Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ ΑΠ'ΤΗ ΖΩΗ (1966)

"Βουλωσέ το , γιατί θα στο βουλώσω εγώ .."
"Δεν αντέχω άλλο . Δεν ΜΠΟΡΩ να σε ανεχτώ άλλο !"
γιατί πάνω απ'όλα , σημασία έχει να νιώθεις άνετα μέσα στο σπίτι 
Ρομαντικό ραντεβουδάκι για δύο . Στο καθρεφτάκι του αυτοκινήτου , βλέπουμε και έναν τρίτο άνθρωπο στο πίσω κάθισμα

"Δεν τον φοβάμαι τον θάνατο , τον περιμένω καρτερικά ... δεν μου χρειάζεται πια κουράγιο .."
Η Μάρθα-Φιλμ , παρουσιάζει άλλο ένα δυνατό κοινωνικό δράμα (την πρώτη ταινία της εταιρίας) , με πρωταγωνίστρια την Μάρθα Βούρτση (ιδρυτικό μέλος της εταιρίας , αν δεν το κατάλαβες απ΄το όνομα) . 
Η άλλοτε διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια , Μάνια Βαγία , προσπαθεί να ζήσει την κόρη της Ρηνούλα , δουλεύοντας σε ασήμαντα νυχτερινά κέντρα . Συλλαμβάνεται και κατηγορείται για το φόνο του πρώην άντρα της του Νότη . Με τον Νότη δεν περνούσε και τόσο καλά , οπότε τα στοιχεία είναι εναντίον της . Αφού βρέθηκε δηλητηριασμένος μετά από επίσκεψή της στο σπίτι του , και εκείνη είχε κίνητρο λόγω οικιακής ψυχολογικής βίας (ο τύπος ήταν μούτρο και χαρτόπαιζε τα νυχτοκάματά της) , αυτή πρέπει να το'κανε . Μέσα στη φυλακή θυμάται τι έχει ζήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή . Ο φοιτητής , τον οποίο κάποτε αγαπούσε , είναι τώρα ο δικηγόρος που την υπερασπίζεται , και του τα λέει όλα απ'την αρχή ...
Η Μάρθα Βούρτση είναι η Μάνια Βαγία . Τραγουδιάρα σε νυχτομάγαζα του τρόμου . Κάποτε μεγάλη φίρμα , τώρα τραγουδά κάτι μιζερο-τράγουδα σε στυλ Φαραντούρη και μας χαλάει το κέφι . Ακόμη και οι μουσικοί γύρω της φαίνονται στραβωμένοι . Πάει στην φυλακή μετά από υποψία πως σκότωσε το μούτρο τον πρώην άντρα της . Μέσα στο κελι που μοιάζει με άδειο δωμάτιο σπιτιού , θυμάται τα γεγονότα και τα λέει στον δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπεράσπισή της , τον Γιώργο . Στην φυλακή γράφει καινούργια τραγούδια , αφού κάποτε είχε πάρει και βραβείο Πρώτης Ελληνίδας Συνθέτριας .
Ο Γιώργος Καμπανέλης είναι ο Γιώργος Βαρέντης , κυριλέ δικηγόρος με αισθήματα για τη Μάνια . Παλιότερα τα "είχαν" με την Μάνια , άλλα όποτε πήγαινε να της μιλήσει για Ρωμαϊκό Δίκαιο , εκείνη των διέκοπτε λέγοντάς του πως δεν τα καταλαβαίνει αυτά . Εκείνη είναι τραγουδίστρια . Το κουστούμι , όπως σε κάθε ταινία που τον έχω δει , δεν το αποχωρίζεται ποτέ . Κάποιος του πρότεινε φαίνεται να πάει στο κάστινγκ για το MEN IN BLACK , 30 χρόνια πριν γυριστεί ...
Ο Μάνος Κατράκης είναι ο ακριβοδίκαιος εισαγγελέας Βαρέντης . Την θεωρεί μπουζουκτζού και δεν θέλει ο γιος του να έχει παρτίδες μαζί της . Κυκλοφορεί με άνετο μπουρνούζι ΠΑΝΩ απ'το σακάκι του , μέσα στο σπίτι . Πρέπει να είναι έτοιμος να αγορεύσει ανά πάσα στιγμή ! Το έχει η οικογένεια το φετίχ .. Είναι ο εισαγγελέας που αναλαμβάνει την υπόθεση , οπότε γιος και πατέρας , έρχονται αντιμέτωποι .. Ζητάει την εσχάτη των ποινών .
Ο Λαυρέντης Διανέλλος είναι ο φεσο-μπουζουκτζής ο Ντίνος που κάνει ότι παίζει δίπλα στην Βαγία .
Ο Κώστας Φυσσούν είναι ο λιμοκοντόρος ακαμάτης σύζυγος , ο Νότης . "Βουλωσέ το , γιατί θα στο βουλώσω εγώ" , είναι το αγαπημένο του επιχείρημα . Όταν δεν τον καταλαβαίνει η Μάνια , σηκώνει το χέρι ... Μετά τον χωρισμό γίνεται η διάγνωση του καρκίνου και ο Νότης αποφασίζει να πάει στους ουρανούς πίνοντας στρυχνίνη .
H μικρούλα Νάνσυ Μάνδρου , είναι η κόρη της Βαγιάς , Ρηνούλα . Τώρα που η μανούλα είναι φυλακή , μένει στου Γιώργου (γιατί ο γιος του Ντίνου έχει ιλαρά) . Την ημέρα της υποτιθέμενης εκτέλεσης της μανούλας , το παιδί παθαίνει ανεξήγητα υψηλό πυρετό που συνοδεύεται με παραμιλήτα και παραισθήσεις .. Εκεί μαθαίνουν όλοι πως τελικά ευθύνεται η μικρή για τον υδράργυρο μέσα στο κρασί !
------------------------------------------------------
-Βραβείο Ευρωπαϊκη Ιστοριά 16ου Αιώνα , πάει :
O σύζυγος δηλητηριάστηκε με στρυχνίνη και υδράργυρο . Ο νέος Βασιλιάς της Αγγλίας είναι ο Ερρίκος ο 5ος .
-Βραβείο Εξωτερικά Γυρίσματα , πάει :
χαλαρό τσιγαράκι , ενώ πλησιάζει το οστικό κύμα ...
Τις περισσότερες φορές , σε φυσικές σκηνές , ο φωτισμός κατάφερνε να δημιουργήσει πάνω στο φιλμ ατμόσφαιρα "λάμψη απ'την πυρηνική βόμβα" . 
-Βραβείο Λαθρανάγνωση , πάει :
Oι γνωστοί τζαμπατζήδες της είδησης , από τότε λυμαίνονταν τα περίπτερα του κέντρου της Αθήνας . Ακόμη κι αν ζει τώρα αυτός ο τύπος , θα κάνει την ίδια δουλειά . ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗ ΡΕ ΚΑΡΜΙΡΗ !!
-Βραβείο Τελευταία Επιθυμία , πάει :
Η Μάνια έχει γράψει τραγουδάρα με τίτλο "Τώρα Που Φεύγω Απ'Τη Ζωή" . Θέλει να το τραγουδήσει με ορχήστρα μέσα στην φυλακή , την νύχτα πριν την εκτέλεση της ..