Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ (1985)

"Ροκάκηδες , φρικιά και κουμπούρες ... σκασιάρχες , ζιζάνια και ζαμανφουτίστες , ήρθε το τέλος σας !"
 
Η ταινία είναι γνωστή και ως "Οι Κουμπούρες" . Ο σκηνοθέτης είναι γνωστός και ως Κώστας Μπακοδήμος . Ο σεναριογράφος είναι ο Λευτέρης Καπώνης .
Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας που όλοι ξεράσαμε και ευτυχώς που προς το παρόν δεν έχει πάρει ακόμη τους μαθητικούς ρόλους ο Χρήστος Κάλλοου παραμάσχαλα !
Στο πρότυπο εκπαιδευτήριο "Η Νέα Βαστίλλη" , γνωστό και ως "Το Φρούριο" , καταλήγουν όλοι όσοι δεν παίρνουν από γράμματα . Πρόκειται για ένα πειραματικό κτήριο φυλακή , όπου η μάθηση είναι ισόβια και φεύγει κανείς από εκεί είτε νεκρός , είτε με απολυτήριο Λυκείου (τα γυρίσματα έγιναν στα Εκπαιδευτήρια Παπαχαραλάμπους στο Περιστέρι) !
Η νέα σχολική χρονιά υποδέχεται τους απροσάρμοστους Πάνο Σουπιάδη , Κώστα Μακέδο , Λίλα Καφαντάρη , Ορέστη Δημητρίου και Ηρώ Μαύρου .
Ο Γιάννης Βογιατζής είναι ο Λυκειάρχης του πρότυπου εκπαιδευτηρίου . Οι γονείς σκάνε ένα φορτηγό με λεφτά και θα μάθει γράμματα στους χαβαλέδες με το ζόρι .
Ο Πάνος Μιχαλόπουλος είναι ο φιλόλογος Καρυστινός , ο νέος καθηγητής της Νέας Βαστίλλης . Φοράει γυαλιά αλα Clark Kent και διαθέτει εκκεντρική συλλογή από πουλοβεριές , αλλά στην ουσία είναι και αυτός νέος και διασκεδάζει την ζωή . Ερωτεύεται την Λίλα και χρησιμοποιεί νέες μεθόδους εκμάθησης στους "κουμπούρες" βάζοντας τους φεσο-μουσική μέσα στην τάξη .
Οι λοιποί καθηγητές είναι οι Ηλίας Λογοθέτης ( Κίτσος , Χημεία ) , Νατάσα Γερασιμίδου ( Αγλαϊα Τσεκούρα , Γεωμετρία και Αγγλικά ) και Βίβιαν Βαλσάμη ( Μαντάμ Βιβιάν , Γαλλικά ) .
Η Λίλα Καφαντάρη είναι η Τόνια Καλλέργη . Πέντε χρόνια στην Τρίτη Λυκείου . Ευτυχώς που είναι όμορφη και δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ έκει έξω . Χορεύει το Careless Whisper με τον Μιχαλόπουλο στη ντίσκο και ανάβει η σπίθα του έρωτα (κάθε φορά που συναντιούνται αργότερα , ακούγεται το σαξόφωνο της εισαγωγής) .
Η Ηρώ Μαύρου είναι η Μάριελ Λουμίδου , γνωστή και ως "Αφασία" . Δεν την βρίσκει με τίποτα . Ευτυχώς που ξέρει πως έγινε πολύ τζερτζελές στη Μάχη του Μαραθώνα .
Ο Κώστας Μακέδος είναι ο Νίκος Βασιλειάδης , γνωστός και ως "Χοντρομπαλίξ" . Είναι μια Ολυμπιάδα στην Τρίτη Λυκείου . Δηλαδή 6 χρόνια (;) . Έχει αποβληθεί από 11 λύκεια και έχει εισβάλει σε γραφείο λυκειάρχη με μηχανή δυόμιση χιλιάδων κυβικών ! Όταν μιλάει σε κοπέλες , κατουριέται πάνω του .
Ο Ορέστης Δημητρίου είναι ο Νότης Στεργίου , ή ωραίος , ή χορευταράς , ίσον ο πρώτος . Γουστάρει τα ξένα/εισαγώμενα γκομενάκια και δεν πάει με τίποτα την τριγωνομετρία .
Ο Πάνος Σουπιάδης είναι ο Βασίλης Σαρδέλας , του αρέσει το μάτι και βγάζει σπυράκια όταν ακούει για μάθημα . Πετάει εικοσάρικα στο προαύλιο για να τσεκάρει τα εσώρουχα όσων φοράνε φούστες .
Ο Αλέκος Ζαρταλούδης κάνει τον πατέρα του Βασιλειάδη .
-----------------------------------------------------
- Βραβείο Ντισκοτέκε , πάει :
Χορεύουν οι BREAKERS , Master J και Solo (εντός και εκτός ντίσκο , αφού κάνουν και τους μαθητές και βγαίνουν από το τμήμα χορεύοντας , ή περπατώντας με τα χέρια) , αλλά και οι Αντρέας-Αγάπη-Ντίνα (ενώ ο Μακέδος κάνει γύρω γύρω σαν τη χελώνα που έχει γυρίσει ανάποδα στο πάτωμα) . Τσίτα σπορτέκ και ανθρώπινο κύμμα με εννωμένα χέρια στις πίστες των ντίσκο Aerobic (Λεωφόρος Συγγρού 137) και Cameo (Πηλέως 4 - Μπραχάμι) .