Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΥΣΟ (1991)


 "Φέρε μια μπύρα σε μένανε και ένα γάλα με μηδέν λιπαρά στον κύριο Έτσι ..."

Η Ευρώπη Φίλμ παρουσιάζει τον πρωταθλητή αρσηβαρίστα Σπύρο Μπουρνάζο για πρώτη και τελευταία φορά στον πιλότο τηλεοπτικής σειράς του Όμηρου Ευστρατιάδη που δεν πήρε ποτέ το πράσινο φώς ... Το σενάριο είναι του γνωστού φεσάκια , Γιάννη Σκλάβου ( ΣΑΤΑΝΑΔΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΡΟΔΑ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ , ΛΟΡΔΑΝ Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ , Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΚΟΥΒΑΣ ) , γνωστού και ως Γιάννη Ευστρατιάδη .
Ο Σπύρος Μπουρνάζος είναι ο Σπύρος Σταθάτος . Μόλις τελείωσε σχολείο Ειδικών Δυνάμεων (από τους 200 έμειναν 9 και αξίζουν όσο ένα τάγμα) και επιστρέφει νικήτης στο σπίτι μετά από έναν τελευταίο στοίβο μάχης . Ο Σπύρος είναι ασυμβίβαστος και δεν θα τα καταφέρει εκεί έξω , ειδικά όταν έρθει αντιμέτωπος με τον λευκό θάνατο και την σάρκα για νοίκιασμα ...
Ο Σπύρος είναι υπεργυμνασμένος και ονειρεύεται μια μέρα να γίνει ολυμπιονίκης παλαιστής . Οι παλαιστές στο γυμναστήριο που προπονείται τον λένε φούσκα , αλλά εκείνος δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να σπρώχνει κιλά που δεν αντέχει το ανθρώπινο σώμα . Ο πατέρας του θέλει να τον κάνει ξυλέμπορα , καταπιέζοντας το ολυμπιακό του όνειρο , αλλά ο Σπύρος συνεχίζει να ανεβοκατεβάζει σίδερα (κι ας είναι σκουριασμένα - μιας και ο πατέρας του φρόντισε να τα παρατήσει έξω στη βροχή) ... Ο Σπύρος βγάζει σπυριά όταν ακούει για το μέλλον που του ετοιμάζει ο πατέρας του και αρνείται πεισματικά να παρατήσει την γυμναστική για να γίνει ξυλέμπορας !
Ο Σπύρος Καλογήρου είναι ο πατέρας του Μπουρνάζου . Θέλει να τον κάνει χαρτογιακά γραφείου για να μεγαλώσει την δουλειά , να εκμεταλλευτεί τα κονδήλια της ΕΟΚ και να χωθεί στα χρηματιστήρια για να αυγατίσει την περιουσία ! Άμα θέλει γυμναστικές , μπορεί να τρέχει στις αλάνες ! "Από την ξυλεία θα ζήσει , και όχι από τις λαβές !" Θα καταντήσει Τζίμης Ο Τίγρης να σπάει αλυσίδες στα πανηγύρια !
Ο πατέρας κόβει το χαρτζιλίκι σε μια τελευταία προσπάθεια να μεταπίσει τον Σπύρο , αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να τον απομακρίνει από την πατρική εστία και να τον στείλει στα μπαρ να πίνει χυμούς .
Η Βιργινία Ζίγκλερ είναι η μάνα του Μπουρνάζου , Ουρανία . Θέλει να γίνει και αυτή ο γιος της "ξυλέμπορας" . Είναι οικογενειακή δουλειά .
Ο Ηλίας Λογοθέτης είναι ο Μπάμπης Σταθάτος , θείος του Σπύρου και σεσημασμένος νυχτόβιος . Ντοπαρισμένα άλογα , λαθραία , και οτιδήποτε έχει σχέση με γρήγορο χρήμα και ακόμη πιο γρήγορη είσοδο στη φυλακή . Ο Σπύρος του ζητάει δουλειά , αλλά καταλήγει σε κρατητήριο στο πρώτο βράδυ . Εκεί γνωρίζει τον Ριχάρδο , πρώην προπονητή παλαιστή που θα τον αναλάβει όταν βγει έξω .
Η Βέρα Γκούμα είναι η γκόμενα του θείου του Μπουρνάζου , Μάχη . Κάποια στιγμή ένας μιστακοφόρος βγάζει όπλο σε αυτήν και τον Μπάμπη , αλλά η ιστορία δεν αναπτύσεται ποτέ σε επόμενο επεισόδιο για να δούμε τι απέγιναν και τι ήθελε ο τύπος με το πιστόλι . Μάλλον τον Σπύρο , γιατί αναφέρει το όνομα του , αλλά μέχρι εκεί ...
Ο Τάσος Παλατζίδης είναι ο Ριχάρδος . Φίλος του θείου του Μπουρνάζου , πρώην παλαιστής/καρατίστας/μποξέρ (που μάλλον ξεφούσκωσε στην πορεία) και νυν διοργανωτής αγώνων πάλης . Προπονεί τον Σπύρο , αλλά μετά τον πρώτο του αγώνα , τον δολοφονούν εξώ από ένα νυχτερινό μαγαζί (παρέα με τον Σπύρο που τρέχει να δει τι συμβαίνει , οπότε και τελειώνει η σειρά στο πρώτο επεισόδιο) !
Ο Άλκης Γιαννακάς είναι ο εκπαιδευτής του Σπύρου στις Ειδικές Δυνάμεις . Τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους για το ασυμβίβαστο της φύσης του και για το πως θα τα βρει δύσκολα όταν ξαναβγεί στην κοινωνία , ενώ λέει στο κοινό σε ρόλο αφηγητή το τι πρόκειται να παρακολουθήσει στην συνέχεια ...
Ο Στέφανος "Είσαι Το Πουτ*νάκι Μου" Κορκολής συνέθεσε την επική μουσική της Ομηρικής Φέσας !
--------------------------------------------------------
-Βραβείο Αιθαλομίχλη , πάει :
Ο Σπύρος γυρίζει σε αμφιλεγόμενα στέκια που παίζουν ρέγγε ...
-Βραβείο Κάστινγκ , πάει :
Στον Ριχάρδο ! Πρώην παλαιστής , καρατίστας , μποξέρ και νυν διοργανωτής αγώνων τύπου "Αλέξανδρος εναντίον Σκοπιανού" ...