Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΓΡΑΝΙΤΑ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ (1983)



Οι Παύλος Φιλίππου και Γιώργος Μυλωνάς , επιστρέφουν με σχολική ρομαντική περιπέτεια αξιώσεων . Το προηγούμενο ξένων ταινιών τύπου Γρανίτα από Λεμόνι και Πάρτι στου Πόρκυ βοήθησε τους Έλληνες δημιουργούς να εκφράσουν τα δικά τους απωθημένα κάνοντας ταινίες με ρέμπελους χαβαλέδες και εγκολπώνοντας όπως μπορούσαν στοιχεία από αυτές .
Ο Μυλωνάς χρησιμοποιεί σχεδόν καρμπόν το σενάριο αυτής της ταινίας στο Η ΤΡΕΛΛΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (1985) , αφού όλες οι σκηνές και οι διάλογοι μέσα στη τάξη και στη ντίσκο είναι ίδιοι , απλά με άλλους ηθοποιούς (από την στιγμή που τα έπαιζε μόνο ο σινεμάς , ποιος θα πρόσεχε τις ομοιότητες μερικά χρόνια αργότερα;) .
Βιντεοκασετίστικη Σύνοψη :
Σ' ένα λύκειο των Αθηνών , οι μαθητές κάνουν διάφορες σκανδαλιές : ανάβουν φωτιές την ώρα του μαθήματος , βάζουν πινέζες στις καρέκλες των καθηγητών τους , κάνουν σκασιαρχείο για να δουν πονηρές ταινίες κι ένα σωρό άλλα . Η κόρη του αυστηρού λυκειάρχη , η Νανά, ερωτεύεται τον συμμαθητή της Νίκο , προκαλώντας αφενός την οργή του πατέρα της , αλλά και το θυμό ενός άλλου συμμαθητή της , του Τάκη , ο οποίος είναι ερωτευμένος μαζί της .
Οι Μαθητές :
Ο Jason Presley των λυκείων , Γιώργος Ματαράγκας είναι ο Τάκης . Το καλό παιδί και πρόεδρος . Είναι ερωτευμένος με την Νανά .
Ο Σπύρος Ιωάννου είναι ο Νίκος . Θέλει την Νανά . Έχει έρθει από επαρχία και μένει παρέα με έναν φίλο του . Είναι ο κουλ τύπος , αντιπρόεδρος της τάξης .
Ο Άκης Φλωρέντης είναι ο Περικλής . Το μπιζ πέφτει σύννεφο . Είναι κολλημένος με την γεροντοκόρη Θοδώρα .
Η Βίλμα Τσακίρη είναι η Θοδώρα . Πάει σχολείο για να μπορέσει να μπει σε υπουργείο με το απολυτήριο .
Ο Παναγιώτης Σουπιάδης είναι ο Σαλταπήδας . Δεν ξεδιπλώνει τελείως το ταλέντο του .
Η Κλαίρη Κατσαντώνη ( ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ ) είναι η ωραία της τάξης , η Νανά . Ερωτεύεται τον Νίκο και φοβάται πως έχει μείνει έγκυος μετά την πρώτη τους φορά . Ο Νίκος μαθαίνοντας τα νέα της εγκυμοσύνης γίνεται μπουχός , ενώ ο Τάκης της συμπαραστέκεται στην επέμβαση που ακολουθεί με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του λυκειάρχη πατέρα της που νομίζει πως εκείνος την άφησε έγκυο !
Μετά από την κορύφωση του όλου θα-αποβάλω-τον-αλήτη-όχι-πατέρα-δεν-το-'κανε-αυτός δράματος , το λύκειο πάει εκδρομή (;) ...
Οι Τροβαδούροι της Νεολαίας 1983 :
Ο Πασχάλης , ο Τέρης Χρυσός , ο Λάκης Τζορντανέλι και οι Charms ακούγονται σε ρετρό υπόκρουση χαρίζοντας μια ακόμη πιο Γρανίτα Από Λεμόνι ατμόσφαιρα στην ήδη Γρανίτα Από Λεμόνι ιστορία - ειδικά όταν ακούγεται το Γράψε Στα Αστέρια Το Όνομα Σου των Olympians με Ματαράγκα να κάνει δακρύβρεχτη έξοδο από το πάρτι της Νανάς (αργότερα τρώει σφαλιάρες από τον λυκειάρχη με υπόκρουση Πασχάλης) ...
Στις ντίσκο βέβαια η παρέα ροκάρει με τους 2002 GR .
- Ειδικό Βραβείο Ψευτο-POLICE , πάει :
Στους 2002 GR !