Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΛΟΥΣΤΡΑΚΟΣ (1962)

Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ

ΚΑΪΛΑΣ ΚΑΣΚΑΝΤΕΡΙΛΙΚΙ

Η ΤΖΟΒΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΕ Η ΜΑΝΑ ΤΗΣ

Ο ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ - ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΟΡΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΑΛΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ (πάνω δεξιά)


Ο ΧΑΡΤΟΓΥΑΚΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ

"ΜΗ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΜΑΡΙΑ .." το εννοεί

ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΝ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ

ΑΜΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΝΕΤΟΣ , ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ
1."Και αυτή δεν είναι δουλειά κύριε ; Αν βιάζεστε , περάστε άλλη ώρα ..
- Α Στο Διάολο .. Λούστρο !
- Μάλιστα κύριε ..."
2."Τι πας να κάνεις ; Να μαζέψεις τον ιδρώτα μου ;
- Όχι , μαζεύω το μυαλό σου που το σκόρπισες σε ευαισθησίες που είναι μονάχα γι'αυτούς που κάθονται σε πολυθρόνες !"
Ο Βασιλάκης είναι ορφανός από πατέρα , και η παραδουλεύτρα μάνα του , η Άννα , βρίσκεται άδικα στη φυλακή για ληστεία μετά φόνου (;) . Ο πολυμήχανος μικρός αναγκάζεται να γίνει λούστρος για να μαζέψει χρήματα και να βγάλει την μάνα του απ'τη φυλακή . Κάποια στιγμή η κυρα-Άννα βγαίνει , ο Βασιλάκης όμως καλόμαθε στο λουστριλίκι και συνεχίζει να καθαρίζει παπούτσια , καθώς η μαγική κάμερα τον μεταμορφώνει σε ευπαρουσίαστο νεαρό γεμάτο όρεξη για μέγκλα καθάρισμα στο λουστρίνι ! Με τις οικονομίες του ο Βασιλάκης σπουδάζει για να γίνει γιατρός . Ερωτεύεται το πλούσιο γκομενάκι , αλλά η μάνα της δεν θέλει έναν λούστρο για γαμπρό , κι ας ετοιμάζεται για γιατρός ....
Ο Βασιλάκης Καϊλας είναι ο μικρός Βασιλάκης Μαράς . Ο εθνικός μας λούστρος είναι σε γνώριμο περιβάλλον και δεν προσπαθεί καθόλου να πείσει για την ερμηνεία του , μιας και το στουπί και το βερνίκι τα παίζει στα δάχτυλα ! Με το "γκρίζο βιβλίο" , ο Βασιλάκης καταφέρνει να γλυτώσει την μητέρα του από την άδικη κατηγορία της δηλητηρίασης του πλούσιου αφεντικού της του Δημητριάδη ! Εκεί μέσα ο Δημητριάδης έγραφε και το έκρυβε . Ήταν το ημερολόγιο του εκκεντρικού γερο-παράξενου .
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είναι ο Βασιλάκης Μαράς έφηβος . Αγανακτισμένος με την μιζέρια του , και έτοιμος να αντιμετωπίσει την ζωή συνεχίζοντας να λουστράρει άγρια ενάντια στο σύστημα . Θέλει να γίνει γιατρός και πεντάρα-πεντάρα , μαζεύει για τα διδακτρά του . Στην πορεία ερωτεύεται την ατίθαση κόρη του πλουσιόσπιτου όπου έχει αναλάβει τον καθαρισμό της συλλογής των οικογενειακών υποδημάτων . Κάποια στιγμή ο Βασίλης ξενερώνει με τον εαυτό του και αρχίζει να σκίζει πενηντάρικα . Θέλει την Μαρία , αλλά είναι λούστρος .
Η Ρίτα Μυράτ είναι η Άννα Μαρά , η χήρα/μάνα-κουράγιο του Βασιλάκη . Γκαντεμιά να βρεθείς ξαφνικά στη φυλακή , κατηγορούμενος για ληστεία μετά φόνου ! Η ανακάλυψη του γκρίζου βιβλίου την αθωώνει . Η ζωή συνεχίζεται και ο Βασιλάκης γίνεται παλικάρι . Η μάνα προειδοποιεί τον Βασίλη πως οι άνθρωποι είναι κακοί και ταπεινώνουν . Δεν γίνεται να κυκλοφορεί παντού με το λούστρικο κασελάκι του ...
Ο Μήτσος Λυγίζος είναι ο δικηγόρος Γιώργος Καραλής . Εντυπωσιάζεται από τις καθαριστικές ικανότητες του σβέλτου Βασιλάκη , και αποφασίζει να τον βοηθήσει με την υπόθεση της μάνας του αφιλοκερδώς . Ο Καραλής εμπλέκεται και στο δεύτερο μισό της ιστορίας , μιας και είναι ο θείος της Μαρίας (δες παρακάτω) .
Η Μιράντα Κουνελάκη είναι το πλούσιο γκομενάκι . Η Μαρία η ατίθαση . Αυτοί οι πλούσιοι δεν υπολογίζουν τίποτε ! Είναι στρουρνάρι στην γεωμετρία , αλλά ο Βασίλης που παίρνει από γράμματα την βοηθάει . Εκείνη εντυπωσιάζεται από τον εξυπνάκια λούστρο . Το αρχικό "Εμένα με λένε Μαρία - εμένα με λένε Λούστρο" , γίνεται γρήγορα ρομάντζο . Οι φίλοι της την θεωρούν λοξή .
Ο Αντρέας Ντούζος είναι ο Τάκης Μπεκάρης , ο λεμές φοιτητής της ιατρικής που δεν μπορεί να πάρει πτυχίο λόγω υπερβολικού ξυσ'ταρχιδισμού . Τα λεφτά του πάντα απόντα μπαμπά κάνουν τον φλώρο να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους φοιτητές και το χαρτζιλικάκι πέφτει σύννεφο . Η μάνα του είναι φίλη με τη μάνα της Μαρίας . Τον προωθούν για γαμπρό στην Μαρία , λόγω τάξης .
Η Δέσπω Διαμαντίδου είναι η μαμά . Δεν θέλει λούστρους στην οικογένεια . Στέλνει την Μαρία στο εξωτερικό για να ξεχάσει τον Βασίλη . Στην Γερμανία , μιας και στο σταθμό θα την περιμένει κάποια Φράου Μπράουν . Τα χρόνια περνάνε , αλλά εκείνη τον σκέφτεται ακόμη . Η μαμά καταπίνει την γλώσσα της όταν βλέπει τον Βασίλη να διαβάζει τον ιατρικό του όρκο παρέα με τον θείο προς το τέλος της ταινίας ...
Ο Ανδρέας Φιλιππίδης είναι ο Κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου . Δεν θέλει λούστρους στο προαύλιο του πανεπιστημίου . Τελικά πείθεται από τις τίμιες προθέσεις του Βασίλη και του σφίγγει το χέρι , υποσχόμενος υποτροφία έτσι και γράψει καλά στις εξετάσεις .
Η Τζοβάνα Φραγκούλη κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο , ως η Ρηνιό , το μικρό κοριτσάκι που μένει δίπλα από τον Βασιλάκη . Είναι το κοριτσάκι που μπανιαρίζει η κυρα-Λένη μέσα στην σκάφη .
----------------------------------------------------
-Βραβείο Αταξικής Θεολογίας , πάει :
"Βασιλάκη δεν θα έρθεις και'συ στην εκκλησία , να ανάψεις κα'να κεράκι μέρα που'ναι ;
- Λένε πως ο θεός βρίσκεται παντού κυρα-Λένη , εγώ τον ανταμώνω καμιά φορά και στην δουλειά μου !"
-Βραβείο Αυτό Το Ξέρουν Και Οι Πέτρες , πάει :
Ο παρακείμενος του ρήματος λέγω , είναι είρηκα . Εγώ δεν το'ξερα .