Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ (2006)

"ΣΤΙΣ ΚΑΡΓΙΟΛΕΣ ΦΡΕΝΟ ! ΠΟΥΤΣΟ ΚΑΙ ΞΥΛΟ !"
Γνωστό και ως ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΩΣΤΑΥΡΙΔΙΑ 2 .
Ο Γιάννης Οικονομίδης επιστρέφει στην κινηματογραφική του ψυχανάλυση , δημιουργώντας υψηλή τέχνη για άλλη μια φορά . Χρησιμοποίησα και το εξώφυλλο με τις μουτζούρες για να τονίσω την αισθητική του καλλιτέχνη .
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Περιστέρι , συγκεκριμένα στο Μπουρνάζι , που απ'ότι βλέπω στο όραμα του σκηνοθέτη κατοικείται αποκλειστικά από απροσάρμοστους υπανθρώπους που δέρνουν τις γυναίκες τους . Στα @ρχίδια μου και η λαϊκη σκατοψυχία και τα άγχη της εργατικής τάξης που ο κάθε τυχάρπαστος προσπαθεί να αποτυπώσει στην οποιαδήποτε ιστορία του , γυρίζοντας σε HD στις "Δυτικές Συνοικίες" . Αλλά όλο ξεχνάω , εδώ στην "άγρια δύση" τα πίναμε παρέα με τον Νίβο και τον Μαζωνάκη εμείς τ'αλάνια , οπότε είμαστε πιο αυθεντικοί από το υπόλοιπο Αττικής ...
Με λίγα λόγια , τον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο και τους δημιουργούς του , τον έχω παντελώς χ#σμένο , μιας και ο κάθε πικραμμένος αποφασίζει να κάνει την ψυχοπαθολογία του νοσηρή εικόνα , αντί να γυρίσει οποιαδήποτε ταινία δράσης , ή τρόμου , ή οτιδήποτε άλλο που να χρησιμοποιεί την οποιαδήποτε μυθιστορία . Με τι προσόντα , και τι κοινό να μου πείς ; Άρα επιστρέφουμε στον φαύλο κύκλο της υπανθρωπίας , αναιρώντας περίτρανα την παραπάνω παράγραφο . Μαλλόν εδώ στην δύση είμαστε όντως όλοι λαϊκοι υπάνθρωποι . Ο κάθε λαός έχει τον κινηματογράφο που του αξίζει (και κυριότερα , που ΜΠΟΡΕΙ να κάνει) και ΄δω στην φραπεδοχώρα , τι καλύτερο από σαχλοκωμωδίες , δράματα , και γηπεδικό τσαμπουκά ;
Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Ερρίκος Λίτσης (ο στραβωμένος καράφλας από το ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ) . Έδω κάνει τον Τάκη , τον "όλα καλά ρε" , γνωστός και ως "Μαλάκα Τάκη". Με ξούρα και κολομπέ χειρολαβή μουτσάκα . Ο Τάκης είναι ένας μεσήλικας , παγιδευμένος εργάτης σε βιοτεχνία του τρόμου . Παντρεμένος με μια τρελή που βρίζει και που πηδιέται με άλλους , με μωρό νεογέννητο . Τον πιέζουν όλοι από παντού . Χρωστάει λεφτά . Του χρωστάνε αγάπη . Δεν μιλάει (ναι καλά , δεν μιλάει , μόνο βρίζει) . Προσπαθεί να ξεφύγει . Κανείς δεν τον αφήνει σε ησυχία . Η γυναίκα του (που τον βρίζει) , ο εργοδότης (που τον βρίζει) , ο τοκογλύφος (που ναι , τον βρίζει κι αυτός) , οι συγγενείς (έχει μια αδελφή που τον βρίζει και μια που είναι καθυστερημένη και δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι) , οι φίλοι (που τον βρίζουν) . Μόνο το νεογέννητο δεν τον βρίζει ακόμη , γιατί δεν έχει μάθει ακόμη να μιλάει . Βία και καταπίεση . Λεκτική , ψυχική , σωματική . Σφίγγει τα δόντια και κάνει μασαζάκι στα μπούτια του αφεντικού του .

Όλοι εναντίον ενός και ο Θεός εναντίον όλων (βρε μανία με αυτόν τον θεό - καταφέρατε με μεγάλη επιτυχία να κλάσετε τ'@ρχίδια σε ένα δογματικό οικοδόμημα που κυριαρχεί στον πλανήτη τις τελευταίες 2 χιλιετίες με την ροκενρόλικη φεσο-ασέβια - Πάτε όμως και παντρεύεστε όλοι σαν τους μαλάκηδες στις εκκλησίες όταν έρθει η ώρα) .
 Καλύτερα να επιστρέψω ξανά στις μ@λακοβιντεοταινίες του '80 και τα φεσο-δράματα του '60 ... Τότε ξέρανε τι κάνανε με τα άγχη τους ...
-----------------------------------------------------
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2006 , πάει :
 Για καλύτερη κατανόηση του τι βλέπεις , βάλε και αγγλικούς υπότιτλους για να ξεράσεις από την απόδοση των μανιασμένων νεο-ελληνικών διαλόγων του Οικονομίδη και του Λίτση (το 90% των βρισιών μένει αμετάφραστο) . 
-Βραβείο Αισχύλος Τραγωδός , πάει :
Το κοντέρ που μέτραγε το "μαλάκα" και κάθε παράγωγό του , πρέπει να έσπασε κάποια στιγμή .
-Βραβείο Ήθελα Να Το Βγάλω Πρίν Φτάσει Στα Τριάντα Λεπτά , πάει :
ΣΕ ΜΕΝΑ . Αλλά το ασταμάτητο βρισίδι λειτουργεί όπως τα σκατά στη μύγα ! Κολλάς πάνω του για ολόκληρα τα 117 βασανιστικά λεπτά της διάρκειας ..
-Βραβείο Έτσι Και Σας Πετύχω Στον Δρόμο Θα Σας Κλωτσήσω Παλιοχίπιδες , πάει :
Στην Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (υπάρχει κάτι τέτοιο - και υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται γι'αυτό ;) , που το ψήφισε Καλύτερη Ελληνική Ταινία για το 2006 .