Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ (1988)


Σενάριο Απόστολος Τεγόπουλος , σενάριο Αλέκος Τζανετάκος . Πρωταγωνιστής Πάνος Σουπιάδης . Μουσική Τόνι Τσίγκος .
Ο Αγαθοκλής είναι μοναχογιός του μεγαλοεφοπλιστή Βοϊδονικόλα , στουρνάρι στα γράμματα αλλά ερωτιάρης του τρόμου . Όταν πεθαίνει ο πατέρας του , του αφήνει όλη την περιουσία του , υπό τον όρο ότι θα μπει στο Πανεπιστήμιο , αλλιώς όλη η περιουσία θα πάει στην Εκκλησία με συνοπτικές διαδικασίες . Η Εκκλησία αγωνίζεται να πάρει την περιουσία , ο Αγαθοκλής αγωνίζεται να μπει στο Πανεπιστήμιο και ο θεατής αγωνίζεται να βγάλει τα 90 λεπτά της βιντεο-φέσας . 
Όλοι τον εγκαταλείπουν βέβαιοι ότι θα χάσει , ενώ η μόνη που του παραστέκεται είναι η Στελίτσα - η υπηρέτρια του , που τον λατρεύει ...
Ο Πάνος Σουπιάδης είναι ο Αγαθοκλής Βοϊδονικόλας , γνωστός και ως Αγαθοβιόλης , μοναδικός κληρονόμος του υπερπλούσιου μπαμπά του , αλλά για άγνωστο λόγο παραμένει αγράμματος . Πρέπει να μπει στο Πανεπιστήμιο μέσα σε έναν χρόνο για να πάρει τα λεφτά της κληρονομιάς , αλλιώς το παπαδαριό καραδοκεί . Ο Αγαθοκλής είναι σαχλοκορτάκιας πέφτουλας (εδώ φαίνεται και το βιογραφικό σενάριο του Τζανετάκου) και δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τα μαθήματα που παρακολουθεί στο φροντιστήριο (Μεθοδικό) με αποτέλεσμα να μπλέκει συνέχεια σε φαρσο/φεσο-καταστάσεις .
Ο Θανάσης Παναγόπουλος ( ΣΟΥΠΕΡ ΚΟΥΦΟ ΚΟΛΕΓΙΟ , ΣΟΥΠΕΡ ΛΥΚΕΙΟ Νο 2: ΤΡΕΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ) είναι ο Σούλης . Ένας από τους άσπονδους φίλους του Αγαθοκλή .
Ο Γιώργος Λουκάκης είναι ο θείος Κέρβερος , μοναδικός συγγενής του Αγαθοκλή και συμβολαιογράφος της διαθήκης . Τηρεί κατά γράμμα τους όρους της διαθήκης και προσπαθεί να συγκρατήσει τον σπάταλο ανηψιό του . Στην πραγματικότητα είναι μούτρο που θέλει να τσεπώσει τα λεφτά και δουλεύει με τον επίσης διεφθαρμένο (και με "ιδιαίτερα" σεξουαλικά γούσταΠατέρα Αρπαχτίδη ( Βασίλης Φουρτούνης , ο παπάς/λυκειάρχης στο ΓΚΟΜΕΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ ) .
Η Στέλλα Κωνσταντινίδου ( ΓΚΟΜΕΝΑΚΙΑ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ , Η ΛΑΜΨΗ ) κάνει την Στελλίτσα , την υπηρέτρια του Αγαθοκλή . Δεν αγαπάει τον Αγαθοκλή για τα λεφτά του . Ζητάει βοήθεια από τον θείο της που έχει σπουδάσει στην Αμερική και δουλεύει στον ΟΤΕ . Θέλει να βάλει κοριό στον Αγαθοκλη για να του στείλει τις απαντήσεις των θεμάτων στις εξετάσεις .
Ο Βασίλης Ζονώρος κάνει τον λεφτά γκόμενο της αλανιάρας πρώην του Αγαθοκλή . Δεν τον έχουμε συνηθίσει σε τόσο αντριλίκι .----------------------------------------------------
Σε σχέση με άλλες βιντεο-κωμωδίες με θρανία , εδώ δεν υπάρχει ο αναμενόμενος χάβαλες μέσα στη τάξη του φροντιστηρίου (πέρα από μια συζήτηση για την αλλαγή των δέσμεων που έγινε το 1988 από τον Τρίτση , το εξώφυλλο της βιντεοκασέτας υπόσχεται άλλες καταστάσεις) . Κυρίως παρακολουθούμε τον Αγαθοκλή στο σπίτι του να διαβάζει , να κάθεται στα σκαλιά περιμένοντας να μπεί στο φροντιστήριο και τις μηχανοραφίες του θείου του και των παπάδων για να του αρπάξουν τα λεφτά ...Έχει μια σκηνή σε μπουζούκια για να ακούσουμε και ένα-δυο τραγουδάκια (από Βάνα Δρόσου και Βιργινία) και άλλη μια σε ντίσκο για το γνωστό ποδαράκια-δεξιά-αριστερά ...
----------------------------------------------------
-Βραβείο Γνωστο Βιντεοκασετόσπιτο , πάει :
Αυτό με τον μεταλλικό πελαργό στην είσοδο ...
-Ειδικό Βραβείο Βιντεο-εφε Παραίσθησης , πάει :
Ο Σουπιάδης "φαντάζεται" το μέλλον του και ο Τεγόπουλος ανακατεύει την παλέτα του ...