεγονότα εντός του στρατοπέδου και τριπάτο σενάριο Γιάννη Σκλάβου . Στρατός , τρελόχαρτο , αγωνία για την κοινωνική κατακραυγή και πάλι πίσω στο στρατό .
Ο πρωταγωνιστής γιωτάς εδώ είναι ο Άκης Φλωρέντης (και ο μουσικός επιμελητής) !
Ο Στέφανος Καρούμπας , πάει στρατό . Εκεί του κάνουν την ζωή δύσκολη , και αποφασίζει να το παίξει τρελός . Το "Λάκης" του υπότιτλου στο εξώφυλλο (ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ) , αναφέρεται σε αυτόν . Είναι η κωδική ονομασία για τους τρελούς στο ψυχιατρείο (περισσότερα , παρακάτω) . Η αραββωνιάρα του κάνει μούτρα και του λέει πως θα τον περιμένει μόνο δυο μήνες . Η θητεία ξεκινάει ευχάριστα με καψόνια και μανούρες από τον πυγμαίο λοχία και την γυναίκα διοικητή του στρατοπέδου . Τα χοντρά καλαμπούρια διαδέχονται το ένα το άλλο , με τον Στέφανο να μαζεύει επιπλέον μήνες από τις φυλακές ... Μόνη λύση , να κάνει το πουλί . Τα πράγματα βέβαια δεν είναι όπως τα περίμενε έξω . Παππούδες τον δείχνουν στον δρόμο τον ρεζίλι των σκυλιώνε , τον διώχνουν απ'τα ουφάδικα , και η αραββωνιάρα δεν τον θέλει πια για γαμπρό . Άσε που δεν μπορεί να μπει και στο ΔΗΜΟΣΙΟ με τέτοια ρετσινιά ! Με τα πολλά πολλά , πιάνει παρέα με τον φίλο του τον Τάκη (ο οποίος έκανε τον σκύλο για να φύγει απ'τον στρατό) , δουλειά σε μια εταιρία που λέγεται ΑΥΤΙΕΞ Ε.Π.Ε. . Αντικείμενο της εταιρίας είναι η βελτίωση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην περιοχή . Θα κάνουν τους κοριούς δηλαδή . Μετά την αποτυχία της συνεργασίας με την ΑΥΤΙΕΞ , ο πατέρας του Στέφανου του βρίσκει δουλειά σε μια νεοσύστατη δημόσια υπηρεσία , την ΒΟΥΤΕΞ ... (Ο Σκλάβος έκανε δυνατό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο από τότε με τα σενάρια του , αλλά εσείς χαζογελάγατε) ... Μετά την μούφα της ΒΟΥΤΕΞ , ο Στέφανος καταλήγει σε ψυχιατρείο , με σκοπό να αποδείξει πως είναι καλά . Βλαστημάει την ώρα και την στιγμή που το έπαιξε τρελός στο στρατό , γιατί έξω τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα !
Ο Βαγγέλης Πρωτόπαππας είναι ο Λεωνίδας Καρούμπας , απόστρατος Ταξίαρχος και πατέρας του Στέφανου . Το προορίζει για στρατιωτική καριέρα , αλλά δεν τον ρώτησε αν το θέλει ο ίδιος .
Ο Θανάσης Παναγόπουλος είναι ο γιατρός Παπαπαπάρης , ψυχίατρος . Σύμφωνα με τον γνωστό άγραφο κανόνα της Ελληνικής κωμωδίας , σχεδόν κάθε φορά , σε κάθε ταινία , οι ψυχίατροι είναι πιο "λοξοί" από τους ασθενείς τους .
Ο Φίλιππος Γκιώνης (ο πατέρας του Ντούζου στα ΡΟΔΑ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ) είναι ο αγριάνθρωπος λοχίας . Κάνει την ζωή του Καρούμπα (που τον λέει "γαρδούμπα") δύσκολη .
Η Όλγα Αυλωνίτου είναι η Δέσποινα , η ξινή αραββωνιάρα . Δεν μπορεί να περιμένει άλλο και οι γονείς της την πιέζουν για παντρολογήματα .
--------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Νεκρά Φύση , πάει :
Δεν έχω ξαναδεί τόσο βαλσαμωμένο ζώο σε τοίχο σπιτιού . Ο Καρούμπας τα σπάει σε ανησυχητικό επίπεδο και έχει γεμίσει σχεδόν όλο του το σαλόνι . Μόνο η αρκούδα του έχει ξεφύγει .
-Βραβειο Σεναριακή Ψυχεδέλεια , πάει :
Ο Στέφανος περνάει από επιτροπή για να πάρει την βεβαίωση ότι δεν είναι τρελός . Οι τελευταίες ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι :
1. Ποιος είναι πιο δυνατός , ο πάνθηρας , ή το λιοντάρι ;
Ο Σαραβάκος
2. Τι σημαίνει "πυρ κατά βούληση" ;
Πιστεύω εις έναν θεό πατέρα παντοκράτορα , νίκας της βασιλεύσει κατά βαρβάρων δωρούμενο νομίζω .
3. Αν κάποιος σου χρωστάει 500 χιλιάδες δραχμές και στα δώσει επιταγή 8 μηνών , τι θα του πεις ;
Χέσε μέσα Πολυχρόνη , που δεν γίναμε ευζώνοι .