Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΣΟΥΠΕΡ ΛΥΚΕΙΟ Νο.1 ΑΚΡΩΣ ΚΟΥΦΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΒΟ (1985)



"Δεν μου λες Κολοβέ , τώρα τελευταία εσείς εδώ οι πισινοί θα έρχεστε για να κοιμόσαστε ;
- Συγνώμη κύριε καθηγητά , δεν κοιμόταν ο πισίνος μου , εγώ κοιμόμουνα ..."

Σκηνοθεσία Παναγιώτης Κωνσταντίνου ( ΑΓΟΥΡΗ ΣΑΡΚΑ , 6 ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ - Παναγιωτάκι και εσύ στο βιντεο-φέσι το έριξες μετά , ε;) .
Ο Ηλίας "Με Έφαγαν Τα Κυκλώματα Από Το Καλημέρα Ζωή" Κακλαμάνης είναι ο άνθρωπος πίσω από το σενάριο της "μεγάλης πλάκας της χρονιάς" .
Βιντεοκασετίστικη Σύνοψις :
Ο Σωτηρίου , ο Κολοβός , ο Κόπανος , ο Τσίγκος και ο Κάβουρας είναι πέντε ωραίοι τρελοί μαθητές ενός μικτού λυκείου . Μαζί με τα κορίτσια , τη Χρόνη , τη Χαρίτου , τη Χριστίνα και άλλες μπλέκουν σε διάφορες τρελές καταστάσεις . Ο Λυκειάρχης (ο σερίφης) και ο καθηγητής των Λατινικών (ο Κορνήλιος ο σπαστικός) είναι καθηγητές τους στο Λύκειο ...
Οι "Μαθητές" :
Ο Έλληνας Bruce Willis Παύλος Ευαγγελόπουλος ( ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΩΡΑ 12 , ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ ) είναι ο Σωτηρίου . Είναι ο μόνος με κανονικό επίθετο από τους χαβαλέδες . Οι υπόλοιποι είναι λες και βρίσκονται σε αναμορφωτήριο .
Ο Κώστας Μακέδος είναι ο Κολοβός . Διαβάζει γουέστρεν όλη τη μέρα και κοιμάται μέσα στη τάξη .
Ο Γιώργος Φλώρος είναι ο Κόπανος .
Ο Μάκης "Καληνύχτα Πατέρα" Δελλαπόρτας ( ΤΟ ΣΟΥΤΙΕΝ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ ) είναι ο Τσίγκος .
Ο Κάβουρας δεν κατάφερα ποτέ να εντοπίσω ποιός είναι .
Η Βάσια Παναγοπούλου είναι η Χρόνη . Είναι σε σχέση με τον Σωτηρίου . Πρόεδρος της παρέας με την εξυπνάδα έτοιμη στο στόμα . Ο Κώστας "Αρχιδούκας" Παληός είναι ο γκεστ σταρ βιομήχανος πατέρας της Παναγοπούλου που θέλει να της κάνει κατάσταση με τον γιο ενός άλλου βιομήχανου . Είχα την ελπίδα πως αυτός θα ήταν ο Ηλίας Κακλαμάνης , αλλά ο Ηλίας δεν εμφανίζεται καθόλου στη ταινία .
Η Τζένη Δανιά ( ΓΡΑΝΙΤΑ ΑΠΟ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΗ ΤΡΕΛΛΑ ) είναι η Χαρίτου . Είναι η καλή μαθήτρια της τάξης .
Οι Οργανικοί :
Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς είναι ο λυκειάρχης σερίφης .
Ο Βαγγέλης Πρωτόπαππας είναι ο Κορνήλιος ο σπαστικός .
-----------------------------------------------
Σύνοψις πέρα του οπισθόφυλλου της βιντεοκασέτας :
Πέρα από την σάχλα μέσα στη τάξη , τα παιδιά θέλουν να πάνε εκδρομή για να συνεχίσουν τον χαβαλέ και εκτός σχολείου .
Κέρκυρα , Ρόδος ή Πήλιο για εκδρομή ;
Τα Τρια Τμήματα του λύκειου ψήφισαν Μυτιλήνη . Αλλά επειδή η Χρόνη είναι Πρόεδρος του τμήματος των πρωταγωνιστών (και επειδή ο ψήφος τους καθορίζει με άγνωστο τρόπο τον τελικό προορισμό της εκδρομής) , απειλεί τους υπόλοιπους με ακύρωση της εκδρομής άν δεν βρουν που γκομενίζει καθημερινά ο Σωτηρίου (η σκηνή διαδραματίζεται σε πατήνια με "Life Is Life" να χρωματίζει τις αναμνήσεις) ... Τουλάχιστον έτσι νομίζει η Χρόνη , μιας και ο Σωτηρίου είναι πραγματικά ερωτευμένος με εκείνη και περνάει την μέρα του πουλώντας τίμια λαχεία για το μεροκάματο και βοηθώντας τη μάνα του που καθαρίζει σκάλες !
Για την εκδρομή χρειάζονται λεφτά . Για να βρεθούν λεφτά τα καμάρια ετοιμάζουν θεατρική παράσταση στο σχολείο ...
Για περισσότερη δράση και δράμα στην συνέχεια , υπάρχουν και κάτι μούτρα που πουλάνε "χόρτο" μέσα στο σχολείο !
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΙΑΣΗ Νο.1 :
Την ελληνική διασκευή του The Wall με διαμορφωμένο στοίχο "όλοι αυτοί η τύποι μοιάζουν με αδελφές" στον ρυθμό του "all in all it was just bricks in the wall" , μόνο ο Κακλαμάνης θα μπορούσε να την σκεφτεί ως υπόβαρθρο σε σκηνή ξύλου μεταξύ της παρέας και των "χορτεμπόρων" (βάζω στοίχημα πως οι στοίχοι των τραγουδιών είναι δικοί του) .
Γενικότερα το όλο κλίμα της ταινίας μεταλλάσεται από την αναμενόμενη κλανο-κωμωδία με λύκειο σε κλασικό φέσι με ξύλο , ενώ ταυτόχρονα η αίσθηση μιούζικαλ αντικαθιστά και μπερδεύει τα πάντα , ειδικά όταν βλέπεις Ελληνική ευαισθησία τύπου We Are The World με Μακέδο να τραγουδάει για "τα παιδιά που διψάνε κάπου εκεί στην Αφρική" (;) .
Ειλικρινά , ο Κωνσταντίνου έκανε θαύμα που κατάφερε να μεταφέρει το όραμα του Ηλία στην μεγάλη οθόνη και ταυτόχρονα να γλυτώσει τον δημόσιο ξυλοδαρμό .
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΙΑΣΗ Νο.2 :
1."Ρε σύ Κόπανε , πάρε τα παπούτσια μου και πήγαινε τα στη τουαλέτα .
- Γιατί ;
- Βαριέμαι να κατουρήσω ."
2."Κολοβέ , τι ανακάλυψε η Μαντάμ Κιουρί ;
-Το Μανικιούρ ."
3."Ε λοιπόν , εσύ στο δούλεμα ξυρίζεις σκατζόχοιρο με μπικ !"
--------------------------------------------------
- Βραβείο Αυθόρμητο Χορευτικό , πάει :
Στο σενάριο του Ηλία Κακλαμάνη . Πόση ατάκα να χωρέσεις μέσα σε 100 λεπτά και τι δομή να ακολουθήσει η ιστορία ; Βάλε κα'να χορό να γουστάρουμε παλιό καλό κινηματογράφο !
Η παρέα των αγοριών δίνει κάτι λεφτά σε μια και-καλά γριούλα η οποία πετάει τα μαύρα νίντζα ρούχα της και αρχίζει να χορεύει παρασέρνοντας τους όλους σε ευχάριστη χορογραφία με υπόκρουση καμπαρέ διασκευή το Money των Pink Floyd .
Ακολουθεί επίσης αυθόρμητο χορευτικό μέσα στο τμήμα με αυθεντικό στοίχο Κακλαμάνη και μουσική :
Αυθόρμητο και το μπρεηκ-ντάσνινγκ ον Μοναστηράκι :



-Ειδικό Βραβείο Καλημέρα Ζωή , πάει :
Στη σκηνοθετική ματιά του Παναγιώτη Κωνσταντίνου :
"Ας κοιτάμε όπου να'ναι την ώρα που μιλάμε μεταξύ μας .. δίνει δραματική ένταση" . Το Καλημέρα Ζωή βέβαια πήρε την εκδίκηση του λίγα χρόνια αργότερα ...