Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΓΚΟΜΕΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ (1989)


"Όποιος συλληφθεί έξω από το σπίτι του μετά τις 10 και μισή , θα τιμωρηθεί !
- Ποιός είσαι ρε δικέ μου , ο Γκμόχ ;!"

Γνωστό και ως Αταξίες Στα Θρανία ...
Σε ευχάριστη σκηνοθεσία Απόστολου Τεγόπουλου και κλίμα κρυάδας από τις γνωστές χοντράδες που χρησιμοποιεί αβέρτα στα σενάρια του ο Λευτέρης Καπώνης , οι πάντα εύκαιροι θιασώτες της σάχλας που συνεχίζουν να κάνουν τους μαθητές μια δεκαετία μετά την απόκτηση του αληθινού τους απολυτηρίου , επιστρέφουν για άλλη μια χρονιά στα θρανία !
Με πρωτοστάτη στις χαμένες χρονιές (8 χρόνια στη τελευταία ταξή) τον Χρήστο Κάλλοου (όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά με Κάλλοου να φοράει τζιν σακάκι με βάτα και πιέτα στα μανίκια και να λέει κατά τη διάρκεια του αγιασμού στον λυκειάρχη "είσαι και ο πρώτος δικέ μου" , ξέρεις πως θα είναι μια καλή χρονιά) , οι αδελφοί Ματαράνγκα (ο Γιώργος Ματαράνγκας έχει αντιζηλία με τον Κάλοου για το ποιός είναι πιο παλιός στο λύκειο) , ο Καραγιώργης Τζούνιορ (τον λένε Bill και σκάει πρώτη μέρα στο σχολείο με παραλλαγή) , ο Μάκης Νάκος (ο Λέλος ο μόρτης) και ο Γιάννης Περνακίδης (αυτός που τρώει τις σφαλιάρες αλα Τζανετάκος) προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρατείνουν τις διακοπές τους στην χαλαρότητα και την αντοχή του θεατή στο φέσι . Κάθε μέρα αραλίκι στο μπόουλινγκ και άγχος για το άν θα βρούνε το βράδυ στη ντίσκο με τα γκομενάκια (και άν τελειώσουν ποτέ το λύκειο) .
Με αφορμή τους αυστηρούς κανόνες του καινούργιου Λυκειάρχη , που ντύνεται σαν παπάς , κατεβαίνουν σε αποχή . Το χαρτζηλίκι των γονιών τους σταματάει και οι σαχλαμαράκηδες για να ενισχύσουν το πενιχρό ταμείο τους μετά από 5 μέρες αποχής , συνδικαλίζονται (κάτω τα χέρια απ'τις ντισκοτέκ) και διοργανώνουν καλλιστεία για την ανάδειξη της "Μις Λύκειο"
Όμως στα καλλιστεία γίνεται της σαχλής ...
Οι υποψήφιες "Μις" είναι οι αδελφές Μπάρκα (η Τζούλια είναι 5 χρόνια στην ίδια τάξη και κινδυνεύει με εγκλησμό σε μοναστήρι) , η Στέλλα Κωνσταντινίδου (το ίδιο και η Στέλλα , 5 χρόνια αφασία) , η Τέτα Κωνσταντά (4 χρόνια στην ίδια τάξη) , η Λίλιαν Αρχοντή και η αγαπημένη μου Πέπη Σταυροπούλου (έχει τον σκληρό ξάδελφο που πλακώνει στο ξύλο χλεχλέδες) ...
Ο Βασίλης Φουρτούνης είναι ο παπάς λυκειάρχης . Μετά από αυτή τη ταινία , αγνοείται η τύχη του .
Οι Σταμάτης Τζελέπης ( Κύριος Ιάσονας ) , Μάγδα Τσαγκάνη ( Κυρία Ευανθία Βαρδαλούπα , ή Βαρθαπίπα - Μουσική , χορός και ότι άλλο μας τη δώσει ) και Σια Φαράκη ( Δεσποινίδα Θεοδώρα - είναι έγκυος από τον Ιάσονα και τον απειλεί με άφιξη του αγριάνθρωπου Κρητικού αδελφού - τελικά παντρεύεται τον παπά) , κάνουν τους ταλαίπωρους καθηγητές .
------------------------------------------------------
Εύφημη Μνεία Στη Νυχτερινή Διασκέδαση Χρήστος Κάλοου :
Ο Χρήστος όταν δεν κάνει απροσδιόριστου είδους χαβαλέ στα θρανία , τραγουδάει ποτ πουρί Παπακωνσταντίνου (με βραχνή φωνή γιατί ροκάρει) . Τα "Χαιρετίσματα Λοιπόν" , "Γι'αυτό Κρύψου" , και "Όλα απο χέρι καμένα" ...

Στην δεύτερη εμφάνιση που είναι πιο ανάλαφρος , ερμηνεύει παρέα με άλλους τέσσερεις Μιλιώκα , Μαργαρίτα Ζορμπαλά , Καρβέλα και Πωλίνα . "Δεν ξαναβόσκω άλλες βουβάλες" , "Κάτι Γίνεται" , "Όλα ή τίποτα" , "Τα πρόστιχα τα άσπρα τα εσώρουχα σου" , "Σέξι Θεία Λόλα" , "Με ένα σούπερ τοσοδούλι μίνι" .
Μετά ντύνεται άραβας και τραγουδάει το "Αχ Αλή Μπαμπά" του Σάκη Μπουλά .

Στη τρίτη και τελευταία εμφάνιση , ο Χρήστος βάζει τα καλά του και τραγουδάει αγαπημένα τραγούδια όπως τα crazy love , μπουλε-μπουλε , lets twist again , blue suede shoes και tutti frutti .
Με αυτά και μ'αυτά το γεμίσαμε το μισάωρο με το πρόγραμμα του Κάλοου .