Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΔΟΜΕΝΗ (1965)

"Όταν μια γυναίκα αγαπάει , δεν μπορεί να ξεχωρίσει το καλό απ'το κακό .."
Ο Μάνος , ιδιοκτήτης ενός κέντρου διασκέδασης, παρακολουθείται από μια μυστηριώδη γυναίκα . Παράλληλα, η τραγουδίστρια του κέντρου προσπαθεί να τον πλησιάσει, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της γυναίκας του . Εκείνη διαισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και, παρασυρμένη από την εμφάνιση ενός παλιού της έρωτα , εγκαταλείπει τον άντρα της, για να το μετανιώσει αμέσως μετά.
Ο Γιώργος Καμπανέλλης είναι ο Μάνος . Του πάει ο ρόλος του νυχτόβιου . Κυκλοφορεί παντού με το κουστούμι για άλλη μια φορά ..
Η Έφη Οικονόμου είναι η τραγουδίστρια Μόνικα . Στέκεται ημιανάπαυση όταν τραγουδάει . Πίνει και καπνίζει . Είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Μάνο . Παιδική φίλη της Χριστίνας . Πάντα την ζήλευε . Βάζει φιτιλιές στην Χριστίνα , πέρνοντας την τηλέφωνο και λεγωντάς της πως ο άντρας της έχει σπιτομένη την γκόμενα σε γκαρσονιέρα ... Το ίδιο κάνει αργότερα και στον Μάνο , λέγοντάς του για την Χριστίνα .
Η Μάρθα Βούρτση είναι η γυναίκα του Μάνου , Χριστίνα . Δεν ξέρει τι θέλει . Νομίζει πως ο άντρας της ξενοκοιτάζει . Σε μια γιορτή στο νυχτερινό κέντρο , ξεφτιλίζει δημόσια την μάνα της χωρίς να το ξέρει , γυρίζει σπίτι , φοράει μια πρόχειρη προβιά από λεοπάρδαλη και φεύγει μεσ'τη νύχτα ... Πάει στου Φώτη να του κλαφτεί .
Ο Στέφανος Στρατηγός είναι ο Φώτης , ο μορφονιός απ'το παρελθόν . Ακόμη να την ξεχάσει . Δεν ήταν τυχερό όμως να είναι μαζί . Ο Φώτης τυχαίνει να είναι και καλός φίλος του Μάνου ! Μόνο που δεν λιποθυμάει η Χριστίνα όταν της τον συστήνει ο Μάνος . Είναι και σκληρός τύπος , αφού ρίχνει κάτι αυτοσχέδιες καρατιές σε δύο μούτρα που πειράξαν την Χριστίνα μια νύχτα . Την αγαπάει ακόμη ...
Η Ίλυα Λιβυκού είναι η Ελβίρα , η μυστηριώδη γυναίκα . 40 χρονών σύμφωνα με την Μόνικα (46 στην πραγματικότητα) . Παρακολουθεί συνέχεια τον Μάνο και την οικογενειά του . Φαίνεται πως γνωρίζει καλά τον Μάνο , αφού της νοικιάζει και σπίτι να μένει ! Τόσο θέατρο για να δεί την κόρη της . Να πως γίνονται οι παρεξηγήσεις ...

ΑΝΑΤΡΟΠΑΡΑ ΦΩΣΚΟΛΟΣ : Είναι η νεκρή μητέρα της Χριστίνας !
Ο Θόδωρος "Τζόν Τζάφερσον" Μορίδης είναι ο πατέρας της Χριστίνας . Περπατάει τις νύχτες τύφλα μέσ'τους δρόμους . Δεν μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο της γυναίκας του εδώ και 20 χρόνια ! Εντάξη , δεν κλάνει πάνω του κάθε μέρα , μόνο στο μνημόσυνο νομίζει ότι παίζει σε τραγωδία - "Πέθανεεεεε - Πέθανεεε - ΠΕΘΑΝΕΕΕΕ" !! Τελικά δεν είναι νεκρή .
Η Ταϋγέτη και ο Νίκος Φέρμας κάνουν γουστόζικο χαβαλέ ως κωμικό ζευγάρι που δουλεύουν στο μαγαζί του Μάνου . Η Κατινάρα η καθαρίστρια θέλει τον "κρυομπλαστρο μαουνιέρη" , αλλά ο Ασημάκης ο άνθρωπος της πιάτσας , την θεωρεί "νύφη του Φρανκενστάιν" . Ο Ασημάκης ντρέπεται που έχει γίνει τέτοια ξετσίπωτη η κόρη του .
Η μικρή Λίνα Οικονομίδου είναι η κορούλα της Χριστίνας . Είναι λες και έχει φύγει από το πλατό του "Χωριού των Καταραμένων" με το πλατινέ μαλλί που έχει ... Παθαίνει και έναν πυρετό που δεν κατεβαίνει με τίποτα (έπεσε σε νερά) , κορυφώνοντας το δράμα του χωρισμού !
---------------------------------------------------------
-Βραβείο Μουσικό Ζομπόραμα , πάει :
Στα ντεκς της λαϊκής νυχτερινής διασκέδασης ο Πέτρος Αναγνωστάκης με την Μαρία Καρρά , και το ευτυχισμένο ζευγάρι Καζατζίδης , και Μαρινέλλα . Τραγουδούν τα "Μεσ'της αγάπης μας το τζάκι" και "Τώρα που σε έχω ανάγκη" . Με τη Μαρινέλλα με μαύρη αφράτη μαλλούρα να κάθεται σούζα δίπλα στον αρχι-μίζερο με τη κιθάρα .
-Βραβείο Ζωγραφιστό Μουστακάκι Έρολ Φλίν , πάει :
Στον τραγουδιστή Πέτρο Αναγνωστάκη . Θα μπορούσε άνετα να κάνει και τον πειρατή . 
-Βραβείο Προσευχή Από Δάκρυα , πάει :
"Παναγιά παρθένα , εσύ που πόνεσες τόσο πολύ , που έκλαψες τόσο , ευλόγησε το σπίτι μας να είναι πάντα αγαπημένο ..."