Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΩΜΙΚΗ ΠΟΛΙΣ (1965)

Μετα-αποκαλυπτικός Βόγλης .
τεκε πάρτυ
"να μάθεις να σέβεσαι τον μεγαλύτερο αδελφό σου !"
επι το έργον του εκβιασμού ..
Τσαχιρίδης σε γνώριμο ρόλο τραμπούκου
Αλεξανδράκης κάνει τον ήρωα ..

"είμαι λίγο απότομος .. αλλά το ξέρετε πως αυτή η περίφημη πρωτεύουσα , κάτω από τα αρώματα και τις τουριστικές φλυαρίες της , είναι βρώμικη .." 
Το Βρώμικη Πόλις είναι γνωστό και ως Οι Δύσκολοι . Αγωνιώδες σενάριο Νίκος Φώσκολος . Μουσική pro-Μον Παρνέ Γιώργος Κατσαρός .
Ο Μικές Λιάσκης είναι ένα αδίστακτο μούτρο . Υπεύθυνος καθαριότητας πόλεων και στυγνός εκβιαστής που προσπαθεί να κάνει την γυναίκα του Άννα , να τρελαθεί , ώστε να μπορέσει να παντρευτεί την ερωμένη του , την Μάρα . Η γυναίκα του είναι έγκυος και δεν θέλει να χωρίσει για να μην υποστεί την κοινωνική κατακραυγή . Ένα βράδυ , κάποιος άγνωστος θα προσπαθήσει να την βιάσει , αλλά θα την σώσει ένας τυχαίος περαστικός , ο γοητευτικός Αλέξης Βίλιας ! Από την επίθεση θα χάσει το παιδί . Ο Μικές θα γίνει μπουχός , και η Άννα θα βρει καταφύγιο στην αγκαλιά του κουλ Αλέξη ...
Ο Γιάννης Βόγλης είναι ο Λιάσκης . Μεγάλη μορφή της καθαριότητας πόλεων ! Όλοι τον τρέμουν . Κυκλοφορεί με μαύρο γυαλί και κουστουμιά για να σπάσει τον τσαμπουκά . Αφού ξεκοκάλισε την περιουσία της γυναίκας του στα χαρτιά και στις γυναίκες , θέλει να χωρίσει και να πάει να ζήσει με άλλη .
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ( ΚΑΤΡΑΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ , ΑΜΟΚ ) είναι η Άννα . Ο Μικές είναι απότομος μαζί της γιατί θέλει την Μάρα . Εκείνη κάνει υπομονή γιατί είναι έγκυος . Μετά από επίθεση χάνει το παιδί . Την ώρα της εγχείρησης , ο Βόγλης χορεύει σέηκ με τη γκόμενα ...
Η Γιώτα Σοϊμόρη ( ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ , Η ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΜΕΝΗ , ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ ) είναι η Μάρα Οικονομίδη . Στην αρχή νόμιζα πως είναι η Μίρκα , λόγω αφράτου μπούστου (ξεκλέβουμε και στυτή ρογίτσα στη ζούλα σε μια ερωτική σκηνή με τον Βόγλη) . Είναι η ερωμένη του Λιάσκη που τον πρήζει να ζήσουν μαζί . Παίρνει προβοκατόρικα τηλέφωνα στην Άννα και την κάνει να κλαίει .
Ο Φαίδωνας Γεωργίτσης είναι ο Τάσος , ο μικρότερος αδελφός του Μικέ (υιοθετημένος βέβαια , αλλά δεν το ξέρει) . Σπουδάζει ιατρική και δεν έχει χρόνο για γυναίκες . Φοράει ξεκούμπωτο τζινάκι και είναι με ένα βιβλίο στο χέρι . Γουστάρει την γυναίκα του αδελφού του . Όποτε τους ακούει να τσακώνονται , σφίγγει τις γροθιές του . Πέρα από διάβασμα , κάνει και τον βοηθό χειρούργου . Όλα βρίσκουν την λύση τους στο τραγικό φινάλε ..
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης είναι ο γοητευτικός σωτήρας Αλέξης Βίλιας ! Συστήνεται ως αρχιτέκτονας . Πουλάει έρωτα στην Άννα , αλλά είναι βαλτός και μούτρο ! Και καλά τον έχουν καλέσει στο Γιοχάνεσμπουργκ για να σχεδιάσει κάτι κρατικά κτήρια , και πιέζει ευγενικά την Αννούλα να γίνει δική του για πάντα ... - την ώρα που πέφτει το φυστίκωμα , σκάει μέσα από κόντρα πλακε πόρτα ο Βόγλης παρέα με αστυνομία ! Η ξεφτίλα πλέον δεν περιγράφεται για την Άννα (όπως και η ξεφτίλα της ερωτικής σκηνής , αφού η γυναίκα που τριβόταν με τον σωσία του Αλεξανδράκη ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΘΙΑ !) ... Ραντεβού στην πλατεία μετά το αστυνομικό τμήμα ... Μόνο που ο Αλέξης δεν ήρθε ποτέ ... Γιατί είναι τομάρι επαγγελματίας ζιγκολό ! Τρώει τέσσερεις πιστολίες από μια αλλόφρων Άννα και ηρεμεί ..
Ο Νίκος Τσαχιρίδης είναι φυσικά ο βιαστής με τη βέσπα . Οι αυτοσχέδιες καρατιές και τα σπρωξίδια με τον Αλεξανδράκη , πέφτουν σύννεφο (συν κάτι σκηνές ξύλου άλλης ταινίας , για περισσότερο έμφαση) ! Είναι και αυτός μέσα στο κόλπο , παρέα με τον Αλέξη και τον Μικέ ! Πέφτει αναίσχυντος χρηματισμός στα σκοτεινά , όπως και στο ΤΟ ΚΑΘΑΡΜΑ (1963) , όπου γινόταν οι μοιρασιά στο λιμάνι ...
-------------------------------------------------------------------
-Βραβείο Νέα Σεξοβόμβα , πάει :
στη Μίρκα (η οποία δεν κατάλαβα ποτέ ποιά είναι) .
-Βραβείο Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία , πάει :
Στην αρχή της ταινίας , λαϊκός τύπος με ανοικτό φερμουάρ στο παντελόνι που μαζεύει αποφάγια στην χωματερή ζητάει τσιγάρο από τον Λιάσκη και εκείνος δεν του δίνει , λέγοντάς του ότι κάνει κακό . Αργότερα περνάει από μπροστά του ρουφώντας την τελευταία τζούρα απ'το τσιγάρο του και του το πετάει στα πόδια που είναι μέσα στο σκουπίδι ...
"υπάρχει κα'να τσιγαράκι αφεντικό ;"