Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑΜΤΑΚΟΣ, Ο ΕΡΩΤΟΓΥΦΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΤΑΤSΟΥΝ (1988)

"Δώσε μου εσύ τη διεύθυνση και θα'μαι στην ώρα μου ανακριβώς !"
Ο Σεπτέμβρης τελειώνει , αλλά άλλη μια απο τις 14 ταινίες του καρατερίστα Μιχάλη Μόσιου , είναι γυρισμένη απ'την αρχή και έτοιμη για προβολή !
Σύντομο Φεσογραφικό :
Ο Μόσιος ενσάρκωσε τον ήρωα της λαϊκής γυφτιάς Ταμτάκο με μεγάλη επιτυχία κατά την διάρκεια αυτής της καταραμένης δεκαετίας του '80 (και συνέχισε να το κάνει μέχρι και το 2008 , σε διάφορες επιθεωρήσεις - τον έχω δεί κι όλας στη σκηνή και μου είχε φανεί κάπως κουρασμένος - σε φάση "ωραία , κάνω για άλλη μια το γύφτο , δεν γαμιούνται όλα ;") .
Όλα ξεκίνησαν με την ταινία ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΣ ΡΩΜΙΟΣ (1980) , του Παύλου Φιλίππου . Στο σενάριο τότε (και τώρα) , ήταν ο Γιώργος Μυλωνάς (μεγάλος χρονικογράφος και εκφραστής της Ελληνικής γυφτιάς) . Οι πρωταγωνιστές ήταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος , ο Νίκος Ρίζος και ο Νίκος Τσούκας . Ο Ταμτάκος στην πρώτη του εμφάνιση είναι πέμπτος χαρακτήρας , αλλά το πηγαίο ταλέντο του να κάνει τον τσιγκανόγυφτα με την ρόζ κάλτσα φορεμένη πάνω απ'το παντελόνι , τον απογείωσε σε μία ανελέητη βιντεο-καταιγίδα φαρσο-κωμωδιών , που ευτυχώς ξεβράστηκε μαζί με το πτώμα της δεκαετίας , το 1990 .
Μετά απο αυτή την εν μέρη εισαγωγή στο μαχαλάδικο σινεματόγραφο του Μιχάλη Μόσιου , ας δούμε και την ταινιά , γιατί όπως γράφει και στο εξώφυλλο "το τάβλι θέλει υπομονή κι η γκόμενα κυνήγι ..." (και κάποια πράγματα απαιτούν πολύ περισσότερη υπομονή) .
Η σύνοψη της βιντεοκασέτας αναφέρει :
Ο Ταμτάκος μετά από καιρό γυρίζει στο τσαντήρι της γυναίκας του , φέρνοντας μαζί του μια κοπέλα . Την έχει κλέψει την ώρα του γάμου της και την έχει κάνει να πιστέψει ότι θα διώξει την γυναίκα του και θα κρατήσει μόνον αυτή . Αλλά ...
Αύτά τα "αλλά" μας είχαν φάει και τότε και τώρα ...
Ο Ταμτάκος είναι δίγαμος , αλλά λόγω κεράτου από την πρώτη του γυναίκα , γίνεται ανίκανος . Βγαίνουν τύποι πίσω από μπουγάδες και τον κράζουν στον μαχαλά . Του βάζουν κέρατα πάνω στο ntatsun . Είναι ένα ψυχολογικό ράκος και δεν μπορεί να λειτουργήσει με καμία απ'τις γυναίκες του . Μέχρι και αγιασμό του κάνουν για να γιάνει .
Η Αθηνά Μαυρομάτη είναι η Πόπη , η γυναίκα του Ταμτάκου . Εδώ και 4 χρόνια . Υπάρχουν κάποια σύννεφα στη σχέση τους . Την περίοδο που ο Ταμτάκος πούλαγε πειρατικές βιντεοκασέτες , εκείνη πάει με άλλον , και ο τύπος πεθαίνει πάνω της . Η τουλάχιστον έτσι βγήκε προς τα έξω , αφού στην πραγματικότητα , η Πόπη του έκανε ένεση και εκείνος πέθανε απο συγκοπή στα χέρια της την ώρα που μπήκαν τα αδέλφια του Ταμτάκου στο δωμάτιο .
Η σεξουάλα Βίνα Ασίκη είναι η Μάρω , η τύπισσα που κλέβει ο Ταμτάκος απ΄τον γυφτο-γάμο . Ήταν να παντρευτεί τον Γκέκο , αλλά το'σκασε . Χόρευε το τσιφτετέλι ανάμεσα σε αναμένους πυρσούς και οι αφίνγγανοι παλαμακιάζανε την ζωή τους στο άπειρο . Ο Ταμτάκος την θέλει "αροντάριστη" , γι'αυτό την έκλεψε πριν την πρώτη νύχτα του γάμου . Την βολεύει σε ένα ξενοδοχείο μέχρι να πάρει προφορικό διαζύγιο από την Πόπη . Βέβαια η ιστορία με το κέρατο , καθυστερεί τις διαδικασίες .
Η Στέλλα Κωνσταντινίδου είναι η Τασούλα , η χήρα του Μάρκου , του τύπου που πήγε με την Πόπη . Ο Ταμτάκος ορκίζεται σεξουαλική εκδίκηση για ιατρικούς λόγους . Της κολάει άγρια , αλλά εκείνη κάνει την δύσκολη . Η Τασούλα είναι η μόνη του ελπίδα να επανέλθει .
Ο Γιώργος Βασιλείου είναι ο μεγάλος αδελφός του Ταμτάκου . Δεν ακούμε ποτέ το ονομά του .
Ο Λευτέρης Μελέτης είναι ο Τσίτας , ο άλλος αδελφός του . Τους ντροπιάζει με όλα όσα έχουν γίνει και δεν θέλουν πολλά πολλά μαζί του . "Το αίμα ούζο δεν γίνεται" .
Ο Πέτρος Ξεκούκης έχει πέρασμα ως μυστακοφόρος γύφτος . Είναι μέσα σε μπούγιο για να γεμίσει το πλάνο . Χτυπάει παλαμάκια σε ζεμπεκιά Ζαγωραίου .
Το ίδιο και ο Ηλίας "Χάρος" Κωνσταντίνου . Κάνει τον καφετζή .
--------------------------------------------------------------
-Βραβείο Γυφτοχώρι , πάει :
Ο Ταμτάκος και η φατρία του , μένουν στο γνωστό αυθαίρετο εξοχικό βιντεοκασετόσπιτο σε περιοχή που λέγεται Γυφτοχώρι . Έχει και πινακίδα καρφωμένη πάνω σε δέντρο .
-Βραβείο Μεταλ Χάμερ , πάει :
O Ταμτάκος έχει ευχάριστο διάλογο με την κουφή μητέρα του -
"Τι ακούς με αυτά στα αυτιά σου ;
- Xέβι Μέταλ !
- Χέσε Μέσα ; "
-Βραβείο Κάρλ Γιούνγκ , πάει :
Στον Γιώργο Μυλωνά . O Ταμτάκος λιποθυμάει από την είδηση του κέρατου της Πόπης και μεταφέρεται στο νοσοκομείο . Ο γιατρός βγάζει άμεση διάγνωση :
" Η επιθυμίες του προ-εγώ του ήρθαν σε σύγκρουση με τις επιταγές του υπερ-εγώ του . Κι όσες φορές η αποθημένη , ή καλύτερα η ενστινκτική παρόρμηση αναδείεται είς τον χώρο της συνειδήσεως και ζητά ικανοποίηση , η εσωτερική ασφάλεια διαταράσεται , το εγώ απειλείται και εμφανίζεται μια κατακόρυφη πτώση του ηθικού και των γεννητικών οργάνων και παρορμήσεων , δηλαδή μια πτώση ..."
-Βραβείο Άλιστερ Κρόουλι , πάει :
Ο Ταμτάκος καλυμένος με ένα σεντόνι , προσπαθεί να νικήσει την ανικανότητα με αυτοσχέδιο εξορκισμό γύφτικου μυστικισμού .

''Ωξω τα τρία κακά και ο σατανάς ο κουτσός !" και "Αφτάρ νταούλια τζιτζιμπά καφκά ντινάρ καμπαρντινά"