Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ (2010)

 "ΜΟΥ'ΧΕΙΣ ΓΑΜΗΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ , ΘΑ ΣΟΥ ΓΑΜΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ .."
Μόλις χθές είδα το ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΩΣΤΑΥΡΙΔΙΑ 2 (γνωστό και ως Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ) , σήμερα διάλεξα να τελειώνω με τον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο με το ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΩΣΤΑΥΡΙΔΙΑ 3 (γνωστό και ως ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ) .
Ο Οικονομίδης επιμένει να θεωρεί τους υπανθρωπικούς του χαρακτήρες "σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα" , και οι απανταχού καλιαρντοί κριτικοί συνεχίζουν να αποθεώνουν την ομή ευαισθησία του .
Η ταινία αυτή τη φορά , ασχολείται με την ασπρόμαυρη ζωή ενός Νίκου . Ο Νίκος περνάει τις μέρες του στην επαρχία . Κάθεται σε παγκάκια , τρώει πασατέμπο , η γκόμενα του σπάει τα σπυριά στην πλάτη . Τραγουδάει βρίζοντας με τον φίλο του μέσα σε μπάρ . Βλέπει μπάλα και βαριέται να σηκώνει τηλέφωνα . Μετά τον θάνατο του πατέρα του , ο θείος του (το αφεντικό του "Μαλάκα Τάκη" από το ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣΤΑΥΡΙΔΙΑ 2) τον παροτρύνει να έρθει στην Αθήνα λέγοντας του "γάματα όλα και έλα κάτω" . Ο Νίκος το καλοσκέφτεται , μιας και θα έχει έτοιμη δουλειά και σπίτι να μείνει , οπότε δέχεται και κατεβαίνει περιμένοντας τα καλύτερα . Ο θείος έχει πρόβλημα με τους αρβανίτες της γειτονιάς και φοβάται μη του ρίξουν φόλα σε κάτι ντόπερμαν που έχει στην αυλή . Δίνει στον Νίκο 800 ευρώ μηνιάτικο για να τα προσέχει . Ο Νίκος είναι τέτοιος κοιμήσης , που ούτε για φύλακας σκύλων δεν κάνει . Κάποια στιγμή έρχεται και η σιωπηλή και οξύθυμη γυναίκα του θείου στο σπίτι , η Γωγώ . Η θεία θα χαμογελάσει για πρώτη φορά όταν θα δει τον αξύριστο ρούχλα ανηψιό να την παίζει άγρια μέσα στο ντούς . Ο θείος έχει τα σκυλιά του πάνω απ'όλα .
Η μαστούρα του βωμολοχικού τριολέ θείος-θεία-μίζερος , δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ...O θείος πάει βόλτα τα σκυλιά , και ο ανηψιός "σπρώχνει" την θεία . Ο θείος τρώει ξύλο από κάτι μούτρα και ξαφνικά θέλει παιδί . Θέλει να φτιάξει κάτι όμορφο . Η θεία θέλει τον ανηψιό . Ο ανηψιός θέλει να σκοτώσει τον θείο . Φεύγει από το σπίτι και μετά από μέρες μαχαιρώνει τον θείο του . Μένει μόνος και τρώει πατατάκια . Η θεία τον βρίσκει και γυρίζουν μαζί στο σπίτι .
Τα χρόνια περνάνε . Έχουν δύο παιδιά . Πάνε στη δουλειά . Λευκό . Τίτλοι τέλους .
Το αρσενικό ντόπερμαν λέγεται Nelson of Krafthill , και το θηλυκό Wendy Betelges .
Και ο σιωπηλός κομήτης στο διάστημα συνεχίζει να πλησιάζει πρός τη Γη ....
---------------------------------------------
Σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ταινίες , αυτή είναι κάπως πιο ευχάριστη , αφού το χριστοπαναγίδι έχει πέσει γύρω στο 10% (λόγω έλλειψης διαλόγων) .
---------------------------------------------
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και στο Υπουργείο Πολιτισμού Κύπρου , που βάλανε λεφτά για να φτιαχτεί αυτή η "ομορφιά"