Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ (1965)

ΣΑΧΛΑ ΠΡΙΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ Η ΘΥΕΛΛΑ ..


ΘΕΛΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ !

Η ΛΙΖΑ , Ο ΓΥΦΤΑΡΕΑΣ ΚΑΙ Η ΤΣΙΤΑ ..

Η ΤΣΙΤΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΝΝΙΝΟ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΕΥΠ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ

Η ΚΑΡΜΕΛΑ Η ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΦΙ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΜΠΟΥΤΑΚΙ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

Ο TOUS ΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ ..
"Είμαι μόνη στον κόσμο .. δεν έχω κανέναν να μου πει μια γλυκιά κουβέντα .."
Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει με δάκρυα στα μάτια . Ο Κώστας Στράντζαλης σκηνοθετεί σκουπίζοντας τα δικά του . Η Μεγαλόχαρη κάνει το θαύμα της ....
Η Μαρία Μερφάτη αναζητά επί 6 ολόκληρα χρόνια την μονάκριβη κόρη της Λίζα , την οποία έχει χάσει σε ένα ναυάγιο (;) , αλλά αρνείται να πιστέψει ότι είναι νεκρή . Η μικρή είναι πράγματι ζωντανή και ζει δίπλα σ'ένα γυρολόγο γύφτο , που δεν σκοπεύει να την παραδώσει στους γονείς της . Τελικά όμως , με την βοήθεια της Μεγαλόχαρης , το κορίτσι θα ξαναβρεί τους γονείς του ...
Η Άντζελα Ζήλεια είναι η Μαρία Μαρφάτη . Αγάπες και λουλούδια στην αρχή της ταινίας , με ονειροπόλα σάχλα για πολύτεκνη οικογένεια σε έξοδο στο κοντινό ζαχαροπλαστείο . Μετά μιζέρια και σπαραγμός . Καν'τε παιδιά να δώσετε νόημα στην ζωή σας ... Η Μαρία ήθελε να ξεκινήσει ποδοσφαιρική ομάδα , όμως ο θεός την αξίωσε να κάνει μόνο ένα παιδί . Έχει γεμίσει την μικρή με τρομαχτικά λούτρινα παιχνίδια , και της έχει πάρει τ'αυτιά απ'τα τραγούδια . Με το που χάνει το παιδί στο φεσο-ναυάγιο , αρχίζει να μιλάει με την πικρή και απέραντη θάλασσα και να ζητάει ευθύνες απ'την κακούργα πνίχτρα .
Ο Θανάσης Μυλωνάς είναι ο Αλέκος Μαρφάτης , ο άντρας της Μαρίας . Είναι συγκαταβατικός και καλός . Το ηλίθιο χαμόγελο της επιτυχίας δεν ξεγελάει κανέναν . Ο τύπος δεν είναι για μικροαστικές μιζέριες . Κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι του με κουστουμιά . Ξέρεις όμως πως είναι οι γυναίκες όταν τους καρφωθεί μια ιδέα στο μυαλό .
Η Μαιρούλα Ευαγγέλου είναι η μικρή Λίζα που χάθηκε στο ναυάγιο . Το κοριτσάκι διασώθηκε από τους άντρες ενός διερχόμενου πλοίου , οι οποίοι στη συνέχεια το άφησαν σε έναν ηλικιωμένο ψαρά και εκείνος το παρέδωσε στον γύφτο για να το πάει στους γονείς του . Ο τσιγγανόγυφτας βέβαια είχε άλλα σχέδια , αφού της φόρεσε μαχαλάδικο τσεμπέρι και την μαθαίνει με συνοπτικές διαδικασίες να ζητιανεύει και να τραγουδάει . Κάποια στιγμή , η Λίζα θα βρεθεί τυχαία πίσω στην γειτονιά της και από ένα τραγούδι θα την καταλάβει η γιαγιά της , αλλά μέχρι να καταλάβουν όλοι πως είναι η χαμένη τους κόρη (θα την συναντήσουν και οι γονείς της , αλλά θα φοράει μάσκα , λόγω αποκριών) , ο γύφτουλας θα έχει καταστρώσει σχέδιο εκβιασμού ..
Ο Ζαννίνο είναι ο εν λόγω τσιγγανόγυφτας . Περιφέρεται με έναν ψωραλέο μπαμπουίνο που φοράει φίμωτρο . Με το που παίρνει το κοριτσάκι για να το παραδώσει και-καλά στην χωροφυλακή , το στρώνει στην δουλειά , για τα επόμενα 6 χρόνια ! Αυτός κλάνει καθημερινά στο κρασί με τα κέρδη από το σόου του , και η μικρή Λίζα προσεύχεται για ένα καλύτερο αύριο (αλλά τρώει σφαλιάρα που πάει σύννεφο) . Ο αγριάνθρωπος φοβερίζει το κοριτσάκι , πως έτσι και του φύγει , θα την βρει όπου κι αν πάει και θα την σκοτώσει ! Την Λίζα τελικά την βοηθάει ένας νεαρός κουρελής να επιστρέψει στο σπίτι της ...
Ο Μπαμπουίνος με το φίμωτρο , κάνει την Τσίτα , την μαϊμού . Ο Ζαννίνο την σέρνει μαζί του με μια αλυσίδα , αλλά η Τσίτα δεν είναι πρόθυμη να χορέψει τσιφτετέλι σινανάι γιαβρούμ για τους θαμώνες στις ταβέρνες που κάνουν περιοδεία ... Κάνει μόνο τούμπες .
Η Μεγαλόχαρη εδώ έχει ρόλο γκέστ στάρ , μιας που παίζει τον μεγαλόχαρο εαυτό της . Κάνει το θαύμα της , και η μικρή επιστρέφει στους γονείς της . Συνήθως η Μεγαλόχαρη σώζει επιλεκτικά μοναστήρια από φωτιές , βγάζει άγιους ανθρώπους από την φυλακή , και γενικά κάνει τα στραβά μάτια σε όσα δεινά συμβαίνουν εντός και εκτός Ελλάδας ...
------------------------------------------------------------
-Βραβείο Μουσικό Ζομπόραμα , πάει :
Ο Γιώργος Ζαμπέτας και η Βίκυ Μοσχολιού στα ντέκς της προλεταριακής διασκέδασης .
-Βραβείο Ήρθαν Οι Μπουζουκτζήδες , πάει :
"Παιδιά παιξ'τε , εγώ πλερώνω ...
- Έγινε ..."  - και ξεκινάει το τσιγγάνικο γλέντι μέσα στην ταβέρνα , με τραγουδιστή που μοιάζει με τον Tous . "Ντάχτιρι-νταχτιρ-νταχτιριντέ , είπε η αγάπη μου το ναί"
-Βραβείο Πρώτη Φορά Έρχομαι Σε Αυτή Τη Ταβέρνα , πάει :
Οι ίδιοι και οι ίδιοι θαμώνες , σε "διαφορετικές ταβέρνες" (που είναι η ίδια ταβέρνα) , απλά κάθονται σε διαφορετικά τραπέζια ..